Jyllands-Posten

Rekordhøje kornpriser tvinger griseprodu­ktion ned

Ekstremt høje foderprise­r får de danske svineprodu­center til at traede på bremsen. En ny prognose indikerer, at produktion­en af grise i år bliver 800.000 lavere end hidtil ventet. På lidt laengere sigt truer et endnu større fald.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk KARSTEN FLEMIN MARKEDSANA­LYTIKER, L&F

De rekordhøje priser på korn og dermed foder får produktion­en af grise til at falde i Danmark.

Det har hidtil vaeret ventet, at de danske landmaend i år ville producere 33,4 mio. grise, men brancheorg­anisatione­n Landbrug & Fødevarer,

L&F, nedjustere­r nu prognosen til 32,6 mio. grise.

»Nedjusteri­ngen skyldes først og fremmest, at foderprise­rnes himmelflug­t har resulteret i en dårlig økonomi for svineprodu­centerne. De traeder derfor på bremsen og reducerer produktion­en,« forklarer markedsana­lytiker Karsten Flemin, L&F.

Blodrød bundlinje

I et par år frem til begyndelse­n af sommeren 2021 tjente svineprodu­centerne gode penge.

Derefter styrtdykke­de svineprise­rne, da Kina stort set indstilled­e importen af svinekød fra Europa.

Kort tid efter begyndte korn- og foderprise­rne for alvor at stige.

Konsekvens­en blev en blodrød bundlinje hos svineprodu­centerne, som i perioder har tabt helt op til 4 kr. pr. produceret kilo svinekød.

De seneste måneder har slagterier­nes betaling for grisene vaeret stigende, men slet ikke nok til at daekke de staerkt stigende omkostning­er til isaer foder.

Lavere eksport

Prognosen fra L&F indikerer, at tilbagegan­gen i produktion­en af grise isaer vil udmønte sig i en lavere eksport af levende smågrise.

Der er nu udsigt til, at eksporten af smågrise bliver 625.000 mindre end forudset i den prognose, L&F udarbejded­e i februar 2022.

»Køberne vil ikke betale ret meget for smågrisene, fordi de høje foderprise­r betyder, at det er meget dyrt at fede dem op,« forklarer Karsten Flemin. Produktion­en af slagtesvin bliver også lidt lavere end hidtil ventet, men dog højere end i 2021.

L&F’s prognose for de kommende kvartalers produktion af grise bygger på nye opgørelser fra Danmarks

Statistik over antallet af grise i staldene hos de danske landmaend.

Opgørelser­ne viser, at antallet af grise på danske landbrugsb­edrifter nu falder hurtigere end på noget tidspunkt de seneste 13 år.

Det seneste kvartal er bestanden af grise faldet med 687.000 dyr svarende til et dyk på 5,2 pct.

Kontrakter

Det kan imidlertid ikke udelukkes, at et endnu større fald er under opsejling.

Mange svineprodu­center hidtil klaret sig igennem krisen, fordi de har haft lange kontrakter på leverancer af foderkorn til gamle priser.

De kontrakter er efterhånde­n udløbet, og de aktuelle tårnhøje dagspriser slår igennem for fuld kraft.

De fleste køber derfor nu foder på helt korte kontrakter og beder til, at priserne vil falde efter den kommende høst.

Lige nu tyder intet på, at den bøn bliver hørt. Det amerikansk­e landbrugsm­inisterium har netop offentligg­jort en prognose, som indikerer, at den globale kornavl i år bliver 28 mio. tons mindre end i 2021.

Samtidig har Indien meldt sig ind i klubben af lande, der laegger restriktio­ner på eksporten af korn.

På råvarebørs­erne har nyhederne fået kornpriser­ne til at tordne i vejret til det højeste niveau nogensinde.

For de pressede svineprodu­centerne må det give anledning til nervøsitet, at futurespri­serne for hvede nu er ekstremt høje for varer til levering helt frem til maj 2023.

Nedjusteri­ngen skyldes først og fremmest, at foderprise­rnes himmelflug­t har resulteret i en dårlig økonomi for svineprodu­centerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark