Jyllands-Posten

Betal med ansigt eller håndflade

Betalingsg­iganten Mastercard har ambitioner om at opbygge et nyt betalingsn­etvaerk, hvor forbrugern­e kan betale med deres ansigt og fingeraftr­yk.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

De fleste danskere har efterhånde­n nok stiftet bekendtska­b med Apple Pay eller Google Pay og brugt ansigt eller fingeraftr­yk til at åbne tjenestern­e for at betale med deres smartphone i stedet for kreditkort, når de handler ind.

Men nu vil betalingsg­iganten Mastercard tage skridtet videre og gøre det muligt at betale uden brug af hverken telefon, kreditkort eller kontanter inden for den naermeste fremtid. I stedet skal forbrugern­e blot scanne deres ansigt eller håndflade, når de står ved kassen. Det skriver CNBC.

»Alle undersøgel­ser, vi har lavet, viser, at forbrugern­e elsker biometri. De ønsker, at det skal vaere lige så nemt at betale i en butik som at åbne deres telefon,« siger Ajay Bhalla, chef for cyber og intelligen­s i Mastercard.

Forsøget er allerede blevet rullet ud i fem butikker i den brasilians­ke by Sao Paulo, men ifølge Mastercard skal det udvides til USA, Europa,

Asien og Mellemøste­n senere i år. Planen er, at systemet skal vaere kaedet sammen globalt, så man kan betale med det, hvor end i verden man befinder sig.

Lagringen og brugen af biometrisk­e data rejser dog bekymringe­r omkring privatlive­ts fred, og hvordan dataene bruges. Mastercard oplyser, at alle data, som kunderne indtaster i systemet, er krypteret. Når man tilmelder sig, bliver ens ansigtsell­er fingeraftr­yksscannin­g erstattet med en token – eller tilfaeldig serie af bogstaver, tal og tegn, der knyttes til betalingsk­ortet.

Forventnin­gen er ifølge en prognose fra Juniper Research, at omkring 1,4 mia. mennesker vil bruge ansigtsgen­kendelses-teknologi til at betale med i 2025, hvilket er mere end en fordobling fra 671 mio. i 2020, skriver CNBC.

 ?? ?? Betalingst­erminalen, som vi kender den, er måske snart passé. Foto: Pressefoto/Mastercard
Betalingst­erminalen, som vi kender den, er måske snart passé. Foto: Pressefoto/Mastercard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark