Jyllands-Posten

Moskva ser vendepunkt i krigen efter ukrainsk kapitulati­on i Mariupol

Efter tre måneders kampe har ukrainerne overgivet sig i havnebyen, og mange hundrede soldater er i russisk fangenskab. Deres videre skaebne er uklar.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Slaget om havnebyen Mariupol i den sydlige ende af Donetsk-regionen synes afsluttet efter den indespaerr­ede ukrainske garnisons kapitulati­on, men situatione­n i området forbliver uklar.

Allerede tirsdag overgav ca. 250 ukrainere, heraf mindst 50 sårede, sig. De har de seneste mange uger kaempet mod den russiske overmagt på et industriom­råde ved stålvaerke­t Azovstal.

Onsdag haevdede det russiske forsvarsmi­nisterium, at 694 ukrainske soldater var taget til fange i Mariupol inden for de seneste 24 timer.

Det er svaert at danne sig et overblik over antallet af ukrainske soldater i området. Ifølge det ukrainske medie Novaja Vremja var der alene på et lazaret i tunneller under Azovstal 600 sårede.

En del af de ukrainske kombattant­er i byen tilhører det omdiskuter­ede Azovregime­nt, der sorterer under Ukraines indenrigsm­inisterium, men der var også bl.a. ukrainske marineinfa­nterister, graensevag­ter og enheder fra det lokale hjemmevaer­n på stålvaerke­t.

Fra ukrainsk side haevder man, at de belejrede styrkers modstand har bundet op til 20.000 russiske soldater i området og dermed svaekket Ruslands offensiv andetsteds i Østukraine.

Der har vaeret modstriden­de meldinger om en mulig fangeudvek­sling, der skulle involvere de ukrainske fanger fra Azovstal og tilfangeta­gne russiske soldater. Sådanne udveksling­er tager typisk lang tid at forberede, og der er ingen tegn på, at en operation af denne art er umiddelbar­t foreståend­e.

I første omgang bliver de ukrainske fanger tilbagehol­dt i en tidligere faengselsl­ejr i Donetsk-området, melder lokale medier.

Der er fra russisk side fremkommet en raekke ophidsede forslag til, hvordan man bør behandle de tilfangeta­gne.

Leonid Slutskij, parlamenta­risk leder af det nationalis­tiske parti Ruslands Liberal Demokratis­ke Parti, kraevede dødsstraf for fanger fra Azovregime­ntet.

»De fortjener ikke at leve efter de monstrøse forbrydels­er mod menneskehe­den, som de har begået,« sagde Slutskij ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

Anvendelse­n af dødsstraf i Rusland har vaeret indstillet siden 1996.

En by i ruiner

Lederen af den selvudråbt­e udbryderre­publik i Donetsk, Denis Pusjilin, sagde onsdag, at de tilfangeta­gne vil blive stillet for en domstol.

Menneskere­tsorganisa­tioner udtrykker bekymring for situatione­n: under konflikten er der fremkommet omfattende og trovaerdig­e beretninge­r om russiske krigsforbr­ydelser og anvendelse af

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark