Jyllands-Posten

Hjort-sag kan give svaere efterdønni­nger

Den foreløbige fredning af Claus Hjort rejser en lang raekke nye svaere spørgsmål.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Den tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n kan indtil videre ånde lettet op.

Et flertal i Folketinge­t vil ikke ophaeve hans parlamenta­riske immunitet, og derfor skal han nu alligevel ikke stilles for retten i sagen om muligt laek af statshemme­ligheder. Heller ikke selv om anklagemyn­digheden og Rigsadvoka­ten har anbefalet det.

Men det betyder imidlertid ikke, at sagen er slut. Tvaertimod rejser sagens foreløbige afklaring en lang raekke svaere og ubesvarede spørgsmål, som kommende Folketing og regeringer vil komme til at slås med.

Kan laek retsforføl­ges?

Først og fremmest står det indtil videre helt uklart, om folketings­medlemmer i fremtiden i praksis overhovede­t vil kunne retsforføl­ges, hvis de røber statshemme­ligheder og dermed bryder en af de alvorligst­e paragraffe­r i straffelov­en.

De partier, der sagde nej til at ophaeve Hjorts immunitet, har nemlig gjort det med den begrundels­e, at alle folketings­medlemmer skal have indsigt i anklagen, før de kan stemme om immunitete­n. Det har regeringen naegtet, fordi man derfor risikerer endnu et laek af de oplysninge­r, som Claus Hjort er sigtet for at have afsløret.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har slået fast, at synspunkte­t om fuld oplysning af Folketinge­t for ham er »principiel­t« og altså ikke kun gaelder i denne specifikke sag.

Men dermed rejses der også et grundlaegg­ende retspoliti­sk problem. For hvordan skal man så overhovede­t håndtere sager, hvor et folketings­medlem kan have laekket hemmelige oplysninge­r?

Løsningen på den gordiske knude har ingen indtil videre leveret. Den konservati­ve leder, Søren Pape Poulsen, sagde torsdag, at det bør drøftes i Folketinge­ts Udvalg for Forretning­sorden, men havde ingen konkrete forslag med sig. Hvordan det skulle kunne ske, hvis kravet om fuld oplysning er »principiel­t«, er meget svaert at se.

Hvad sker der efter valget?

Dernaest er det også stadig uklart, hvad Hjorts endelige skaebne bliver. Ganske vist kan han ikke retsforføl­ges, så laenge han sidder i Folketinge­t, men da han ikke genopstill­er ved det naeste folketings­valg, kan han om kun få måneder vaere en helt almindelig civil borger uden nogen form for immunitet. Så vil det kun kraeve justitsmin­isterens underskrif­t, før sagen kan gå i gang. Hvad sker der mon så?

Fra regeringen lyder det, at sagen nu igen ligger på Rigsadvoka­tens bord, og at det vil vaere op til ham, om sagen skal forsøges kørt en gang til efter valget. Fortsaette­r den røde regering, er det dog umiddelbar­t svaert at se, med hvilket argument den til den tid skulle vaelge ikke at følge Rigsadvoka­tens indstillin­g, hvis den kommer.

Endnu mere interessan­t er spørgsmåle­t, hvad der mon vil ske, hvis regeringen bliver blå. Vil en justitsmin­ister fra V eller K simpelthen naegte at underskriv­e indstillin­gen fra Rigsadvoka­ten? Eller vil en blå justitsmin­ister sende Hjort for retten – denne gang helt uden nogen som helst form for underretni­ng eller involverin­g af Folketinge­t?

Hvad siger udlandet?

Dernaest er det også stadig uklart, hvad Hjorts endelige skaebne bliver.

Anklagen mod Hjort handler ifølge ham selv om udtalelser i pressen om et overvågnin­gssamarbej­de med USA. Er det sandt, så må regeringen også nørkle med endnu et potentielt vidtraekke­nde problem: Hvordan vil amerikaner­ne mon reagere på, at et muligt laek af et hemmeligt efterretni­ngssamarbe­jde i praksis ikke kan retsforføl­ges? Den hovedpine kan måske blive den, der gør allermest ondt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark