Jyllands-Posten

Hjemmevaer­net får markant flere ansøgere end sidste år

-

for at blive en del af Hjemmevaer­net er eksplodere­t siden slutningen af februar, da Rusland sendte tanks og tropper ind i Ukraine.

Fra den 24. februar og frem til den 30. april har Hjemmevaer­net modtaget 676 ansøgninge­r fra personer, der ønsker at blive frivillige i vaernet. Det er mere end tre gange så mange ansøgninge­r, som man modtog i samme periode sidste år.

Det er foreløbig endt med, at Hjemmevaer­net har indgået aftaler med 267 personer. Til sammenlign­ing optog man 71 nye medlemmer i samme tidsrum sidste år.

Konstantin Bjerre Nielsen, chef for Rekrutteri­ngssekSmit­ten tionen i Hjemmevaer­nskommando­en, ser en klar sammenhaen­g med krisen i Ukraine:

»Når vi taler med dem, der gerne vil vaere frivillige, så henviser de ofte til situatione­n i Ukraine. De ønsker at vaere forberedt på en lignende situation. Det, at krigen er rykket ind i Europa, har gjort, at folk er blevet mere bevidste om deres handlemuli­gheder i forhold til at vaere beredt,« siger han.

Den store interesse for Hjemmevaer­net ses i alle landsdele, men er ifølge rekrutteri­ngschefen saerligt udtalt på Bornholm.

Før Hjemmevaer­net optager nye frivillige, skal kandidater­ne igennem en optaIntere­ssen gelsesproc­es. Først bliver man kaldt til et orienterin­gsmøde, senere en samtale, og herefter skriver kandidaten en ansøgning, som behandles af Hjemmevaer­net.

»Vi har en lidt langstrakt optagelses­proces. Det er ikke ligesom en fodboldfor­ening, at når man har betalt girokortet, så er man med. Det er også et spørgsmål om forventnin­gsafstemni­ng og orientere folk om, hvad det er de går ind til,« siger Konstantin Bjerre Nielsen.

Hjemmevaer­net har 13.000 aktive frivillige og knap 31.000 i reserven.

De er fordelt på tre vaern – Haerhjemme­vaernet, Marinehjem­mevaernet og Flyverhjem­mevaernet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark