Jyllands-Posten

Udsigt til større afslag på sommerhusm­arkedet

I 2021 blev der på landsplan givet afslag på lidt over 4 pct. i handler med sommerhuse, viser analyse.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Hvis sommerhuse­t skal saelges, skal saelgeren sandsynlig­vis give et lidt større afslag end tidligere.

Sådan lyder det nu fra Spar Nord, som i en analyse har set naermere på, hvor store afslag der blev givet på sommerhusm­arkedet i det forgangne år.

I et år, hvor sommerhusm­arkedet buldrede frem med prisstigni­nger på 15 pct., blev der på landsplan givet afslag på lidt over 4 pct. Og det sidste tal vil altså med stor sandsynlig­hed vokse sig større i år, lyder vurderinge­n.

»Nu går vi ind i en anden fase i dansk økonomi, hvor man må have en forventnin­g om, at noget af aktivitete­n bliver pillet ud af markedet. Det kommer nok til at starte med afslagene, og senere får vi det så at se i prisstatis­tikken, hvor vi godt kan ende med at se prisfald,« siger Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.

Flest afslag vestpå

Analysen, som bygger på data fra Finans Danmark, viser, at der generelt blev givet de største afslag i den vestlige del af Danmark, mens de mindste blev givet i den østlige del af landet.

Ser man på, hvor i landet der i 2021 blev givet de største afslag, bliver topfem udgjort af jyske kommuner.

»Det er, som om at jo taettere man kommer på de større byer, desto større pres opad er der på sommerhusp­riserne. Det skyldes, at frivaerdie­rne i de større byer er større, så jo laengere vaek man kommer, og jo højere udbuddet er, desto større afslag bliver der givet,« siger Jens Nyholm.

Denne effekt vil formentlig også gøre sig gaeldende i år, lyder det fra Spar Nord, hvor man samtidig peger på, at der ikke kun er negative effekter, som påvirker markedet for sommerhuse.

F.eks. er beskaeftig­elsen på et rekordhøjt niveau, og selv om danskernes formuer har fået taesk i de første måneder af 2022, er de stadig store. Omvendt peger den tårnhøje inflation i den stik modsatte retning.

»Der er nogle ting, som holder hånden under de enkelte

Vesthimmer­land: -8,06 pct. Struer: -6,95 pct.

Aalborg: -6,60 pct. Hjørring: -6,15 pct.

Fanø: -5,85 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark