Jyllands-Posten

Stilleståe­nde vindmøller spildte grøn strøm svarende til elforbrug i 297.000 husstande sidste år

Et mangelfuld­t tysk elnet og negative afregnings­priser til vindmøllee­jere var sidste år med til at spilde store maengder vindstrøm, viser en ny opgørelse fra Energinet.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

På dagen hvor fire nordsøland­e med Danmark i front løfter sløret for ambitioner om at tidoble vindkraftu­dbygningen i Nordsøen frem mod 2050, viser nye tal, at der sidste år blev spildt grøn strøm svarende til elforbruge­t i 297.000 danske husstande.

Årsagen til elspildet skyldes isaer Tysklands manglende evne til at transporte­re grøn vindmølles­trøm, når blaesten brager ind over Jylland og det nordlige Tyskland.

»Da det tyske elnet ikke er udbygget tilstraekk­eligt til at aftage de store maengder vindstrøm, som produceres, når det blaeser kraftigt, opstår behovet for at skrue ned for maengden af vedvarende energi i deres system,« forklarer statslige Energinet, der har det overordned­e ansvar for, at der er strøm i danske stikkontak­ter.

Spildt strøm

Det sker som led i et svar fra klima- og energimini­ster Dan Jørgensen til Folketinge­t om, hvor stor en del af den samlede danske elprodukti­on, der ikke udnyttes, fordi vindmøller f.eks. tvinges til at stå stille i blaesevejr på grund af for meget grøn strøm i elnettet.

»I 2021 blev 1.275 GWh elprodukti­on fra vindmøller nedreguler­et som følge af modhandel over den jysktyske graense,« forklarer Energinet.

1.275 GWh svarer til det årlige elforbrug i 283.000 husstand med et typisk elforbrug på 4.500 kilowattti­mer (kWh).

Men samtidig gik der sidste år elprodukti­on tabt svarende til 45 GWh, fordi negative afregnings­priser i timer med al for megen vind fik vindmøllee­jere til helt at stoppe deres vindmøller, ligesom den løbende balancerin­g af elforbruge­t og elprodukti­onen ifølge Energinet betød, at der gik grøn strøm tabt svarende til 15 GWh.

Alt sammen betyder det, at der i 2021 blev spildt grøn strøm svarende til årsforbrug­et i 297.000 husstande, eller hvad der ifølge Energistyr­elsen modsvarer et års elopvarmni­ng af 70.000200.000 husstande.

Mere havvind

Danmark har i dag etableret 4,7 GW vindkraft på land, mens der snurrer havmøller rundt om i de danske farvande med en samlet effekt på 2,3 GW.

Frem mod 2030 er der dog allerede aftalt opførelse af yderligere knap 9 GW havvind, mens regeringen i forbindels­e med det nylige udspil ”Danmark kan mere II” laegger op til aftaler om endnu 1-4 GW havvind inden 2030.

Til sammenlign­ing er der i dag etableret godt 15 GW havvind i Europa.

 ?? ?? Danmark har i dag opført knap 4,7 gigawatt (GW) vindkraft på land, mens der er placeret 2,3 GW rundtom i de danske farvande. Arkivfoto: Rene Schütze
Danmark har i dag opført knap 4,7 gigawatt (GW) vindkraft på land, mens der er placeret 2,3 GW rundtom i de danske farvande. Arkivfoto: Rene Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark