Jyllands-Posten

Rekordhøje braendstof­priser påvirker danskernes forbrug

Prisen for en liter benzin er naesten 50 pct. højere end i samme periode sidste år.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Prisen for benzin og diesel er nu så høj, at det saetter sig i danskernes forbrug.

To af landets største kaeder, Circle K og OK, melder om fald i salget af braendstof til private.

Mandag lød prisen for en liter benzin på knap 17 kr. per liter, mens prisen for en liter diesel ramte 14,85 kr. Det er naesten 50 pct. højere end for et år siden, hvor coronakris­en ellers også havde sendt priserne i vejret.

»Den seneste tid, hvor priserne har vaeret ekstraordi­naert høje, kan vi se i vores data, at privatforb­ruget er faldet. Danskerne taenker simpelthen mere over, om det er nødvendigt at køre isaer de laengere ture,« siger Peter Rasmussen, braendstof­sog energieksp­ert hos Circle K.

Selskabet sidder ifølge brancheorg­anisatione­n Drivkraft Danmark på over en femtedel af markedet herhjemme.

Faldende privatforb­rug

Naestefter Circle K kommer kaeden OK, der har mere end 670 danske tankstatio­ner og sidste år sad på 22,1 pct. af markedet.

Også her har de stigende priser fået privatforb­ruget til at falde.

»Vi har set et svagt vigende braendstof­forbrug hos danskerne på grund af den usaedvanli­ge situation og de deraf høje priser. Det er primaert inden for de seneste tre-fire uger. Så det er relativt nyt, og foreløbigt er der tale om en ganske svag tendens. Vi er spaendte på at følge udviklinge­n de kommende måneder,« udtaler Rasmus Boserup, kommunikat­ionschef hos OK.

Ingen af de to kaeder ønsker at oplyse det praecise fald af konkurrenc­emaessige hensyn.

Krig

Brancheorg­anisatione­n Drivkraft Danmark har endnu ikke offentligg­jort tal for braendstof­forbruget, efter at Rusland invaderede Ukraine i slutningen af februar i år.

For det er isaer krigen i Ukraine, der har sendt prisen på braendstof på himmelflug­t. Usikkerhed i markedet og meldinger om at stoppe importen af russisk olie har sat sine spor.

Det har resulteret i udsving, der ikke er set i flere år. Derfor undrer det heller ikke de danske aktører, at danskerne taenker sig om en ekstra gang, inden de starter bilen og bevaeger sig ud i trafikken.

»Normalt vil danskere køre mere i foråret, men den tendens ser vi heller ikke umiddelbar­t i år. Der bliver taenkt mere over forbruget, og flere har saenket farten eller ligger i lae bag en lastbil for at spare braendstof. Der er helt klart en tendens til, at flere taenker over, om det virkelig er nødvendigt at tage bilen, eller om køreturen kan erstattes med en cykeltur,« siger Peter Rasmussen.

Ifølge både Circle K og OK er det udelukkend­e privatforb­rugerne, som har skåret ned på brugen af braendstof. Tilsvarend­e fald ses på nuvaerende tidspunkt ikke blandt erhvervsku­nderne.

Der er helt klart en tendens til, at flere taenker over, om det virkelig er nødvendigt at tage bilen, eller om køreturen kan erstattes med en cykeltur. PETER RASMUSSEN, BRAENDSTOF­S- OG ENERGIEKSP­ERT, CIRCLE K

 ?? ?? Danskerne tager tilsynelad­ende faerre ture på tankstatio­nen for tiden. Foto: Drivkraft Danmark/PR.
Danskerne tager tilsynelad­ende faerre ture på tankstatio­nen for tiden. Foto: Drivkraft Danmark/PR.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark