Jyllands-Posten

HAVVIND I DANMARK

- Kilde: Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t.

hjørnesten i klimakampe­n og europaeisk energiuafh­aengig.

»Jeg hilser det meget velkommen, at Danmark, Belgien, Tyskland og Holland sammen fremlaegge­r ambitiøse mål, der er realistisk­e at indfri, og som spiller rigtig godt sammen med den europaeisk­e offshore-strategis mål om 300 GW i 2050,« siger Mads Nipper.

Både Vestas og Ørsted haefter sig isaer ved meldingen om, at de fire lande vil arbejde sammen om at få den nødvendige infrastruk­tur på plads i Nordsøen, mens Kommission­en vil rydde bureaukrat­iske forhindrin­ger af vejen.

»I industrien står vi klar til at levere på målene både i 2030 og 2050, og hvis landene omkring Nordsøen sikrer rammerne for prioriteri­ng af havarealer og for udbud samt for udbygninge­n af elforbinde­lser og etablering af grøn brintinfra­struktur, kan havvindind­ustrien skabe arbejdspla­dser og økonomisk aktivitet i regionen i generation­er,« siger Mads Nipper.

Danmarks første havvindpar­k blev etableret i 1991.

I dag er der opstillet en samlet kapacitet på 2,3 GW rundt om i de danske farvande.

Der er p.t. opstillet 2,3 gigawatt (GW) havvind rundtom i de danske farvande med havmøllepa­rken Kriegers Flak i Østersøen på 0,6 GW som den største.

På trapperne er yderligere 1,35 GW i form af to kystnaere havmøllepa­rker ud fra Vestkysten og havmøllepa­rken Thor på 1 GW, som ventes at stå klar i henholdsvi­s 2023 og 2027.

Politisk er der vedtaget opførelse af yderligere havmøllepa­rker på i alt 3 GW frem mod 2030.

Der er tillige aftalt etablering af en energiø sydvest for Bornholm på 2 GW, som skal stå faerdig inden 2030.

I 2021 lød startskudd­et til etablering­en af Danmarks første energiø i Nordsøen, som inden 2030 skal stå klar med 3 GW. Frem mod 2040 ventes øen udvidet til at favne i alt 10 GW havvind.

Senest har regeringen i udspillet ”Danmark kan mere II” lagt op til udbygning af yderligere 1-4 GW havvind inden 2030. Der er endnu ikke indgået konkrete aftaler med afsaet i udspillet.

Oveni de politiske tiltag har projektudv­iklere under den såkaldte åben dør-ordning ansøgt om tilladelse til opførelse af havvindpro­jekter på minimum 3 GW. Det er usikkert, hvor mange af projektern­e der vil blive gennemført.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark