Jyllands-Posten

Straffesag mod Claus Hjort saetter ...

-

Fortsat fra forsiden

Søren Pape Poulsen har endnu ikke officielt meddelt sin holdning til sagen. Men han var svaer at misforstå, da han mandag i denne uge var til en fortrolig orienterin­g hos justitsmin­ister Mattias Tesfaye om sagen.

»Vi skal i Folketinge­t afgøre, om Rigsadvoka­tens indstillin­g skal have mulighed for at ske fyldest – eller om vi skal blokere i Folketinge­t for, at der kan vaere en sag. Jeg synes, der er nogle meget store principper på spil her,« sagde han til Politiken umiddelbar­t efter mødet.

Dilemma for K

Men sagen er ikke desto mindre et stort dilemma for den konservati­ve partileder, der på et eller andet tidspunkt også gerne vil vaere borgerlig statsminis­terkandida­t. På den ene side laegger man i partiet stor vaegt på sin saedvanlig­e tillid til Rigsadvoka­ten som institutio­n, ligesom man er bekymret for, hvordan det vil se ud, hvis hele det borgerlige Danmark holder hånden over en af sine egne i en alvorlig sag om laek af statshemme­ligheder og forhindrer, at sagen bliver prøvet ved en domstol. Ikke mindst for Pape, der er tidligere justitsmin­ister og har udpeget den nuvaerende rigsadvoka­t, som han kender godt.

På den anden side er De Konservati­ve også klar over, at det kan koste dyrt på forholdet til de øvrige blå partier. Pernille Vermund fra Nye Borgerlige sagde allerede mandag, at Pape ikke har »taenkt sig saerlig godt om«, og at han risikerede at bidrage til et justitsmor­d på Hjort. Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance beskyldte dagen efter Pape for at stille sig »blindt på systemets side«.

Pape reagerede bag linjerne vredt, ikke mindst over for Vermund, men senere mandag sendte han en udglattend­e sms til alle de borgerlige partileder­e og prøvede at opfordre til sammenhold. Den opfordring blev der prompte kvitteret for – ikke med sammenhold sådan i klassisk forstand, men i stedet ved, at sms’en blev laekket til Berlingske. Det er jo også en slags svar.

At beslutning­en er alvorlig for De Konservati­ve, bliver understreg­et af, at partiet ad et par omgange har udskudt den endelige stillingta­gen på et gruppemøde. Lige nu overvejer man i partiets ledelse, hvordan og hvornår det skal ske – men det er dog stadig forventnin­gen i partiet, at K i sidste ende lander på en ophaevelse af immunitete­n.

V-mistillid

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har derimod spillet bolden hårdt tilbage mod regeringen. Han meddelte på sit møde med Mattias Tesfaye tirsdag, at han ikke ønskede at blive oplyst om nogen forhold, som han ikke kunne dele med sin folketings­gruppe. Det betød så, at han ikke fik noget at vide, og han kunne konkludere, at Venstre vil stemme imod ophaevelse­n af Hjorts immunitet. Ellemann begrundede det eksplicit med spørgsmåle­t om Folketinge­ts manglende indsigt i tiltalen.

Men både han og Venstre kredser dog samtidig også bemaerkels­esvaerdigt taet på en indtil videre u-underbygge­t teori om, at Rigsadvoka­ten ikke har ageret uafhaengig­t i Hjort-sagen, men fører tiltalen frem på regeringen­s og statsminis­ter Mette Frederikse­ns bud.

Claus Hjort selv har tidligere udtalt, at sigtelsen mod ham »kommer oppefra« – uden naermere at ville sige, hvem han rettede mistanken mod. Jakob Ellemann spurgte flere gange i den seneste spørgetime i Folketinge­t Mette Frederikse­n, »hvordan statsminis­teren har vaeret indblandet i beslutning­en om at rejse sigtelse«. Venstres gruppeform­and, Thomas Danielsen, delte på Facebook et billede af en avisartike­l, hvor Rigsadvoka­ten var citeret for at sige, at han »gør, som regeringen ønsker«. Ganske vist i en helt anden sammenhaen­g end Hjort-sagen – men det gjorde Danielsen behaendigt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark