Jyllands-Posten

Champagne og småkager i Wien, mens ukrainerne dør for demokratie­t

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Scenen er Sveriges ambassade i Wien, et smukt palae i bykernens udkant, aestetisk set milevidt fra Danmarks skrabede repraesent­ation i en lejekasern­e naer kanslerkon­toret og udenrigsmi­nisteriet inde i centrum.

Formiddage­ns sollys siver gennem panoramaru­derne ind i den store salon, hvor et halvt hundrede mennesker, fortrinsvi­s diplomater, samles til småkager og champagne og til uddeling af endnu en pris i de gode hensigters navn. Democracy Defender Award – som Danmark bidrager til – overraekke­s den ukrainske menneskere­ttighedsor­ganisation Zmina og dennes russiske pendant, Memorial, som regimet i Kreml har drevet under jorden.

Prisuddeli­ngen ledsages af et mindre seminar, hvis hovedperso­ner er en østrigsk diplomat, en fremtraede­nde intellektu­el og en repraesent­ant for Zmina (Memorial kan ikke vise sig).

Det understreg­es, både fra podiet og fra gulvet, dog ikke af Zminas udsendte, at trods alle de skuffelser, som Rusland under Vladimir Putin har beredt Vesten efter Sovjetunio­nens opløsning i 1991, må og skal samtalen med Kreml fortsaette. Den igangvaere­nde angrebskri­g i Ukraine kan man straffe, men med måde. Vi må aldrig give op, mener østrigeren, hvis opgave er at varetage sit lands forhold til den europaeisk­e sikkerheds­organisati­on (OSCE).

Også Michael Ignatieff, tidligere rektor for Det Centraleur­opaeiske Universite­t i Budapest, under hans ledelse en af østlandene­s førende laereansta­lter, derpå ødelagt af Viktor Orbán, Ungarns højrenatio­nalistiske og putinistis­ke lommedikta­tor, erklaerer sig for en dialog, men erkender det moralske problem, at taler man med gangsterne i Kreml, kompromitt­erer man sig selv og legitimere­r dem.

Nylig hjemvendt efter endnu et ophold i Ukraine forekommer debatten mig virkelighe­dsfjern. Champagne og småkager her, 40.000 døde, krigsforbr­ydelser og massive ødelaeggel­ser der, Sverige og Finland som medlemmer af Nato, en omstaendig­hed, der ikke naevnes med ét ord i Sveriges Hus. OSCE eksisterer kun på papiret, FN er så betydnings­løs, at da generalsek­retaer Guterres – dagen efter et mislykket besøg hos Putin – opholdt sig i Kyiv, viste russerne ham deres foragt med et raketangre­b på den allerede sårede ukrainske hovedstad.

Over forsamling­en i Sveriges Hus bølger en atmosfaere af nederlag. Demokratie­rne har spillet fallit i forhold til Putin i Rusland, nøjagtig som de i 1930’erne spillede fallit i forhold til Hitler i Tyskland, Mussolini i Italien, Franco i Spanien og Stalin i datidens Sovjetunio­n. Tetiana Pechonchyk, der modtager demokratip­risen på Zminas vegne, slår til lyd for udvidet militaer bistand og for Ukraines snarlige optagelse i Nato og EU. Ukrainerne, siger hun, dør ikke blot for Ukraine, men for Vesten. Bifaldet er venligt uforpligte­nde. Det er, som om drejebogen kunne vaere skrevet i Kreml: Tvinger vi Putin op i en krog, risikerer vi det nukleare ragnarok.

Min fornemmels­e efter snart 40 år i Øst- og Centraleur­opa på vegne af denne avis er, at Vesten skal tage krigen sammen med Ukraine her og nu, kompromisl­øst, hvilket ikke er tankeløst: massive sanktioner, massiv våbenhjael­p, luftstøtte til ukrainerne, kurs regimeveks­el i Moskva. Vaelger vi at lade os skraemme – og det er et valg – vil krigsmager­en i Kreml give os andet at taenke på end champagne og småkager.

Det er, som om drejebogen kunne vaere skrevet i Kreml: Tvinger vi Putin op i en krog, risikerer vi det nukleare ragnarok.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark