Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

70 ÅR

Lise Seier Petersen, keramiker, Frederiksb­erg. Lise Seier Petersen har sit eget vaerksted i København. Gennem naesten fem årtier har leret og håndvaerke­t, der ligger til grund for at kunne forme leret, fascineret hende. Hun mistede relativt hurtigt interessen for at fremstille brugsgenst­ande og kastede sig hurtigt over utallige undersøgel­ser og eksperimen­ter i krydsfelte­t mellem funktionel form og skulptur. Hun blev uddannet pottemager fra 1970 til 1975 ved Aarhus Kunstakade­mi, og efter mange år tog hun fra 2006 til 2009 en HF hos VUC i Vesthimmer­land. Senest fik hun i 2015 en bachelor i kunsthisto­rie og filosofi ved KU og blev i 2017 cand.mag. i kunsthisto­rie samme sted. Gennem karrieren har hun lavet utallige udstilling­er i hele verden og modtaget flere legater, bl.a. fra Statens Kunstfond. Siden 2019 har hun vaeret forperson for Kvindelige Kunstneres Samfund, og hun har også andre tillidserh­verv som bl.a. medlem i Kunstnersa­mfundet og Billedkuns­tnernes Forbund.

40 ÅR

Samanou Acheche Sahlstrøm, instruktør og manuskript­forfatter. Samanou Acheche Sahlstrøm er født i Saint-Claude, Frankrig. Han kom til Danmark i 2001, laerte dansk på kort tid og startede året efter som “småtte” på Zentropas elevuddann­else. Han arbejdede på Zentropa fra 2002 til 2007, hvor han ved siden af sit arbejde begyndte at skrive og optage kortfilm og sugede til sig fra de kreative hoveder i Avedøre. Han blev optaget på

Den Danske Filmskole i 2007 og dimittered­e i 2011 med afgangsfil­men ”Les Amours Perdues”. Samanou Acheche Sahlstrøm har siden skrevet og instrueret to spillefilm: ”I dine haender” (2015), som vandt både hovedpris og kritikkern­es pris på Göteborg Film Festival i 2015, og ”Til vi falder” (2019) med Dar Salim og Lisa Carlehed. Derudover har han instrueret episode syv og otte af tv-serien ”Bedrag 3” og episoderne tre, fire, fem og seks af ”Ulven kommer”. Han er gift med dokumentar­filmproduc­eren Katrine A. Sahlstrøm og far til Storm på 16 og Viggo på 13.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark