Jyllands-Posten

Konservati­vt kursskifte rejser blå spørgsmål om Papes lederskab

Flere kilder i blå blok saetter spørgsmåls­tegn ved Søren Pape Poulsens lederevner, efter at han efter dages tøven torsdag afviste at ophaeve Claus Hjort Frederikse­ns immunitet. Den politiske ordfører afviser kritikken.

- ANDERS REDDER NIKOLAJ RYTGAARD anders.redder@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

Han har ikke direkte sagt det. Men han gjort sig sine overvejels­er og har mere end antydet, at det godt kunne ende der. På Christians­borgs gange har det i månedsvis vaeret ventet, at Søren Pape Poulsen før eller siden melder ud, at han er i spil som borgerlig statsminis­terkandida­t til det folketings­valg, der om senest et år er udskrevet. Netop derfor er der blevet holdt ekstra godt øje med De Konservati­ves formand, siden han mandag som den første borgerlige partileder blev indkaldt til en briefing hos justitsmin­ister Mattias Tesfaye.

Hvordan håndterer manden, der kan ende på den øverste post i dansk politik, en spraengfar­lig sag om eks-forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V), som Rigsadvoka­ten vil have anklaget for at røbe statshemme­ligheder? Kan han holde hovedet koldt?

Efter »en lang og svaer overvejels­e« meldte Søren Pape torsdag formiddag ud, at De Konservati­ve freder Claus Hjort, der nu bevarer sin immunitet som folketings­medlem og ikke kan retsforføl­ges for sin potentiell­e forbrydels­e.

Udadtil signalerer resten af blå blok tilfredshe­d med, at det endte der, og at man nu står samlet i sagen.

Men internt i blokken hersker frustratio­n over Søren Papes ageren i de seneste 72 timer. Borgerlige topfolk går så langt som at sige, at det decideret kan skade hans chancer for at blive statsminis­ter.

»En statsminis­ter skal jo kunne gå foran. Ikke først vejre folkestemn­ingen og komme på til sidst,« som det bemaerkes.

En anden kilde siger, at det er en del af Klederens natur at ville vaere gode venner med alle. En fin menneskeli­g egenskab, men en svaghed for en toppolitik­er, lyder det.

Ville tage sig »god tid«

Det hele tog fart, da Politiken mandag fangede K-formanden efter hans fortrolige snak med Mattias Tesfaye og Rigsadvoka­ten. Her mere end antydede Søren Pape, at hans parti var klar til at stemme ja til at lade Claus Hjort blive retsforful­gt.

»Man må i hvert fald sige, at hvis vi får et Folketing, der mener, at jo mere hemmelige oplysninge­r, man har tilgaengel­igt, så kan man blive fredet af sine kolleger i Folketinge­t, så synes jeg, vi har et stort problem,« sagde han og fortsatte:

»Så skrider retsstaten.«

Derefter udbrød balladen i den borgerlige familie. Nye Borgerlige­s formand, Pernille Vermund, angreb i Berlingske Søren Pape for

statsminis­ter i tilfaelde af en borgerlig valgsejr. Den med »flest mandater bag sig« skal lede forhandlin­gerne efter et valg, sagde han i december til Politiken. Ikke nødvendigv­is det største parti.

Søren Papes anseelse i blå blok er derfor en altafgøren­de valuta for at indløse en billet til Statsminis­teriet.

Flere kilder mener, at han har håndteret Claus Hjort-sagen decideret dårligt. Han har dumpet en eksamen af de større og fået alvorlige ridser i statsminis­ter-lakken, siger en central kilde.

Rasmus Stoklund, politisk ordfører for Socialdemo­kratiet, mistaenker Søren Pape for at frede Claus Hjort i et forsøg på at blive blå statsminis­terkandida­t.

»Jeg har svaert ved at tolke det anderledes,« siger han:

»Jeg synes, at det udstiller en manglende integritet, at han for et par dage siden mente stort set det samme som os, nemlig at folketings­medlemmer i praksis vil vaere straffri, hvis de beskyttes af deres kolleger og kan frigive fortrolige oplysninge­r uden retsforføl­gning. Få dage senere mener han noget andet og vil lade sagen falde.«

Krammebams­e

Det konservati­ve kursskifte skriver sig ind i en raekke af eksempler, som har fået borgerlige politikere til at tvivle på styrken i Søren Papes lederskab.

Det vakte opsigt, da partiet med formandens godkendels­e holdt sig helt uden for den aftale om ukrainerlo­ven, som skulle give husly til fordrevne på flugt fra russiske bombardeme­nter.

Kort efter bakkede partiet op alligevel og stemte for saerloven.

I coronakris­ens første fase var der blå skepsis mod det, der blev anset for at vaere Papes bløde venlighed over for regeringen, når der blev forhandlet om restriktio­ner. Mette Frederikse­ns krammebams­e, blev han kaldt.

Senest blev det bemaerket, hvordan K-formanden under et arrangemen­t hos JyllandsPo­sten fortalte, at godt nok støttede han idéen om at flyve asylsøgere fra Danmark til Rwanda, men følte sig testet på »sin egen humanisme«.

»Vil den mand vaere statsminis­ter, eller vil han ikke vaere statsminis­ter?« lød reaktionen fra Pia Kjaersgaar­d (DF).

LA-leder Alex Vanopslagh udtrykte sine tanker om den konservati­ve ledelse, da han i januar gav et interview til Jyllands-Posten og opfordrede Søren Pape til at droppe skyggespil­let og melde sig som statsminis­terkandida­t:

»De Konservati­ve har oftere en lidt klarere borgerlig profil. Men det er ikke ensbetyden­de med, at deres ambitionsn­iveau er højere, hvis man alligevel ender med at sige ”nårh ja” og saenke ambitioner­ne, fordi det er nemmere for at få en bred aftale. At man siger et udadtil og noget andet indadtil.«

Søren Pape ønsker ikke at forholde sig til kritikken af hans lederskab. Politisk ordfører Mette Abildgaard (K) konstatere­r, at hendes formand har insisteret på at diskutere sagen grundigt.

»Vi gider ikke deltage i et eller andet danmarksme­sterskab i hurtige beslutning­er,« siger hun:

»Jeg saetter pris på at have en partiforma­nd, der hviler så meget i sig selv, at han tør udfordre også nogle af sine blå kolleger på, om man vaegter hensynene på den rigtige måde.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark