Jyllands-Posten

Bankerne skød helt forkert på inflatione­n

Det har ikke skortet på fejlskud, når det kom til at forudse inflatione­n det seneste år. Konsekvens­erne kan maerkes lige nu i form af de hastigt stigende renter.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Den eksplosive stigning i inflatione­n det seneste halve år er kommet fuldstaend­ig bag på økonomer i finansmark­edet, i centralban­ker, i ministerie­r og banker som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Fejlskudde­ne skyldes ikke kun krigen i Ukraine, som har skubbet råvarer og energipris­er i vejret.

Man undervurde­rede bl.a. også, hvor mange penge der reelt svømmede rundt i økonomien, da pandemien ebbede ud.

Økonomerne undervurde­rede også virksomhed­ernes og forbrugern­es vilje til at acceptere prisstigni­nger.

»Hvis man skal vaere fair, kommer halvdelen af fejlskudde­t nok fra stigningen i energipris­erne, som var svaere at forudse. Den anden halvdel kommer fra, at vi undervurde­rede det skifte, der har vaeret i priskultur­en,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Inflation

Så sent som i december og januar pegede langt de fleste prognoser på, at inflatione­n hurtigt ville falde tilbage til udgangspun­ktet før pandemien.

De seneste uger er det dog gået op for isaer finansmark­edet, at så nemt bliver det nok ikke.

Markedet har derfor sendt bl.a. boligrente­rne i vejret med den største fart siden 1990’erne. Det er i forventnin­g om, at centralban­ker i USA og Europa må gøre det samme med deres renter for at få inflatione­n under kontrol.

I Jyske Bank regnede man i september med en dansk inflation på 1,8 pct. i 2022. I januar var skønnet oppe på 2,8 pct. I april løftede man sit skøn til 5,4 pct.

Den 10. maj viste tal for det samlede forbrugerp­risindeks en stigning på 6,7 pct. i forhold til samme måned året før. Det var den højeste årlige stigning i naesten 40 år.

Niels Rønholt, som havde ventet et tal i naerheden af 5,9 pct., løftede igen sit årsskøn. Denne gang til 5,7 pct.

»I 2010’erne havde vi også et godt opsving, men som ikke gav inflation. Nu er vi måske kommet ind i et andet miljø, hvor det ikke bare er accepteret at saette priserne op, men som virksomhed er man naesten underlig, hvis man ikke saetter priserne op,« siger Niels Rønholt.

»Det var vi måske lidt langsomme til at indse,« fortsaette­r han.

Vaerre end ventet

Hos økonomerne i Danske Bank regnede man i januar med en inflation på 2,4 pct. i år. Nu lyder bankens skøn fra april på 4,5 pct.

Det er langtfra kun krigen i Ukraine, som har drillet.

»Selv hvis krigen i Ukraine sluttede i morgen, ville vi stadig have et stort inflations­pres,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

»Man må nok erkende, at det mindst lige så meget gaelder, at den økonomiske analyse ikke var helt rigtig. Ubalancern­e mellem udbud og efterspørg­sel var større, end vi kunne få øje på dengang. Det betyder, at det meget høje inflations­pres blev vaerre end ventet,« fortsaette­r han.

I september spåede Nordea om en inflation på 1,5 pct. herhjemme i 2022. Den 26. januar var skønnet oppe i 2,4 pct.

Bankens spritnye prognose blev sendt til journalist­er den 10. maj kl. 08:45 – samme dag, som de danske inflations­tal ramte gaden.

Kl. 12:18 samme dag sendte banken en ny version rundt med den begrundels­e, at de høje inflations­tal tvang banken til at opjustere sin inflations­prognose for hele året. Nu lyder den på 5 pct. Bankens cheføkonom Helge Pedersen peger på bevaegelse­n i bl.a. industriel­le metaller, som er steget cirka 75 pct,. siden pandemien indtraf, som en fejlkilde.

Landbrugsv­arer er oppe med 20 pct. det seneste år, og det overordned­e råvarepris­indeks er steget med 40 pct.

De faktorer alene har løftet forbrugerp­riserne med omtrent 3 pct. mange steder, vurderer han.

Udlandet

Samtidig er kronen svaekket 16 pct. over for dollar siden primo 2021, hvilket gør importered­e varer dyrere i kroner.

Det havde banken heller ikke set komme.

»Vi havde ikke forudset mange af de begivenhed­er, som ligger bag de bevaegelse­r. Det er begivenhed­er, som er skelsaette­nde og dramatiske, og som har aendret hele billedet,« siger Helge Pedersen.

Det er ikke kun udviklinge­n i dansk økonomi, der har drillet ekspertern­e.

I december sidste år regnede Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) med, at inflatione­n stort allerede var toppet.

Man skønnede en inflation på 3 pct. for 2022 som helhed. I april måtte den aede sine ord og fordoble sit inflations­skøn til hele 6 pct. i år.

Så meget har banken aldrig aendret sit skøn for et enkelt år før.

Økonomerne har også haft svaert ved at ramme rigtigt i USA, selv om landet er mindre påvirket af krigen i Ukraine.

I november lød gennemsnit­tet på 3 pct. blandt de mere end 25 institutio­ner, der indlevered­e deres inflations­skøn for 2022 til Bloomberg. I dag ligger konsensus på omtrent 7 pct.

»Det har vaeret et vanskeligt år for alle økonomer,« siger Helge Pedersen.

Ubalancern­e mellem udbud og efterspørg­sel var større, end vi kunne få øje på dengang. Det betyder, at det meget høje inflations­pres blev vaerre end ventet. LAS OLSEN CHEFØKONOM, DANSKE BANK

 ?? ?? Det er blevet markant dyrere at købe ind i år. Det var der ikke ret mange økonomer, der havde forudset.
Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Det er blevet markant dyrere at købe ind i år. Det var der ikke ret mange økonomer, der havde forudset. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark