Jyllands-Posten

Flertal bag finansieri­ng af faengselsp­ladser i Kosovo er vaek

K og DF siger nej til at lade moms på kunstneris­k arbejde finansiere en del af en aftale om Kriminalfo­rsorgen.

-

Regeringen kan blive tvunget til at genåbne den politiske aftale, hvor et flertal blandt andet er enigt om at leje faengselsp­ladser i Kosovo.

I hvert fald er der ikke et flertal bag finansieri­ngen af aftalen. Hverken De Konservati­ve eller Dansk Folkeparti vil stemme for at laegge moms på dele af dansk kunst og kultur for at betale for faengselsp­ladserne.

»Kulturlive­t kan godt ånde lettet op! Og jeg er utrolig glad for, at vi Konservati­ve stemmer imod en kulturmoms!«, skriver De Konservati­ves kulturordf­ører, Birgitte Bergman, på Twitter.

»Ny redegørels­e understreg­er, at regeringen­s påstand om, at Danmark var forpligtet til at laegge moms på kunstneris­ke virksomhed­er, ikke holder vand,« skriver hun videre.

Kunstmomse­n skulle have bidraget med 215 mio. kr. årligt fra 2023.

Skattemini­steriet har argumenter­et for, at det er nødvendigt at pålaegge kulturlive­t moms, når kunsten ikke formidles af kunstneren selv, for at bringe dansk lovgivning i overensste­mmelse med regler i EU.

Men i den redegørels­e, som Birgitte Bergman henviser til, vurderer advokathus­et Gorrissen Federspiel, at det ikke er rigtigt. Birgitte Bergman understreg­er, at De Konservati­ve

ikke traekker sig fra aftalen om Kriminalfo­rsorgen. Men hun betragter aftalen som ugyldig og slår fast, at økonomien bag den kan drøftes igen.

Peter Skaarup, som er retsordfør­er i Dansk Folkeparti, siger, at redegørels­en også har vaeret udslagsgiv­ende for hans parti.

Efter partiernes udmelding siger justitsmin­ister Mattias

Tesfaye: »Skattemini­steriets og Justitsmin­isteriets vurdering er imidlertid uaendret, og det er dermed fortsat ministerie­rnes vurdering, at det er nødvendigt at gennemføre en raekke tilpasning­er af momsloven for at bringe reglerne i overensste­mmelse med EU-retten.«

Han vil nu indkalde partierne til drøftelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark