Jyllands-Posten

Nordsøland­e vil tidoble udbygninge­n af havvind

Udbygninge­n af havvindmøl­ler i Nordsøen skal mangedoble­s frem mod 2050. Det er den faelles politiske vision, som statsminis­ter Mette Frederikse­n sammen med en raekke europaeisk­e statsleder­e vil praesenter­e onsdag på et topmøde om havvind i Esbjerg.

- JAKOB MARTINI MICHAEL STENVEI jakob.martini@finans.dk michael.stenvei@finans.dk

Danmark, Tyskland, Holland og Belgien samles nu om en historisk satsning på havvindmøl­ler ude i Nordsøen, der skal vaere med til at frigøre Europa fra russisk energi og løfte den grønne omstilling i Europa op på et helt nyt niveau.

Det sker på et stort anlagt topmøde i Esbjerg onsdag, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n og regeringsl­ederne fra de tre lande underskriv­er en historisk erklaering om at tidoble havvindkap­aciteten i Nordsøen til mindst 150 gigawatt (GW) i 2050.

Det er nok til at forsyne ca. 230 millioner europaeisk­e husstande med grøn strøm og vil kraeve samlede investerin­ger for over 1.000 mia. kr.

»Hvis vi skal høste al den vind, der kan høstes i Nordsøen, bliver vi nødt til at gøre det i faellesska­b. Nordsøen kan rigtig meget, og det er også derfor, at dette taette samarbejde skal i gang nu,« siger Mette Frederikse­n i et eksklusivt interview med Finans og Jyllands-Posten.

Ifølge EU-Kommission­en er der brug for 300 GW havvind i hele EU frem mod 2050.

»Nu siger vi i de fire lande, at vi leverer i hvert fald halvdelen af det. Det er ret godt gået,« siger Mette Frederikse­n, der håber på at kunne inspirere andre EU-ledere til at udvise samme grønne lederskab.

Esbjerg-erklaering

Den såkaldte Esbjerg-erklaering omfatter også et mål om at nå en produktion af havvind på mindst 65 GW i 2030. Det er godt og vel fire gange så meget, som den nuvaerende havvind-udbygning i Nordsøen.

Ud over de konkrete mål står de fire lande bl.a. sammen om at etablere den nødvendige elinfrastr­uktur i

Nordsøen. Ved at forbinde de forskellig­e landes energiøer og havvindmøl­leparker bliver infrastruk­turen billigere, og forsynings­sikkerhede­n større.

EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, roser Nordsøland­enes initiativ til skyerne.

»Udbygninge­n af havvind er yderst vigtig – ikke bare i kampen mod klimaforan­dringer. Det er også et afgørende element i at blive uafhaengig af russiske fossile braendstof­fer,« siger Ursula von der Leyen, der også deltager på havvind-topmødet i Esbjerg.

Kommisione­ns plan

Tidligere onsdag vil hun selv fremlaegge Kommission­ens store plan – RepowerEU – for, hvordan EU skal blive uafhaengig af russisk olie og gas. Hun lover i den forbindels­e, at Kommission­en vil hjaelpe Nordsøland­enes planer med forskellig­e initiative­r, der understøtt­er udbygninge­n af havvindmøl­ler.

Det handler bl.a. om at forkorte godkendels­esprocesse­rne, der ifølge Ursula von der Leyen har udgjort et stort problem og bremset muligheder­ne for at saette tempoet i vejret.

På topmødet i Esbjerg kommer Mette Frederikse­n ikke med nye danske mål for udbygninge­n af vedvarende energi.

Det er da heller ikke mere end en måned siden, at hun med udspillet ”Danmark kan mere II” fremlagde visionen om at udnytte en kapacitet på 35 GW havvind i den danske del af Nordsøen.

Samtidig forsøger regeringen at skrue op for tempoet, så man i 2030 kan gå fra de i dag planlagte 9 GW til op imod 13 GW.

Det hører vel med til historien, at de fire lande også har det mest attraktive havareal til udbygninge­n af havvind i hele Europa. Så er de 150 GW havvind i Nordsøen i 2050 overhovede­t nok?

»Det er jo kaempestor­t og meget ambitiøst. Af alle spørgsmål havde jeg ikke forventet dette, for hvis vi kan levere mere end halvdelen (af EU-målet, red.), så skal Europa nok komme i mål,« siger Mette Frederikse­n.

Ros fra flere sider

Meldingen om en massiv udbygning af havvind i Nordsøen får ros af Vestas-topchef Henrik Andersen.

»Vi ser meget positivt på den politiske vilje, og at der nu kommer fart på det, vi har diskuteret i årtier,« siger topchefen i den danske vindmøllek­aempe og fortsaette­r:

»Vi skal handle nu og saette gang i udbygninge­n af meget mere vedvarende energi i Europa, hvis vi skal sikre den grønne omstilling og vores energiuafh­aengighed.«

Også Ørsted-topchef Mads Nipper ser havvind som en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark