Jyllands-Posten

Stigende leveomkost­ninger

-

ke medlemmer beskaeftig­et i Microsofts danske afdeling, glaeder sig over udsigten til lønstignin­ger.

»Det er selvsagt svaert ikke at glaede sig over, at vores medlemmer har kvalifikat­ioner, som er efterspurg­te i en grad, så en stor global spiller nu varsler lønstignin­ger,« siger cheføkonom i IDA Thomas Søby.

Han haefter sig dog mere ved Microsofts begrundels­e om kamp om talenterne end om stigende leveomkost­ninger.

»De gør vist en dyd af nødvendigh­eden. Jeg har til gode at høre om en virksomhed, der giver højere løn, fordi den synes, at det er synd for de ansatte,« siger han.

Ikke desto mindre kan danske arbejdsgiv­ere ifølge ham se frem til at blive mødt med krav om lønstignin­ger.

»I en tid med en naesten historisk lav ledighed, buldrende beskaeftig­else og rigtig god indtjening i mange virksomhed­er, er det svaert at forestille sig, at man som ansat skal gå ud fra en lønforhand­ling med en negativ reallønsud­vikling som resultat,« siger Thomas Søby.

Underdirek­tør Steen Nielsen fra Dansk Industri (DI), hvor Microsoft er medlem, understreg­er, at lønreguler­ing udelukkend­e er en sag for Microsoft selv. Mere generelt medgiver han, at lønudvikli­ngen for tiden ikke kan følge med inflatione­n, selv om de seneste tal for lønudvikli­ngen på det private arbejdsmar­ked viser en gennemsnit­lig stigningst­akt på 3,2 pct.

Ifølge Steen Nielsen må flertallet af danske lønmodtage­re indstille sig på, at deres realløn i en periode vil falde. Han peger på, at virksomhed­erne også er ramt af store stigninger i materialep­riser, fragtomkos­tninger og frem for alt energipris­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark