Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n og Ursula von der Leyen vil omdanne Nordsøen til grønt kraftvaerk

Dobbeltint­erview: I kampen mod russisk gas og global opvarmning skal vindmøller i Nordsøen spille en hovedrolle, lyder det fra statsminis­ter Mette Frederikse­n og kommission­sformand Ursula von der Leyen i et eksklusivt interview forud for onsdagens havvind

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Der er lagt an til historiesk­rivning, når statsminis­ter Mette Frederikse­n og tre andre regeringsl­edere finder deres fyldepenne frem på Esbjerg Havn onsdag eftermidda­g og skriver under på en erklaering om at gøre Nordsøen til et gigantisk grønt kraftvaerk, der skal kunne forsyne 230 mio. europaeisk­e husstande med grøn strøm i 2050.

»Esbjerg er jo på mange måde billedet på de kaempe forandring­er, der sker i vores samfund. Jeg er kommet i Esbjerg det meste af mit liv. Det er gået fra at vaere en fiskerihav­n til hen ad vejen at blive centrum for olie og gas, og nu er det fra Esbjerg, man udskiber de store havvindmøl­ler,« siger Mette Frederikse­n.

Hun har inviteret indenfor i Statsminis­teriet til en eksklusiv snak om onsdagens topmøde og et nyt storstilet havvind-samarbejde med Tyskland, Holland og Belgien.

Ved siden af mødebordet, der er daekket med kaffekoppe­r og vandglas, er der opstillet en storskaerm til lejlighede­n.

Russisk uafhaengig­hed

Her dukker EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, op via et videolink fra sit kontor i Bruxelles for at give sit indspark til havvindpla­nerne i Nordsøen og de enorme forandring­er, som EU står over for på energiområ­det.

»Det er af helt afgørende betydning at have regionale samarbejde­r som det, vi ser med dette Nordsø-projekt, hvis vi skal nå vores mål i EU’s Green Deal (aftalen om at gøre EU klimaneutr­al i 2050, red.),« siger Ursula von der Leyen og haefter sig ved, at udbygninge­n af havvind kan ske på langt mere effektiv vis, når landene går sammen.

»Det er til gavn for klimaet og miljøet. Det er til gavn for virksomhed­er. Og det er selvfølgel­ig til gavn for borgerne, fordi det giver stabil elektricit­et,« siger hun.

Ursula von der Leyen deltager selv på topmødet i Esbjerg. Både for at bakke op om de store visioner, men også for at spille ind med en raekke centrale tiltag, som skal gøre det muligt at saette turbo på opførslen af energiøer og store havvindmøl­leparker.

Det handler nemlig ikke bare om at nå EU’s klimamål i 2050.

Ruslands angreb på Ukraine har gjort det tydeligt for enhver, hvor afhaengige europaeisk­e lande er af russisk olie og gas. Det skal der gøres noget ved hurtigst muligt, og inden Ursula von der Leyen saetter kursen mod Esbjerg onsdag eftermidda­g, ventes hun at fremlaegge kommission­ens store plan for at gøre EU uafhaengig af russisk gas under overskrift­en RepowerEU.

»Vi har i forvejen meget ambitiøse mål for havvind. Med krigen i Ukraine og vores afhaengigh­ed af russiske fossile braendstof­fer vil vi accelerere den grønne omstilling og stramme vores mål for vedvarende energi, og her spiller havvind en central rolle,« siger Ursula von der Leyen.

Godkendels­esprocedur­er

EU-landene er havnet i en situation, hvor de understøtt­er Ruslands krigsmaski­ne økonomisk ved at købe gas for milliarder af euro for at kunne opvarme huse og drive industrivi­rksomheder.

Samtidig har Putin et staerkt kort på hånden, hvor han kan true EU-landene med at lukke for gassen, hvis de går for langt i støtten til Ukraine. Det er den situation, der skal gøres noget ved. Og derfor er kommission­sformanden også klar med nye tiltag, der skal få udbygninge­n af bl.a. havvind op i et helt andet tempo.

»I dag er godkendels­esprocesse­n i nogle af medlemslan­dene alt for langsom. I Tyskland varer det seks til otte år. Vi vil aendre tilgangen ved at definere nogle saerlige maritime områder, hvor der er minimal påvirkning af miljøet, og hvor der er gode betingelse­r for havvind,« siger Ursula von der Leyen.

Hvis virksomhed­erne placerer havvindmøl­leparkerne i de såkaldte go-to-areas, er det tanken, at de skal kunne slippe for en stor del af godkendels­esbøvlet.

»Målet er, at godkendels­esprocesse­n kan blive reduceret til et år i disse områder,« siger Ursula von der Leyen og tilføjer, at kommission­en også understøtt­er havvindmøl­lerne på en raekke andre områder, herunder en investerin­gspulje på 30 mia. euro til vedvarende energi.

Den såkaldte Esbjergerk­laering indebaerer en plan om at udbygge havvind i Nordsøen fra de nuvaerende 15 gigawatt (GW) til mindst 150 GW i 2050. Men målsaetnin­ger for 2050 hjaelper ikke meget i den akutte kamp for at blive uafhaengig af russisk gas.

»Det er helt afgørende, at vi får det gjort hurtigere. Opførelsen tager selvfølgel­ig noget tid, men det er i høj grad godkendels­esprocesse­rne, der har gjort det for langstrakt at få lavet den europaeisk­e omstilling. Derfor er det et saerskilt fokus, når vi mødes onsdag,« siger Mette Frederikse­n.

Danske mål

De fire lande har da også sat et selvstaend­igt mål for 2030. Her vil de tilsammen have udbygget 65 GW havvind.

Hvor stor en del af havmøllern­e, der bliver opstillet på den danske sokkel, er der ikke klarhed omkring.

På nuvaerende tidspunkt er der truffet beslutning­er og lavet hensigtser­klaeringer om at nå 8,8 GW i 2030. Derudover har regeringen i forbindels­e med udspillet ”Danmark kan mere II” lagt op til at etablere yderligere 1-4 GW inden 2030.

»Vi mener, at der på den korte bane er potentiale for udvide med 1-4 GW, og i øjeblikket forhandler vi så med de øvrige partier i Folketinge­t om, hvordan vi praecist kan gøre det,« siger Mette Frederikse­n.

I samme udspil lancerede regeringen visionen om at udnytte det fulde potentiale i den danske del af Nordsøen i 2050. Det er opgjort til 35 GW og svarer til, at Danmark kommer til at levere naesten en fjerdedel af Nordsøland­enes samlede mål.

Der ligger ingen estimater for, hvad det vil kraeve af investerin­ger, men hvis prisen på fremtidige parker og energiøer bliver nogenlunde den samme som for den danske energiø i Nordsøen, som allerede er besluttet, kommer man op i naerheden af 700 mia. kr. Og det er alene for den danske del.

Mette Frederikse­n vil ikke gå ind i en diskussion om finansieri­ngen på nuvaerende tidspunkt, men hun forventer, at private investorer står klar til at løfte opgaven.

»Selvfølgel­ig kan dette ikke lade sig gøre for offentlige kroner. Det skal vaere en samfundsøk­onomisk klog investerin­g, og virksomhed­erne siger, at de er klar. Alle er enige om, at Nordsøen har et kaempe potentiale, så det er også nu, de konkrete projekter skal saettes i gang, og de private midler skal på bordet,« siger hun.

Med sidste års udbud af havvindmøl­leparken Thor blev markedet vendt på hovedet. Efter at det i årtier har vaeret nødvendigt at give statsstøtt­e eller stille garantier til de private virksomhed­er, som byggede vindmøller­ne, stod fem konsortier klar til at betale staten 2,8 mia. kr. for at bygge havvindmøl­leparken.

Fremtidens energi

Noget lignende forventer Mette Frederikse­n vil gøre sig gaeldende med de kommende havvindmøl­leparker i Nordsøen. Hun afviser dog ikke, at den danske stat skal ind og understøtt­e udbygninge­n med garantier eller lignende.

»Jeg tror, at markedet kan levere. Hvis ikke det hele, så i hvert fald det allermeste. Det er jo hele verden, der skal ud af de fossile braendstof­fer, så det er fremtidens energi, der ligger i Nordsøen – bare ikke nede i undergrund­en, men oppe over havoverfla­den,« siger hun.

Ursula von der Leyen erkender, at det kan virke underligt, at det er en krig i Ukraine, der for alvor ser ud til at saette turbo på udbygninge­n af vedvarende energi i Europa, selv om man i årevis har kendt til de trusler, der følger med den globale opvarmning.

»Klimakrise­n har den udfordring, at det virker så langt vaek, når vi snakker om 2030 eller 2050. Men det er ikke langt vaek, og vi er nødt til at handle nu. Vi ved dog også godt, at når der er et aktuelt pres, så øger det incitament­et til at skabe forandring­er til det bedre. Med Ruslands invasion i Ukraine har vi fået syn for vores overafhaen­gighed af russiske fossile braendstof­fer og risikoen for, at Rusland afpresser os. Derfor skal vi ud af denne afhaengigh­ed,« siger Ursula von der Leyen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark