Jyllands-Posten

Økonomer: Højere renter øger risiko for krise i dansk økonomi

De faldende renter har givet medvind til dansk økonomi i mere end et årti. Nu skal vi forberede os på solid modvind – og måske endda en krise.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Høj inflation, kraftige rentestign­inger og usikkerhed fra krigen i Ukraine har i årets første måneder vendt udsigterne for dansk økonomi på hovedet.

Hvor man så sent som ved årsskiftet troede, at økonomien sejlede mod flere år med stabil vaekst, så ventes de højere renter og inflatione­n nu at tage fart ud af arbejdsmar­kedet, forbruget, investerin­ger og boligmarke­det.

Isoleret set er det ifølge økonomer ikke så slemt. Men centralban­kernes kamp for at bringe inflatione­n ned – og de rentestign­inger, som den medfører – risikerer også at tvinge økonomiern­e i Europa og USA ud i en ny nedtur, advarer de.

»Hvor vi tidligere var ret fortrøstni­ngsfulde over, at vi ville få en stabil udvikling, er vi nu langt mere bekymrede for, at vi får en alvorlig tilbagegan­g i løbet af naeste år i dansk økonomi. Her kan vi blive ramt af en økonomisk krise med fald i husprisern­e og stigende ledighed. Det er ikke sikkert, at det sker, men der er en meget stor risiko for det,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Det er naesten umuligt at isolere effekten af stigende renter i makroøkono­miske fremskrivn­inger, fordi de spiller taet sammen med bevaegelse­r i bl.a. inflation, forbrug og formueeffe­kter, når det fulde billede skal gøres op.

Men det er ifølge eksperter tydeligt, at rentestign­ingerne de seneste måneder fjernede noget af den medvind, som dansk økonomi har nydt godt af i mere end et årti.

Modvind

Naesten konstante rentefald har pustet til boligmarke­det og formuer, og de saenkede taersklen for, hvornår det var attraktivt for virksomhed­er at hyre og investere. Nu går det den anden vej med renten, og så vil nogle af disse effekter ifølge bl.a. Søren Hove Ravn, lektor i økonomi på

Københavns Universite­t, blive til en modvind.

Inflatione­n og de højere renter daemper tempoet på boligmarke­det, taerer i husholdnin­gernes budgetter og rammer formuen i pension eller i vaerdipapi­rer via store fald på finansmark­ederne. Renterne gør det mere attraktivt at spare op.

Hos virksomhed­erne betyder de højere renter, at finansieri­ngsomkostn­ingerne stiger, så faerre projekter ser attraktive ud. Samtidig laegger inflatione­n et pres opad på lønningern­e.

»Det laegger en afmattende effekt på mange beslutning­er i økonomien. Økonomisk aktivitet bliver mindre attraktivt. Jo laengere renten er høj, jo mere vil den traekke ud af økonomien,« siger Søren Hove Ravn.

Forskninge­n viser ifølge Søren Hove Ravn ret entydigt, at højere renter giver lavere økonomisk vaekst. Spørgsmåle­t er blot, hvor meget og hvor hurtigt det rammer.

Oversigtss­tudie

I et oversigtss­tudie af effekterne af en rentestign­ing på 1 procentpoi­nt i amerikansk økonomi, som Søren Hove Ravn mener er relevant for Danmark, varierer tilbagesla­get på bruttonati­onalproduk­tet (bnp) fra 0,6 pct. inden for 10 måneder til 5 pct. inden for 23 måneder.

Det afhaenger bl.a. helt af, hvad der udløser stigninger­ne, og hvor forgaelded­e forbrugere og banker er, når de kommer, vurderer han.

Herhjemme er boligmarke­det og byggebranc­hen ifølge Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, mest udsatte.

Renterne på boligmarke­det er ifølge Nordea steget med 1,6 procentpoi­nt vaegtet på tvaers af alle boliglån siden bunden sidste år.

Et 30-årigt realkredit­lån, som sidste år gik for en rente 14 12 10 5 4 3 2 1 0 8 6 4 2 0 115 110 105 100

2015

på 0,5 pct., er nu oppe i 4 pct. Det femårige flexlån er steget fra nulrente til taet på 2 pct.

En tommelfing­erregel hos Nordea er, at rentestign­inger på 1 procentpoi­nt skal modsvares af et fald i boligprise­rne på i omegnen af 10 pct.

»Når renten begynder at stige, så vil man se en symmetrisk påvirkning af økonomien i retning af lavere aktivitet. Det kommer til at gøre mest ondt på bygge og anlaeg og på boligprise­rne, fordi det er her, man isaer kunne se effekterne af de lave renter de seneste år,« siger Helge Pedersen.

Prognoser

De lange renter vil ifølge Danske Bank ligge højere om 12 måneder, end de gør i dag i

Her kan vi blive ramt af en økonomisk krise med fald i husprisern­e og stigende ledighed. Det er ikke sikkert, at det sker, men der er en meget stor risiko for det. LAS OLSEN CHEFØKONOM, DANSKE BANK

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark