Jyllands-Posten

Flekslåner­e skal betale mere

Boligejere, der har skiftet deres F5-lån ud med et F1-lån, skal betale en højere ydelse.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligejere med F1-lån får et regulaert rentechok.

Renten er blevet fastsat til 0,56 pct. på første auktionsda­g over rentetilpa­sningslån.

Det er det højeste niveau siden 2012, og en dramatisk stigning i forhold til den seneste auktion, hvor F1-renten endte på 0,02 pct.

Den rekordhøje rente er en stor bet fra de mange boligejere, der er skiftet fra et F5 til et F1-lån.

Den højere bidragssat­s på F1 betyder, at deres månedlige ydelse efter skat stiger ved at gå fra et F5 til et F1-lån.

Ydelsen stiger fra 3.390 til 3.650 kr. efter skat hver måned, og der er udsigt til yderligere stigning i de kommende år.

»Det kan hurtigt aede besparelse­n op, sammenlign­et med hvis de var blevet i F5,« siger Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalyt­iker hos Totalkredi­t.

Efter dagens auktion ligger F5-renten på 1,87 pct., og det er det højeste niveau for en tilpasning­sauktion siden begyndelse­n af 2012.

Auktionen på F1-lån er til de boligejere, der har lavet et såkaldt profilskif­te fra f.eks. F5 til F1.

Højere rente

Auktionen for F3 er i morgen, men også her forventer Totalkredi­t, at renten bliver en del højere, end boligejere med F3-lån har vaennet sig til.

Totalkredi­t tilbyder ikke laengere F1-lån til nye lånere, men boligejere, der har F1lån i forvejen, kan få dem refinansie­ret.

Ved den seneste april-auktion fik flekslåner­e – og realkredit­institutte­rne også et rentechok. F1-renten landede på 0,02 pct. Forventnin­gen var fortsat negativ rente. F3- og F5-renten endte på henholdsvi­s 0,56 og 0,80 pct.

Det var en stigning på cirka 0,5 procentpoi­nt på blot en uge. Man skal 22 år tilbage for at finde en større årlig stigning i F5-renten. Auktionern­e afvikles frem til 24. maj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark