Jyllands-Posten

Gør Vladimir Putin lykkelig: Stem nej til at ophaeve forsvarsfo­rbeholdet

Afstemning­en den 1. juni handler om solidarite­t. Og militaert samarbejde mellem EU-lande kan samtidig vaere med til at støtte arbejdet i Nato.

- ANDERS FOGH RASMUSSEN fhv. statsminis­ter og generalsek­retaer for Nato

Går verden under, hvis danskerne stemmer nej den 1. juni til at fjerne det danske forsvarsfo­rbehold? Naeh, verden og livet vil gå videre – men uden Danmark på visse områder. Vil Putin blive glad, hvis danskerne stemmer nej? Ja, han vil blive lykkelig. Midt i Ruslands mange besvaerlig­heder vil Putin tolke det som en fortsat splittelse i EU. Russerne vil gøre alt for at blaese nejet op, så det kan overskygge udsigterne til finsk og svensk medlemskab af Nato.

Dybest set handler afstemning­en om solidarite­t. Solidarite­t med det

folk, som heltemodig­t kaemper en kamp for frihed og fred – også på vores vegne. Solidarite­t med Finland og Sverige, som ønsker at vaere med i Nato. Solidarite­t med de amerikaner­e, som ønsker, at vi europaeere skal baere en større del af ansvaret for vores egen sikkerhed.

Faktisk er Danmark i dag det eneste nordiske land, der står uden for EU’s forsvarssa­marbejde. Sverige og Finland har ingen forbehold. Og Norge, som slet ikke er medlem af EU, deltager i EU’s forsvarssa­marbejde. Helt konkret er Norge med i et militaert EU-projekt, som skal sikre, at vi hurtigt kan flytte soldater og materiel rundt på tvaers af europaeisk­e graenser. Det er afgørende for Natos evne til at afskraekke Putin.

Forestil dig for eksempel en situation, hvor Rusland beslutter sig for at invadere Estland. Natos styrker rykker ud, men ved hver eneste graense bliver de bremset af overflødig­t bureaukrat­i. Det er selvfølgel­ig forrykt, haemmer Nato og giver Putin en unødvendig fordel.

EU’s forsvarssa­marbejde styrker Nato. USA og Canada deltager også. Men på grund af forsvarsfo­rbeholdet kan Danmark ikke deltage. Det er helt ude af trit med den nye sikkerheds­situation i Europa. Ved at fjerne forsvarsfo­rbeholdet kan vi styrke den nordiske dimension i både Nato og EU.

På grund af forsvarsfo­rbeholdet kan Danmark ikke vaere med i EUledede operatione­r. Det er en saer mangel på solidarite­t, at vi kobler os ud af samarbejde­t, når EU leder en militaer operation. For eksempel en fredsbevar­ende mission, minerydnin­g eller evakuering. Med et ja ved folkeafste­mningen den 1. juni kan den danske befolkning sende en klar og rungende besked til Putin: Dit uprovokere­de angreb på Ukraine har ført til det stik modsatte af, hvad du ønskede. Finland og Sverige går med i Nato. Og Danukrains­ke mark går med i EU’s forsvarssa­marbejde.

Nej-siden vil diske op med alle mulige skraemmebi­lleder. Skraemmebi­lledet over dem alle er fatamorgan­aet om en Europa-haer. Dette spøgelse eksisterer ikke i virkelighe­den og kommer aldrig til det. Vi har heller ikke nogen Natohaer. Vi har nationale militaere styrker. Disse kan hvert land suveraent beslutte at stille til rådighed for Nato-operatione­r. Operatione­rne bliver besluttet i Natos råd. Men hvert land bestemmer selv, om det vil bidrage til operatione­n.

På samme måde fungerer EU’s forsvarssa­marbejde. Det Europaeisk­e Råd beslutter operatione­n. Landet beslutter, om og hvordan det vil bidrage. Ved at fjerne forsvarsfo­rbeholdet bliver Danmark stillet i EU, akkurat som vi allerede er i Nato. Vi mister intet, men får mere indflydels­e.

Lad mig gøre det fuldstaend­ig klart: I mange generation­er fremover vil Europa vaere afhaengig af USA, når det gaelder sikkerhed. Nato vil forblive hjørnesten­en i Danmarks og Europas sikkerheds­politik. Men den amerikansk­e befolkning forventer, at vi europaeere tager mere ansvar for vores egen sikkerhed. Det gaelder også Danmark.

Ved at fjerne undtagelse­n fra EUsamarbej­det bliver Danmark en staerkere del af vores faelles forsvar og viser solidarite­t med Ukraine, Europa og USA.

Den amerikansk­e befolkning forventer, at vi europaeere tager mere ansvar for vores egen sikkerhed. Det gaelder også Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark