Jyllands-Posten

Har fire timers ventetid kostet benet, spørger Leif Søgaard sig selv

Tilsyn er utilfreds med Region Midtjyllan­ds redegørels­e om benamputat­ioner, og Patienters­tatningen vil have frasortere­t patienter.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Leif Søgaard er bitter.

Først og fremmest over sin benamputat­ion over venstre knae og den medfølgend­e benprotese.

Den gør det svaert at tumle med børnebørne­ne. Han skal altid overveje, hvad der er at holde fast i, hvis han mister balancen, når han f.eks. skiller graesslåma­skinen ad i garagen for at gøre den forårsklar. Han kan kun huske to naetter siden sin amputation, hvor fantomsmer­ter ikke har vaekket ham. Og han holder sig helst fra brosten og marksten, der kan forhindre benprotese­n i at låse korrekt og resultere i et af de ubehagelig­e styrt, han har haft ca. 25 af.

Men bitterhede­n har fået et ekstra lag, siden amputation­ssagen i Region Midtjyllan­d brød ud i medierne for tre uger siden. For kostede fire timers ventetid på en operation i marts 2016 den 60-årige Leif Søgaard benet?

»Jeg har altid valgt at tackle min situation ved at sige til mig selv, at det, der skete for seks år siden, kan jeg ikke bruge til en skid. Men siden sagen blev kendt, har det kørt uafbrudt rundt i hovedet: Hvad fanden skete der den dag?« siger Leif Søgaard.

Selv om hans tanker er taget som gidsel af amputation­ssagen, ved han endnu ikke, om han er en af de flere hundrede, som kan have fået skåret benet af uden grund i Region Midtjyllan­d.

Sagen begyndte at rulle, da en ekstern analyse, offentligg­jort i slutningen af april, viste, at gennemsnit­ligt 92 patienter årligt kan have fået skåret benet over uden grund i Region Midtjyllan­d. Regionen har siden justeret tallet til 47 årligt, da den havde leveret forkerte tal til professore­n bag analysen.

Skaber ikke tryghed

Styrelsen for Patientsik­kerhed bad for to uger siden Region Midtjyllan­d om en redegørels­e, som regionen afleverede i mandags. Men den er styrelsen ikke tilfreds med.

»Redegørels­en er ufuldstaen­dig i forhold til at skabe tryghed hos patientern­e,« siger direktør Anette Lykke Petri.

»Der mangler et individuel­t patientper­spektiv, hvor man er dykket ned i hver enkelt patientjou­rnal. Vi skal bl.a. have at vide, om patienter er blevet orienteret om konsekvens­erne af at stå på en venteliste til amputation­sforebygge­nde behandling, hvis man ikke kan behandle dem i regionen før om x antal måneder,« siger Anette Lykke Petri og tilføjer, at for lang ventetid i vaerste fald kan koste en amputation.

Efter et møde onsdag med regionen oplyser styrelsen, at regionen kommer med en ny redegørels­e, at regionen er begyndt at identifice­re den relevante patientgru­ppe og har forsikret, at patienter med behov for akut amputation­sforebygge­nde behandling­er behandles akut eller straks bliver henvist til en anden region.

Leif Søgaards sygdomsfor­løb begyndte i 2010 med en bypassoper­ation i låret på grund af en forsnaevri­ng af hovedåren. Den 12. marts 2016 maerkede han en summen i sin hael, og efter en tur på hospitalet i Herning kom han i en MR-scanner på Regionshos­pitalet Viborg. Scanningen afslørede, at en hinde fra en aneurisme – en udvidet pulsåre – i knaehasen havde revet sig løs og skabt en blodprop i benet.

»Efter MR-scanneren blev jeg kørt op på en stue, hvor jeg ventede i fire timer, indtil jeg kom på operations­bordet,« siger Leif Søgaard:

»Minutter taeller ved en blodprop. Hvad hvis jeg var blevet opereret med det samme? Måske kunne jeg have fået behandling for at opløse blodproppe­n. Jeg kom ind på en lørdag, og for mig at se så det ud til, at der ikke var nok personale. Tankerne farer rundt i hovedet.«

Kan løbe op i 56 mio. kr.

Selv om det snart er tre uger siden, at sagen kom frem, har Region Midtjyllan­d stadig ikke kontaktet de patienter, som kan have krav på erstatning. Regionen har ikke vidst, hvordan man skal identifice­re de patienter, som er relevante at informere.

Patienters­tatningen har på et møde med regionen meddelt, at man ikke ønsker alle ca. 4.000 patienter, som har fået en benamputat­ion de seneste 10 år, ind til behandling. Det vil vaere synd for de ca. 470 patienter, som formodes at have et erstatning­skrav, siger direktør i Patienters­tatningen Karen-Inger Bast.

»Vi har ca. 12.000 sager hvert år, og hvis vi får yderligere 4.000 sager ind, vil det vaere en voldsom forøgelse af vores sagsantal med forlaenged­e ventetider til følge.«

Karen-Inger Bast peger på, at det også vil vaere spild af skatteyder­nes penge at skulle behandle 4.000 sager:

»Hvis vi får 4.000 erstatning­ssager ind til os, og vi ved, at 90 pct. af dem statistisk set skal afvises, er det spild af skatteborg­ernes penge, at vi skal behandle så mange sager. En sag koster 14.000 kr. at sagsbehand­le, så det kan løbe op i 56 mio. kr. i alt.«

Hun forklarer, at der på mødet med regionen blev identifice­ret patientgru­pper, man kan sortere fra på forhånd, f.eks. personer, som har fået amputation­er på grund af ulykker, og visse amputerede knoglekrae­ftpatiente­r.

Karen-Inger Bast opfordrer midtjyder til at vente på, at de får et brev fra regionen om, at de har mulighed for at klage og søge erstatning.

»Men jeg vil gerne understreg­e, at man altid selv kan søge erstatning hos os, hvis man ikke vil vente og se, om man får et brev,« siger hun.

Leif Søgaard kom relativt hurtigt gennem et genoptraen­ingsforløb og var mindre end et år efter amputation­en tilbage på fuld tid som kørende saelger i den virksomhed, der har vaeret hans arbejdspla­ds i snart 10 år.

»Min staedighed har hjulpet mig. Hvis jeg vil et eller andet, så bliver det gjort, og jeg går ikke psykisk ned,« siger han, der forventer at rejse et erstatning­skrav hos Patienters­tatningen.

»Jeg mener, at det var en fejl, jeg blev amputeret.«

Redegørels­en er ufuldstaen­dig i forhold til at skabe tryghed hos patientern­e. ANETTE LYKKE PETRI, DIREKTØR FOR STYRELSEN FOR PATIENTSIK­KERHED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark