Jyllands-Posten

SÅDAN SKRIVER ARBEJDSTIL­SYNET

-

»Det er dit ansvar som arbejdsgiv­er løbende at kortlaegge, om der er risiko for, at de ansatte kan blive udsat for smitte med coronaviru­s. Hvis det er tilfaeldet, skal du ivaerksaet­te foranstalt­ninger, der forebygger smitterisi­koen så effektivt som muligt, herunder f.eks. gennem tilrettela­eggelse af arbejdet, og ved at følge Sundhedsst­yrelsens generelle anbefaling­er om at mindske smitten.«

Kilde: Arbejdstil­synet ser et behov for lettere soignering som f.eks. rengøring af elevatorkn­apper i løbet af dagtimerne, og det er kommet for at blive,« siger Henrik Tornager.

Med hans ord er mindre indsatser som håndsprit på bordene forblevet en del af dagligdage­n i landets virksomhed­er efter coronapand­emien, mens større tiltag som afstandsma­erker på gulve generelt er vaek.

Løsere rammer

Thomas Bay er chief of staff i fintech-selskabet Lunar. Han oplyser, at selskabets medarbejde­re nu oplever løsere rammer end under pandemien, men at visse foranstalt­ninger fortsaette­r.

»Vi er gået vaek fra portionsan­retninger af maden i kantinen, men håndspritt­en kommer nok aldrig til at forlade os. Det bliver en del af hverdagen hos os fremover. Folk benytter sig af det – er der f.eks. gaester, spritter man af, før man giver hånd,« siger Thomas Bay.

Mens pandemien stod på herhjemme, sprittede Lunars rengørings­folk overflader, dørhåndtag m.m. af to gange dagligt.

Den praksis er nu ophørt. Dermed kan man placere Lunar blandt de tre fjerdedele af danske virksomhed­er, som har skruet ned for coronafora­nstaltning­erne uden at fjerne dem helt.

For nylig skrev JyllandsPo­sten, at medarbejde­rne er vendt hurtigere tilbage til kontorerne end ventet.

ISS var kilden til de tal, som stammer fra selskabets såkaldte Pulse-undersøgel­se. En analyse der udarbejdes jaevnligt blandt cirka 1 mio. arbejdstag­ere verden over og giver indsigt i arbejdsliv­et. Undersøgel­sen tages alvorligt i ISS, der via sine forretning­sydelser påvirkes økonomisk af, hvordan folk

arbejder: hjemmefra eller på kontoret.

Business Danmarks adm. direktør tror, at fleksibili­tet i arbejdsliv­et – at man ikke skal vaere hjemme eller skal vaere på kontoret – er en gulerod for at fastholde folk.

Flere syge bliver hjemme

»Kodeordet er fleksibili­tet – at man finder en kombinatio­n, der passer både ansatte og arbejdsgiv­ere,« siger Martin Kildgaard Nielsen.

Han vurderer, at man nu i højere grad ser folk blive hjemme fra arbejde, når de er syge.

»At fastholde den praksis på langt sigt kraever, at ledelsen rusker op i det engang i mellem fremover,« siger han.

En anden pointe i undersøgel­sen fra Userneeds og Business Danmark er, at en af fire personer i dag frygter at blive smittet med covid-19 – uanset om man er vaccineret eller ej.

Naesten hver 10. virksomhed har fjernet samtlige foranstalt­ninger som f.eks. spritdispe­nsere, mens tre af fire virksomhed­er har skåret ned på coronafore­byggelsen. Arkivfoto:Søren Vendelbo

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark