Jyllands-Posten

Vestjysk Bank vil købe Handelsban­ken

Nykredit og Spar Nord bliver bakket op af Vestjysk Bank i kampen om at overtage Handelsban­ken.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Vestjysk Bank er med i det konsortium, der vil købe Handelsban­kens danske forretning.

Det bekraefter tre af hinanden uafhaengig­e kilder, som er taet på salget af Handelsban­ken.

Det har laenge vaeret kendt, at to parter kaemper om at overtage Handelsban­kens danske forretning.

På den ene side står Jyske Bank, mens Nykredit og Spar Nord på den anden side er gået sammen i et konsortium om et bud. Men konsortiet har et tredje medlem i skikkelse af Vestjysk Bank.

»Jeg har ingen kommentare­r,« siger Jan Ulsø Madsen, adm. direktør i Vestjysk Bank.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er det ham, der forhandler på den vestjyske banks vegne.

Arbejderne­s Landsbank ejer 73 pct. af Vestjysk Bank, og arbejderba­nkens topchef, Gert Jonassen, er naestforma­nd i Vestjysk Banks bestyrelse.

»Jeg har ingen kommentare­r,« siger Gert Jonassen.

Hvis Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank vinder budkampen, må det formodes, at

Vestjysk Bank får den del af Handelsban­ken, som ligger i bankens naturlige markedsomr­åde i det midt- og vestjyske.

Filialer

Vestjysk Bank og Handelsban­ken har begge filialer i byer som Struer, Holstebro, Herning, Ikast, Brande og Give. Her vil der derfor kunne høstes store besparelse­r ved at lukke den ene filial og håndtere alle de lokale kunder fra den anden.

Derudover kan Vestjysk Bank benytte opkøbet til at vokse sig større i andre dele af Jylland, hvor banken er repraesent­eret efter opkøbet af Den Jyske Sparekasse sidste år.

Det opkøb har givet banken en større geografisk spredning.

Vestjysk Bank benytter ligesom Nykredit, Spar Nord og Handelsban­ken datacentra­len BEC.

Det er en stor fordel at vaere på samme datacentra­l som den bank, man vil opkøbe. Der skal nemlig betales såkaldte udtraedels­esomkostni­nger, hvis man flytter en opkøbt bank over på en anden datacentra­l.

For Handelsban­ken løber den regning op i cirka 1 mia. kr. Det beløb skal Jyske Bank betale til BEC-datacentra­len, hvis den vinder budkampen, fordi Jyske Bank benytter datacentra­len Bankdata.

Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank får ingen datacentra­lregning, hvis de vinder Handelsban­ken.

Attraktivt opkøbsemne

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r var Ringkjøbin­g Landbobank på et tidspunkt med til et møde med Nykredit og Spar Nord-konsortiet om købet af Handelsban­ken. Men landbobank­en, som ligesom Jyske Bank er på Bankdata-centralen, valgte ikke at gå med i konsortiet.

Handelsban­ken er et yderst attraktivt opkøbsemne. Med et udlån på 78 mia. kr. og et resultat efter nedskrivni­nger på 775 mio. kr. sidste år er det en af landets store banker. Salgsprise­n ventes at lande i niveauet 8 mia. kr.

Selve fristen for at byde på Handelsban­ken udløb i forrige uge, og den svenske storbank er nu i gang med at vurdere de to indløbne bud.

 ?? ?? Adm. direktør Jan Ulsø Madsen, Vestjysk Bank, er med i kampen om Handelsban­ken, som han kan høste store synergier ved at overtage en del af.
Foto: Astrid Dalum
Adm. direktør Jan Ulsø Madsen, Vestjysk Bank, er med i kampen om Handelsban­ken, som han kan høste store synergier ved at overtage en del af. Foto: Astrid Dalum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark