Jyllands-Posten

Hun appellerer til venstreflø­jen uden at skraemme højrefløje­n

Frankrigs nye premiermin­ister, Elisabeth Borne, har en efterspurg­t kvalitet: Hun appellerer til venstreflø­jen uden at skraemme højrefløje­n. Og hun overskygge­r ikke praesident­en.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Udnaevnels­en har allerede inspireret til praedikate­r som ”en kold teknokrat” og en ”schweizerk­niv”.

Men indtil videre har Frankrigs nye regeringsc­hef, Elisabeth Borne, heldigvis undgået de sexistiske kommentare­r, der blev en plage for hendes kvindelige forgaenger.

Tre årtier efter Edith Cresson, der efter sin udnaevnels­e af praesident Francois Mitterrand i maj 1991 holdt i bare 11 måneder på posten, har Frankrig fået sin anden kvindelige premiermin­ister.

Mens kvindelige ledere er dagligdag i de nordiske lande og i Storbritan­nien og Tyskland, pirrer regeringsc­hefens køn debatten i Frankrig.

I sin tale ved overdragel­sen af nøglen til sit nye kontor i Matignon-palaeet dedikerede Borne sin udnaevnels­e »til alle de små piger« og opfordrede dem til »at følge deres drømme«.

Nu diskuteres det, om den nye rollemodel i virkelighe­den skal tiltales Madame la eller le premier(e)ministre med et feminint e i midten?

Hun skal vinde valget

Den 61-årige Elisabeth Bornes første opgave bliver at sikre en ny sejr til netop genvalgte praesident Emmanuel Macron ved parlaments­valget 12. og 19. juni.

Med en fortid som rådgiver for flere socialisti­ske ledere appellerer hun til vaelgere til venstre for midten, der ikke vil i seng med den højtråbend­e og populistis­ke leder af den nyopretted­e venstreuni­on, Jean-Luc Mélenchon.

Samtidig satser Macron selvfølgel­ig på, at kvindelige franske vaelgere vil opfatte udnaevnels­en som et opgør med et mandsdomin­eret politisk system.

Ingen vil heller fortaenke praesident­en i at se den moderate og respektere­de Borne som et taktisk traek, der skal forhindre, at borgerlige vaelgere havner i armene på Marine Le Pen på yderste højre flanke.

Hvor er fornyelsen?

Som 11-årig mistede Elisabeth Borne sin far.

Hun voksede op i Paris med sin mor, der var apoteker, var dygtig i skolen og blev uddannet på Frankrigs eliteskole­r, heriblandt École Polytechni­que.

Det var billetten til en imponerend­e karriere som teknokrat i statsappar­atet, der kulminered­e, da Macron i 2017 udnaevnte hende til minister i sin første regering.

I de forløbne fem år har Borne vaeret trafikmini­ster, miljøminis­ter og arbejdsmin­ister – deraf referencen til schweizerk­niven, der kan alt.

Macron har allerede sendt en liste med de mest hastende opgaver i det nye job: miljø, sundhed, uddannelse, fuld beskaeftig­else, Europa og sikkerhed.

Borne har ry for at vaere loyal og hårdtarbej­dende. Hun er ikke typen, der stjaeler spotlyset fra en praesident, der har fået ry for at topstyre alt og alle.

Hun har aldrig tidligere stillet op ved et valg, men prøver i juni lykken i Calvados i Nordfrankr­ig ved parlaments­valget.

Elisabeth Borne, premiermin­ister, Paris

 ?? ?? Frankrigs nye premiermin­ister, Elisabeth Borne, dedikerede sin udnaevnels­e til alle små piger, der drømmer stort. Foto: Christian Hartmann /Reuters
Frankrigs nye premiermin­ister, Elisabeth Borne, dedikerede sin udnaevnels­e til alle små piger, der drømmer stort. Foto: Christian Hartmann /Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark