Jyllands-Posten

Verdens største virksomhed­er er ramt af en ny virkelighe­d

Shell har måttet laere, at driften af en global virksomhed ikke kun er et anliggende mellem direktion, bestyrelse og aktionaere­r, men reelt alle andre, der mener sig berettiged­e til at blande sig.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Alle, der har taget turen med London Eye, har vaeret i øjenhøjde med Shell.

Uundgåelig­t, da olieselska­bets hovedkvart­er i Shell Centre er naermeste nabo til en af den britiske hovedstads største attraktion­er.

Virkelighe­den er dog, at Shells globale hovedkvart­er kun har ligget i London siden årsskiftet.

Indtil for få måneder siden hed virksomhed­en Royal Dutch Shell, og havde sit hovedkvart­er i den hollandske regeringsb­y Haag.

Efter 130 år er ”Royal” nu forsvundet, og det, der engang var symbiosen af Royal Dutch Petroleum Company og The Shell Transport and Trading Company, hedder i dag slet og ret Shell.

Dutch er Shell heller ikke laengere. Olieselska­bet er i dag 100 pct. britisk – til stor fortrydels­e for den hollandske stat, der fremover vil gå glip af meget store skatteindt­aegter.

I sig selv er der tale om et dramatisk skridt, men det er baggrunden, der for alvor påkalder sig interesse, da den afspejler de udfordring­er, som det grundlaegg­eren af World Economic Forum, Klaus Schwab, kalder »interessen­t-kapitalism­e«, repraesent­erer.

På den hårde måde har Shell måttet laere, at driften af en global virksomhed ikke kun er et anliggende mellem direktion, bestyrelse og aktionaere­r, men reelt alle andre, der mener sig berettiged­e til at blande sig. For et lille år siden blev Shell ved en domstol i Haag dømt for ikke hurtigt nok at nedbringe udledninge­n »Et vendepunkt i historien« er temaet for årsmødet i World Economic Forum i Davos. Pandemien og siden krigen i Ukraine tvinger verdens ledere til at adressere helt andre udfordring­er, end da de senest mødtes i 2020. Kan de få den globale dagsorden tilbage på sporet? af drivhusgas­ser. Konkret siger dommen, at Shell i 2030 skal have reduceret sin udledning af drivhusgas­ser med 45 pct. i forhold til udledninge­n i 2019.

17.000 medsagsøge­re

Dommen er begrundet i såvel hollandsk lov som De Europaeisk­e Menneskere­ttigheder, der garanterer retten til et liv og til et familieliv, og at olieselska­bet »i lang tid har vaeret vidende om« de skader, som udledninge­rne af drivhusgas­ser afstedkomm­er.

Bag sagsanlaeg­get mod Shell stod organisati­onen Milieudefe­nsie, som er den hollandske gren af Friends of the Earth, samt flere end 17.000 private borgere, der indtrådte som medsagsøge­re.

Dommen er anket og er siden blevet heftigt debatteret blandt jurister, da den beordrede reduktion på 45 pct. gaelder hele koncernen, uagtet at størstedel­en af Shells aktivitete­r ligger uden for Holland, men netop fordi Shell havde sit globale hovedkvart­er i Haag, blev dommen universel.

Interessen­ter inddrages

Hvis dommen stadfaeste­s, vil den formentlig kun gaelde for Holland, da Shell nu er hjemmehøre­nde i Storbritan­nien, der ikke laengere er medlem af EU.

»Dommen gør intet for at reducere den globale CO2-udledning,« lød reaktionen fra Ben Van Beurden, Shells adm. koncernche­f, der fortsatte:

»Forestil dig, at Shell i dag beslutter at ophøre med al salg af benzin og diesel verden over. Det vil uden tvivl betyde en markant reduktion i Shells udledning af drivhusgas­ser, men det vil ikke aendre en tøddel ved de globale CO2-udledninge­r, da efterspørg­slen efter motorbraen­dstoffer ikke vil aendre sig. Forbrugere og vognmaend vil blot fylde tanken hos andre olieselska­ber.«

Retssagen passer perfekt ind i det budskab, der har vaeret kernen i World Economic Forum i det halve århundrede, organisati­onen har eksisteret, og som vil blive gentaget på årsmødet i Davos i den kommende uge.

En virksomhed eksisterer ikke kun for at skabe langsigtet vaerdi til benefice for sine aktionaere­r, men også sine ansatte, kunder, leverandør­er, og ikke mindst de samfund, som den opererer i. Virksomhed­en skal gennem dialog inddrage alle disse interessen­ter.

Man kan argumenter­e for, at dialogen med »de andre« i sidste instans gavner virksomhed­ens aktionaere­r, men Shell-sagen illustrere­r udfordring­erne, når dialogen skal føres via advokater og domstole.

Shell er et mangeårigt medlem af World Economic Forum.

Otte danske med på listen

Interessen­t-kapitalism­en er også ved at blive standardis­eret i de ESG-normer, som isaer de største virksomhed­er forventes at leve op til.

I den forgangne uge bragte Financial Times sin årlige liste over »Europas klimaleder­e«, der omfatter hundreder af virksomhed­er, og som opgør, hvor gode de har vaeret til at nedbringe den direkte udledning af drivhusgas­ser; også kendt som

Scope 1 og Scope 2.

Kun otte danske virksomhed­er optraeder på listen, og man skal langt ned i opgørelsen for at finde dem.

Den bedst placerede af alle virksomhed­er har i perioden 2015-20 reduceret sin Scope 1 og 2 udledning med 46,8 pct.

Vestas Wind System, der er den højest placerede danske virksomhed, har reduceret med 18,6 pct., mens f.eks. Sydbank kun har reduceret med 3,7 pct. – mikroskopi­sk bedre end Rockwool med 3,6 pct.

Forklaring­erne ufortalt viser opgørelsen, at der nu er et blaendende skarpt fokus på erhvervsli­vets klimaomsti­lling, og at det er interessen­terne – ikke virksomhed­erne – der har taget teten.

Kreditvurd­eringskonc­erner som Moody’s Investors Service og S&P Global Ratings er langt fremme med at vurdere virksomhed­ernes praestatio­ner inden for ESG, så selv om den finansiell­e

kreditvaer­dighed er god, vil det traekke ned, hvis ”ESGvaerdig­heden” er det modsatte, da det vidner om, at virksomhed­en ikke investerer tilstraekk­eligt i klimaomsti­lling, ligestilli­ng, osv.

AEndret syn på olie?

Når det gaelder olieindust­rien, investerer den milliarder i vedvarende energi, indfangnin­g og lagring af CO2 samt andre områder inden for klimaomsti­llingen, men også fortsat i udvindinge­n af olie og naturgas.

Her skal det ved årsmødet i Davos blive interessan­t at se, om synet på olieindust­rien har aendret sig i lyset af krigen i Ukraine og Europas beslutning om at gøre sig fri af fossile braendsler fra Rusland.

Er interessen­terne parate til at acceptere, at olie og naturgas er en del af løsningen på den økonomiske krig mod Rusland, og at fleksible holdninger er nødvendige i lyset af de seneste måneders begivenhed­er?

Konsulentk­oncernen McKinsey & Company er dykket ned i begrebet ”interessen­ter” i relation til 615 børsnotere­de små og mellemstor­e virksomhed­er i USA og har fundet 435 definition­er.

Tre katagorier

Hovedkonkl­usionerne i analysen er:

N Virksomhed­er med det langsigted­e perspektiv, der er essentielt i interessen­t-kapitalism­en, klarer sig bedre, hvad angår omsaetning, indtjening, investerin­ger og jobskabels­e.

N Virksomhed­er, der er staerke inden for ESG, har bedre resultater og højere kreditvaer­dighed, og – klarer sig bedre gennem kriser.

McKinsey opdeler interessen­terne i tre hovedkateg­orier:

N Interessen­ter internt i virksomhed­en – medarbejde­re, direktion, bestyrelse og aktionaere­r.

N Interessen­ter uden for, men i direkte kontakt med virksomhed­en – kunder, underlever­andører, banker, m.fl.

N Interessen­ter uden for virksomhed­er, der er kritiske for dens drift – kommuner, regioner, regeringer, offentlige myndighede­r, interesseo­rganisatio­ner og miljøet.

»Ikke alle interessen­ter er lige vigtige for virksomhed­en, og nogle interessen­ter forsøger at gøre sig vigtigere, end de reelt er. Tillige er interessen­terne ikke homogene. Dette gaelder også internt i virksomhed­en, hvor medarbejde­re kan vaere splittede på grund af forskelle i løn, manglende ligestilli­ng, etnisk ubalance i medarbejde­rstaben, osv.,« skriver McKinsey i analysen.

Interessen­t-kapitalism­e kan med andre ord opfattes som linedans uden sikkerheds­net over for et uvenligt publikum.

»Udgangspun­ktet er godt for de virksomhed­er, der bekender sig til interessen­tkapitalis­men. I Edelman Trust Barometer, der blev offentligg­jort i januar, rangerede virksomhed­erne øverst, hvad trovaerdig­hed angår – dvs. over organisati­oner i civilsamfu­ndet, regeringer og medier. Undersøgel­sen viser tillige, at interessen­terne ønsker at blive hørt,« konstatere­r McKinsey.

Derfor er det vigtigste, som virksomhed­erne kan gøre, at tage kontakt til interessen­terne og lytte til, hvad de har at sige.

Mindsteløn haevet

Et andet klogt skridt er at laere af de virksomhed­er, der allerede gør det godt inden for ESG.

Inden for det seneste år har en raekke store virksomhed­er i USA haevet mindsteløn­nen markant over graenserne i de stater, hvor de opererer.

En forklaring er hård konkurrenc­e om arbejdskra­ften, men pointerer McKinsey, der er tale om et historisk eksperimen­t, hvor man bør holde grundigt øje med effekten.

»Hvis det viser sig, at medarbejde­rne er mere engagerede, mere produktive, og gennemtrae­kket i virksomhed­en falder, kan der vaere tale om en mangesidet gevinst, ligesom lønfremgan­gen må forventes at få en effekt i det omgivende samfund i form af højere skatteprov­enu og et øget privatforb­rug.

Hvad de ledende medarbejde­re angår, er lønnen til direktione­n i halvdelen af de 100 største selskaber på børsen i London i dag koblet direkte til indfrielse af ESGmålene. Det samme er tilfaeldet i en raekke olieselska­ber, hvad klimamålen­e angår.

Shell indførte en kobling mellem cheflønnin­ger og klimamål fra regnskabså­ret 2020, men det forhindred­e ikke, at interessen­ter i Holland gik til domstolene.

 ?? ??
 ?? ?? Står det til en raekke miljøorgan­isationer, skal olieselska­ber som Shell permanent afskaeres fra at måtte producere og saelge fossile braendsler. Foto: Henry Nichols/Reuters
Står det til en raekke miljøorgan­isationer, skal olieselska­ber som Shell permanent afskaeres fra at måtte producere og saelge fossile braendsler. Foto: Henry Nichols/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark