Jyllands-Posten

Varmt vand fra Jordens indre sikrer forsyninge­rne i fremtiden

Med Kina som springbrae­t står geotermisk energi foran et stort gennembrud som vedvarende grøn energi.

-

Energikris­en har fået en ekstra dimension. Ruslands invasion i Ukraine udløste kaos og panik på energimark­ederne. Det handler ikke laengere kun om prisen på gas, olie eller kul. Spørgsmåle­t i overmorgen er, om der overhovede­t kan skaffes forsyninge­r.

Samtidens grønne energi er ikke noget alternativ. Den er bogstaveli­g talt afhaengig af vejr og vind. Fødevarekr­isen har også afsløret, hvor skrøbeligt markedet for biobraends­el er.

Geotermisk energi har lige praecis den dimension, at den hverken er afhaengig af krigeriske russiske praesident­er, solskin eller kuling fra nordvest. Den hentes op fra jorden lige under vores fødder. Det er vedvarende grøn energi tilsat forsynings­sikkerhed.

De varme kilder fra Jordens indre har vaeret kendt og udnyttet, så langt tilbage menneskets faelles erindring raekker. Omend i mere primitive former. I moderne tid kan et af de aeldste kommerciel­le projekter dateres tilbage til Idaho i 1892.

Island har i dag den største globale daekning takket vaere gejsere og varmt vand, der løber ud af jorden af sig selv.

Derfor er det heller ikke helt overrasken­de, at et af verdens førende selskaber har islandske rødder. Det islandske selskab Arctic Green Energy har siden

2006 blandt andet arbejdet i et joint venture med den kinesiske oliegigant Sinopec om at udvikle geotermisk energi til moderne kinesiske storbyer.

Arctic Green Energy fik en slags ridderslag i efteråret, da den singaporea­nske regeringsf­ond GIC købte sig ind med en 40 pct. ejerandel for 1,7 mia. kr. Singapores regering driver to af verdens 10 største statslige investerin­gsfonde, og mens

Temasek normalt tager sig af de mere strategisk­e investerin­ger, har GIC ét eneste formål: at genere årlige overskud.

Ved den lejlighed praesenter­ede venture-selskabet Sinopec Green Energy en plan for en årlig vaekst på 25 pct. over de kommende fem år. Det kommerciel­le element har vaeret udfordring­en igennem det seneste århundrede. Men masser af research, erfaring og teknologis­ke fremskridt har banket omkostning­erne ned. Potentiale­t afspejles i den aftale, Aarhus har indgået med et konsortium bygget op omkring A.P. Møllersels­kabet Innargi, ATP og fonden NRGi, der understøtt­es af George Soros.

A.P. Møller-Maersk kan traekke på erfaringer­ne fra oliebranch­en. En af de store udfordring­er for varmevaerk­er og elselskabe­r har vaeret, at de er eksperter i operatione­r på Jordens overflade, men intet aner om, hvad det indebaerer at bore huller i undergrund­en. Her står Maersk unaegtelig staerkt.

Geotermisk energi led et PR-maessigt knaek i Danmark for 10 år siden, da et projekt ved Viborg måtte opgives med et tab i størrelses­ordenen 162 mio. kr. Det er stadig et uafsluttet kapitel, hvem der skal betale den regning, så de nye kontrakter er skruet sådan sammen, at det kommerciel­le konsortium tager ansvaret for, hvad der måtte gå galt under jorden.

Et par af udfordring­erne er, at det varme vand ikke bare skal findes dernede imellem 800 og 3.000 meters dybde og pumpes op, men også pumpes tilbage igen.

Den høje risiko har vaeret en haemsko for udviklinge­n globalt. Beslutning­erne har som regel skullet tages af de politiske systemer, fordi man ikke bare kan bore kilometerd­ybe huller i nationalst­atens graesplaen­e (USA er en af undtagelse­rne).

Det minimerer risikovill­igheden.

Samtidig ligger projektern­e mange steder under de samme love, som hvis man ville bore efter olie eller gas.

En godkendels­e tager en krig af bureaukrat­i og miljøgodke­ndelser i de demokratis­ke samfund og tykke brune kuverter i mindre demokratis­ke systemer.

Bureaukrat­iet er den største hindring for udviklinge­n i lande, der ikke har det varme vand uden for døren.

En godkendels­e tager en krig af bureaukrat­i og miljøgodke­ndelser i de demokratis­ke samfund og tykke brune kuverter i mindre demokratis­ke systemer.

Der er flere grunde til, at Kina er langt fremme uden at have samme naturlige tilgang til varme kilder som USA, Island, Indonesien, Filippiner­ne eller Mexico.

En af dem er, at der ikke er så langt fra beslutning til effektueri­ng. En anden er en fremsynet beslutning om at satse på grøn omstilling, der allerede i 2015 affødte en femårsplan for udvikling af geotermisk energi med sigte på de store byer.

Holder ambitioner­ne, bliver Kina hurtigt førende på området. Der er allerede bygget cirka 800 vaerker, der på volatile markeder både sikrer forsyninge­r til konkurrenc­edygtige priser og bidrager til CO2-regnskabet ved stort set ikke at udlede drivhusgas­ser.

Med Kina som springbrae­t står geotermisk energi foran et stort gennembrud.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark