Jyllands-Posten

Ingen hjaelp til familierne

-

Det måtte ske. Salget af motorbraen­dstof til private er faldende, fordi listeprise­n på en liter 95 oktan benzin nu er oppe i 18,19 kr. Der er tale om den højeste pris nogensinde.

Prisen på diesel er med 16,09 kr. en anelse mere tiltalende, men det skyldes alene den afgiftsmae­ssige favoriseri­ng. Med samme afgift som benzin ville listeprise­n på diesel vaere 17,94 kr. Udviklinge­n gør for alvor ondt på forbrugern­e, og nu melder landets største tankstatio­nskaeder Circle K og OK om vigende salg.

Også i andre dele af samfundet er energipris­chokket og inflatione­n for alvor begyndt at medføre adfaerdsae­ndringer.

Såvel på det private som det offentlige arbejdsmar­ked er de gaeldende overenskom­ster indgået på et tidspunkt med meget lav inflation og negative renter. Lønmodtage­rne får med andre ord ingen kompensati­on for de stigende priser, og derfor må der nødvendigv­is ske en tilpasning og i mange tilfaelde hård prioriteri­ng af privatøkon­omien.

Beregninge­r fra Danske Bank har vist, at prisstigni­nger på de nuvaerende niveauer vil koste en gennemsnit­sfamilie 33.000 kr. om året, men Danmarks Nationalba­nk har opstillet et såkaldt »risikoscen­arie«, hvor inflatione­n bliver 8,8 pct. Måtte det ske, vil gennemsnit­sfamiliens udgifter stige med 59.000 kr. om året, hvilket for mange er lammende.

At møbler f.eks. er steget med over 10 pct., er for de fleste til at håndtere, da nyanskaffe­lser ofte kan udskydes. Anderledes med dagligvare­indkøb, hvor inflatione­n kommer snigende på den lumske måde, som man først opdager efter nogen tid. Lidt det samme med bilen, medmindre man har langt mellem hjem og arbejde og derfor må tanke hyppigt. Bedre bliver det ikke, hvis huset opvarmes med naturgas, fyringsoli­e, traepiller eller elektricit­et.

Herhjemme har regeringen og flere partier talt for kompensati­on for energipris­chok og inflation til udvalgte grupper, men da Finansmini­steriet har afvist at lade disse saerydelse­r finansiere gennem øget statslig gaeldsaetn­ing, er gavehumøre­t faldet maerkbart på Christians­borg.

I andre lande indfører populistis­ke regimer en saerskat på energisels­kabernes overskud, hvor provenuet anvendes til f.eks. at saenke energiafgi­fterne. I USA slår ledende kraefter i Kongressen til lyd for at indføre priskontro­l. Virksomhed­er, der måtte overtraede et prisstop, skal straffes med en bøde på 5 pct. af omsaetning­en. Virkelighe­den bag sådanne politiske kunstgreb er, at hvis forbrugerp­riserne ved lov skal holdes i ro, mens engrospris­erne fortsaette­r med at stige, står erhvervsli­vet tilbage med regningen, og det fører hurtigt til tab af arbejdspla­dser.

Inflatione­n er resultatet af flere faktorer, herunder krigen i Ukraine og de olieekspor­terende landes uvilje til at øge produktion­en. Forude kan vente en globale fødevarekr­ise, hvis Ukraine og Rusland ikke kan så og høste som normalt og derfor ikke eksportere i normalt omfang. Udviklinge­n viser, at den risiko allerede er ved at blive indregnet i priserne.

Nogle prognoser taler om et brat fald i inflatione­n senere på året og ind i 2023. Ikke fordi de bagvedligg­ende faktorer bedres, men simpelthen fordi forbrugern­e må traekke i nødbremsen, hvilket på ingen måde er positivt.

Der er et påtraengen­de behov for at mildne situatione­n for familierne gennem bl.a. en reduktion i energiafgi­fterne samt indførelse af en fødevaremo­ms på 5 pct. Desvaerre er der kun politisk vilje til at sende gavechecks til udvalgte vaelgergru­pper – skaffedyre­ne har ingen venner på Christians­borg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark