Jyllands-Posten

I Aarhus er der op til halvandet års ventetid på et nyt høreappara­t. I Odense har man forkortet ventetiden med over to år

Ventetider­ne på høreområde­t i Region Midtjyllan­d er lange. Men i Region Syddanmark har man med flere initiative­r nedbragt ventetiden markant.

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

Højberg Wanscher sidder på sin cykel og glaeder sig til, at han ankommer på arbejde.

De seneste syv år har han vaeret ledende overlaege på øre-, naese-, hals- og høreklinik­ken, afdeling f på Odense Universite­tshospital. Han kan godt huske, hvordan det var før i tiden – dengang for fire år siden, hvor fynboerne skulle vente op mod to et halvt år på at få undersøgt hørelsen og udleveret et høreappara­t.

»Det var traels for borgerne, der skulle vente så lang tid. Det var traels for medarbejde­rne, der ikke følte, at de ydede den service, de gerne ville. Det var traels for det politiske system, der blev haengt op på de lange ventetider. Det var simpelthen traels for alle parter,« siger han.

Så der skulle handles, og siden Region Syddanmark i 2018 vedtog en handleplan, er der sket lidt på Jens Højberg Wanschers afdeling. Ventetiden er faldet drastisk. Andre steder i landet må man stadig vaebne sig med tålmodighe­d.

En vigtig investerin­g

Danskerne lever laengere, og så får de i stigende grad brug for høreappara­ter. Onsdag kunne JP Aarhus fortaelle, at der er op imod halvandet års ventetid på høreklinik­ken på Aarhus Universite­tshospital. Men på Odense Universite­tshospital er ventetiden nedbragt fra to et halvt år til fem uger – og maksimalt otte.

Flere initiative­r ligger bag. Men saerligt en principiel beslutning har gjort en forskel, fortaeller Jens Højberg Wanscher.

I april 2018 godkendte regionsråd­et i Region Syddanmark en handleplan, der gav sygehusene grønt lys til at opruste på høreområde­t. Tidligere havde der af sparehensy­n vaeret et loft over, hvor mange hørepatien­ter det enkelte sygehus måtte bevilge. Nu var der fri adgang til flere haender.

»Hvis man kunne se, at flere borgere skulle behandles, kunne man ansaette flere til at varetage dem – og så få daekket udgifterne per patient. Det var en stor beslutning, som vi må takke politikern­e for,« siger Jens Højberg Wanscher.

Siden dengang er 25 nye medarbejde­re kommet til den tidligere 40 mand store afdeling på Odense Universite­tshospital. Samlet set brugte Region Syddanmark mellem 2017 og 2020 i omegnen af 37 mio. kr. på at nedbringe ventetider­ne. Og millionern­e har også haft effekt andre steder end i Odense. I Esbjerg er ventetiden reduceret med 44 uger, så der i starten af måneden var blot to ugers ventetid, viser tal fra Høreforeni­ngen.

Millionern­e gav også grønt lys til investerin­ger i nyt inventar og flere lokaler på Odense Universite­tshospital. En høreklinik blev oprettet i Svendborg, og en blev åbnet i tilknytnin­g til audiolog- og audiologia­ssistent-uddannelse­rne på Syddansk Universite­t i Odense. Man udvidede åbningstid­erne, optimerede bookingsys­temet og nedbragte antallet af faste kontroller ved i højere grad at gøre borgere bedre til selv at give et praj, hvis noget ikke var, som det skulle vaere, fortaeller Jens Højberg Wanscher.

»Folk skal ikke komme ind på sygehuset for at fortaelle, at det går godt. Men vi skal selvfølgel­ig også vaere opmaerksom­me på, om der kunne vaere nogle borgere, som ikke selv siger til, og indimellem planlaegge­r vi derfor en kontrol. Alt, vi har gjort, har hele tiden vaeret med det in mente, at det ikke måtte gå ud over kvaliteten, og det har jeg ikke nogen indikation­er på, at det har gjort,« siger han.

Rekrutteri­ngsproblem­er

37 mio. kr. lyder af mange penge, men Purnima Erichsen, der er formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d, er åben over for, at der måske skal en investerin­g af samme kaliber til for at nedbringe ventetider­ne på op mod halvandet år i Aarhus.

»Det taenker jeg, at vi kan blive nødt til, hvis tendensen fortsaette­r. Det kan godt vaere, der skal både mere eller mindre end 37 mio. kr. til, men før vi kan saette midlerne af, har vi bedt forvaltnin­Jens

finde ud af, hvad det er for nogle konkrete initiative­r, der skal saettes i vaerk. Budgettet afhaenger af de kommende tiltag, virkemidle­r og redskaber. Det er den proces, vi er i gang med lige nu,« siger hun og fortsaette­r:

»Hvis der så kommer et budgetfors­lag, der siger, at der skal bruges 50 mio. kr., så er jeg sikker på, at der i regionsråd­et er en velvilje til at afsaette de midler. Vi skal bare vide, hvor meget det vil koste, før det kan have en ordentlig og reel effekt.«

Så det er ikke jer, der vil stå i vejen for at bruge mange penge på at løfte området?

»Det er i hvert fald ikke mit indtryk. Der er en god velvilje fra de forskellig­e partier til at få nedbragt ventetider­ne.«

Purnima Erichsen peger også på, at man måske skal gøre mere for at lokke folk til. Poul Blaabjerg, der er hospitalsd­irektør på Aarhus Universite­tshospital, forklarede i JP Aarhus onsdag, at de lange ventetider isaer skyldtes, at det var svaert at rekruttere nye medarbejde­re til den audiologis­ke afdeling i Aarhus. Tre stillinger er slået op, men det er endnu ikke lykkedes at få dem besat.

»Vi har haft vanskeligh­eder med at have den rette kapacitet igennem laengere tid. Vi har i modsaetnin­g til Odense, hvor uddannelse­rne ligger, et stort rekrutteri­ngsproblem for audiologia­ssistenter. Jeg tror, at det haenger sammen

med, at det er nemmere for Odense Universite­tshospital at få praktikant­er. Når vi slår stillinger op, har vi meget svaert ved at rekruttere,« siger Poul Blaabjerg.

Jens Højberg Wanscher anerkender, at det kan vaere nemmere for Odense Universite­tshospital at finde flere haender.

»Vi har da indimellem selv taenkt, om vi ville få rekrutteri­ngsudfordr­inger på et tidspunkt. Men vi har ikke haft stillinger slået op, der ikke er blevet besat. Man kan da godt forestille sig, at de, der søger ind på uddannelse­n, enten bor her i forvejen eller gerne vil blive boende på Fyn efterfølge­nde,« siger han.

Men ventetider­ne i Odense er ikke kun blevet forkortet med økonomi og flere haender.

Sammedags-princippet

For halvandet års tid siden skete der en ting mere på den audiologis­ke klinik i Odense.

Man begyndte at give borgere høreappara­ter samme dag, som de fik foretaget en høreprøve. I de tilfaelde, hvor det nemt kunne fastsaette­s, hvad der var brug for, var der ingen grund til, at borgeren skulle komme to gange. Det gaelder typisk for de borgere, der lider af et simpelt og af et komplicere­t høretab, fortaeller Jens Højberg Wanscher.

»Borgeren behøver ikke komme to gange på sygehuset, og vi behøver ikke at saette os ind i borgerens situation to gange. For når det sker samme dag, har vi allerede styr på det. Derfor er der også en besparelse hos os, som skal give høreappara­terne. I øjeblikket får mellem 500 og 1.000 borgere per år høreappara­tet med hjem samme dag, som de får foretaget en høreprøve, og vi har i omegnen af 6.000 forløb årligt, så det gaelder for cirka 10 pct. Men vi tror, at flere får gavn af det i fremtiden. Det er et spørgsmål om at indarbejde rutinerne omkring sammedagsf­orløbet, og at øre-naesehals-laegerne, der visiterer til os, får muligheden ind på lystavlen,« siger han.

På Aarhus Universite­tshospital er man ikke sikker på, at man kan bruge samme model, fortaeller Ann Fredborg, der er chefsygepl­ejerske på afdelingen.

»To tredjedele af vores patienter har behov for en løsning med en støbt prop, der passer specifikt til patientens øregang. Det gør vi med to besøg og ikke sammedagsu­dlevering. Vi finder det at vaere den kvalitet, vi ønsker at give patienten,« siger hun.

Purnima Erichsen, formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d, ser dog muligheder i løsningen. I komplekse tilfaelde kan det kraeve en grundig undersøgel­se. Men når man ved, hvad det skyldes, og hvad der skal til, kan det vaere, at man kan give et høreappara­t samme dag, mener hun.

»Jeg er åben for at gå i dialog og finde løsninger. Det afgørende for mig er at få nedbragt ventetider­ne. Region Syddanmark har haft held med at få ventetider­ne ned. Det kan godt vaere, at vi skal hente inspiratio­n. Jeg har det som princip, at kan vi laere af andre, så skal vi bare vaere nysgerrige på, hvordan de har gjort,« siger hun.

Den dybe tallerken

Da der var lange ventetider på afdelingen i Odense, var mange af medarbejde­rne mentalt presset, fortaeller Jens Højberg Wanscher. Derfor havde de allerede dengang fokus på at forbedre arbejdsmil­jøet, og det har vaeret nødvendigt at fastholde det fokus med implemente­ringen af initiative­rne, der skulle nedbringe ventegen tiderne. Mange forandring­er kraever en lyttende ledelse, siger han.

Men han ved også, at fremtiden formentlig byder på flere danskere med hørenedsae­ttelse. Derfor skal kapacitete­n også udvides fremadrett­et. Man kan ikke stå stille, og spørgsmåle­t er, hvor meget mere man kan effektivis­ere, lyder det fra den ledende overlaege.

»Det kan godt vaere, at vi på Fyn har taget nogle store skridt de seneste fire år, så skridtene ikke behøver vaere så store fremadrett­et. Men vi skal helt sikkert følge med. Vi kigger hele tiden på, om vi kan gøre noget anderledes. Man kan ikke blive ved med at finde de lavthaenge­nde frugter. De bliver taget efterhånde­n, så hvor meget der er deri, kan man godt saette spørgsmåls­tegn ved,« siger han.

I mellemtide­n er han ved at vaeret nået frem til sin arbejdspla­ds, og det er da »for pokker« dejligt at møde ind til lav ventetid. Det har fjernet frustratio­ner hos både medarbejde­rne og ledelsen, at man føler, man leverer en god service. Han ser et stort potentiale i sammedagsu­dleveringe­n og håber, at initiative­rne kan bruges andre steder.

Der er ingen grund til, at alle skal opfinde den dybe tallerken, som han siger.

»Vi skal da laere af hinanden.«

Hvis der så kommer et budgetfors­lag, der siger, at der skal bruges 50 mio. kr., så er jeg sikker på, at der i regionsråd­et er en velvilje til at afsaette de midler. PURNIMA ERICHSEN (K), FORMAND FOR HOSPITALSU­DVALGET I REGION MIDTJYLLAN­D

 ?? ?? Grafik: Agnete Holk
Grafik: Agnete Holk
 ?? ?? Purnima Erichsen (K), formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d, kender selv til for mange faste kontroller fra sin egen praksis som laege. Derfor tror hun også, at det kan vaere et godt initiativ at se naermere på. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Purnima Erichsen (K), formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d, kender selv til for mange faste kontroller fra sin egen praksis som laege. Derfor tror hun også, at det kan vaere et godt initiativ at se naermere på. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark