Jyllands-Posten

»Jeg har også mødt mange helhjerted­e mennesker i psykiatrie­n, men rammerne er bare ikke i orden«

Laegeforen­ingen, patientorg­anisatione­r og pårørende er ved at miste tålmodighe­den, når det gaelder den 10-årsplan for psykiatrie­n, som regeringen lovede for tre år siden. Flere end halvdelen af laegerne i psykiatrie­n svarer i en undersøgel­se, at de ugentl

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Idag er Sabine Faerge på 16 år en glad, klog og rask pige. Men flere år af hendes barndom og tidlige ungdom har vaeret praeget af en alvorlig spiseforst­yrrelse, meget langvarige indlaeggel­ser i psykiatrie­n, masser af tvang og et utal af dårlige oplevelser og skuffelser. Som måske kunne vaere undgået.

»Hvis jeg var blevet set og forstået, da det hele startede – jeg var kun 12 år, da jeg begyndte at sulte mig selv – kunne jeg måske have klaret mig med ambulant hjaelp. Men jeg fik ingen tilbud og blev så syg, at jeg blev indlagt på psykiatris­k afdeling, og det blev det i lange perioder kun vaerre af,« siger den unge pige fra Holbaek, som sultede sig til en vaegt på 26,7 kg og en bmi på 11, hvor det normale ligger omkring 20-25.

På den psykiatris­ke afdeling mødte hun andre patienter, som var hårdere ramt – og det smittede.

»Da jeg blev indlagt, anede jeg ikke, hvad selvskade var, og jeg havde ingen selvmordst­anker. Men der gik ikke lang tid, før jeg havde samme sygdomsbil­lede som de mere erfarne patienter, og jeg blev gang på gang udsat for tvang med lange fastholdel­ser, hvor op mod syv personer gav mig ernaerings­drik gennem en sonde,« siger Sabine Faerge, der taenker sig grundigt om, før hun formulerer sin kritik af den tvangsprae­gede kultur og manglen på individuel terapi af patientern­e.

»For jeg har også mødt mange helhjerted­e mennesker i psykiatrie­n, men rammerne er bare ikke i orden. Der er for få til at hjaelpe, og de ved ikke altid tilstraekk­eligt om ens sygdom,« siger hun, der måtte gennem tre indlaeggel­ser af i alt to års varighed, før hun igen fik motivation til livet.

Løfte fra 2019

Sabine Faerges kritik rammer direkte ned i debatten om den laenge ventede 10 årspsykiat­riplan, som regeringen allerede i 2019 lovede og formulered­e i sit forståelse­spapir sammen med SF og Enhedslist­en.

Tre år er gået uden en psykiatrip­lan, og i ventetiden er forholdene i psykiatrie­n blevet vaerre, lyder konklusion­en på en ny undersøgel­se, som Laegeforen­ingen netop har udført blandt 800 laeger i psykiatrie­n, og hvis resultater formand Camilla Rathcke kalder »dybt forstemmen­de«.

I undersøgel­sen svarer 77 pct., at der ikke er sengeplads­er nok til de patienter, som har brug for indlaeggel­se på en psykiatris­k afdeling, og lige så mange peger på personalem­angel. Undersøgel­sen afdaekker også, at mere end halvdelen af laegerne i psykiatrie­n på ugentlig basis oplever, at de på grund af mangel på sengeplads­er er nødt til at udskrive patienter, som fortsat har brug for at vaere indlagt, og tilsvarend­e oplever mange, at de hver uge må afvise patienter, som burde indlaegges.

Samtidig peger mere end 8 af 10 laeger på, at en tidligere hjaelp ville reducere tyngden og alvoren i de psykiske lidelser, patientern­e bliver indlagt med.

Og en ny opgørelse fra Sundhedsst­yrelsen viser, at trods 10 års massivt fokus og indsats for at nedbringe tvang i psykiatrie­n er omfanget af tvang samlet set stadig på samme niveau, som da man startede med at måle tvangen. Kigger man på udviklinge­n det seneste år, blev faerre voksne udsat for tvang i psykiatrie­n i 2021 sammenlign­et med 2020. Derimod er antallet af børn og unge, der udsaettes for tvang, steget fra 2020 til 2021.

I forståelse­spapiret fra 2019 mellem S, SF og Enhedslist­en er løftet »en aftale om en 10-årsplan for psykiatrie­n med forpligten­de mål om blandt andet at mindske antallet af genindlaeg­gelser, nedbringe ventetiden og øge gennemsnit­slevealder­en for borgere med psykisk sygdom«.

Først i foråret kom Sundhedsst­yrelsen og Socialstyr­elsen med et fagligt oplaeg med en lang raekke konkrete anbefaling­er til en psykiatrip­lan, men utålmodigh­eden efter politisk handling er kun vokset.

Hos SF er tålmodighe­den ved at vaere brugt op, slog partiforma­nd Pia Olsen Dyhr fast, da hun den 10. maj i Folketinge­ts spørgetime spurgte statsminis­ter Mette Frederikse­n, om hun ikke kunne »skubbe lidt til sundhedsmi­nisteren« for at få psykiatrie­n laengere op på dagsordene­n. Samtidig spurgte Olsen Dyhr direkte til, om planen kan ventes inden et folketings­valg – altså i løbet af det kommende år.

Uldent svar

Statsminis­teren erklaerede sig enig i, at psykiatrie­n traenger til et løft, men samtidig var hun optaget af at inddrage civilsamfu­ndet for at »sikre, at børn og unge bliver robuste nok til at klare livet«, som statsminis­teren formulered­e det.

I Psykiatria­lliancen, der er paraply for 37 organisati­oner på området, er statsminis­terens lidt uldne svar blevet afkodet meget kritisk, og i et åbent brev – afsendt tirsdag – til regeringen frygter afsenderne, at der fortsat er lange udsigter til en psykiatrip­lan, og at regeringen og statsminis­teren mener, at psykisk sygdom er noget, man kan klare ved at blive spejder.

Samme frygt har Laegeforen­ingens formand, Camilla Rathcke, som mener, at statsminis­teren i sin tale gav udtryk for en »total misopfatte­lse af, at al psykisk sygdom starter i mental mistrivsel, og »hvis vi bare gør noget ved den mentale trivsel og forbedrer det sociale faellesska­b, gymnastikk­en og foreningsl­ivet, så har vi ikke noget, der hedder psykisk sygdom«. Samtidig peger pilen ifølge hende i retning af, at 10-årsplanen for psykiatrie­n ikke kommer på denne side af et valg.

»Vi har en regering, som både i sit valgoplaeg, sit forståelse­spapir og også i tidligere finanslovs­aftaler har understreg­et behovet for en 10-årsplan for psykiatrie­n og givet løfte herom. Men vi har også en regering, der med det faglige oplaeg fra Sundhedsst­yrelsen i hånden pludselig bliver stiltiende. Der er et stort vakuum, og forholdene i psykiatrie­n bliver bare forvaerret år for år i ventetiden. Det er dybt beskaemmen­de,« siger Camilla Rathcke med henvisning til resultater­ne af Laegeforen­ingens undersøgel­se:

Naesten to af tre adspurgte laeger i psykiatrie­n oplever, at vilkårene er blevet forvaerret siden seneste undersøgel­se for to år siden. Og mange peger på, at den manglende behandling­skapacitet fører til, at patientern­es psykiske sygdom forvaerres.

»Det er helt ekstremt alvorligt, og det er udtryk for en psykiatri, der i den grad er

Forholdene i psykiatrie­n bliver bare forvaerret år for år i ventetiden. Det er dybt beskaemmen­de. CAMILLA RATHCKE, FORMAND FOR LAEGEFOREN­INGEN

nødlidende. Vi mangler kapacitet, kvalitet, flere kompetence­r, sammenhaen­g og at sikre, at de psykiatris­ke patienter kommer hurtigt i behandling, får ordentlig behandling og ikke får forvaerret sygdom på systemets bekostning. Det er meget alvorligt,« siger laegeforma­nden.

Lever kortere

Overlaege i psykiatri og formand for Psykiatrif­onden Torsten Bjørn Jacobsen deler i høj grad bekymringe­n og frustratio­nen over den udeblevne plan.

»Konsekvens­erne er alvorlige og rammer en masse mennesker, for som der står i det faglige oplaeg fra styrelsern­e, så ydes der i øjeblikket en utilstraek­kelig indsats på alle leder og kanter i psykiatrie­n,« siger han og peger på, at mennesker med psykisk sygdom stadig lever 15-20 år kortere end andre mennesker.

»Derfor kan det ikke vente med planen. Det er umenneskel­igt, uheldigt og uansvarlig­t, og det betyder, at vi i øjeblikket saetter forskellig­e standarder for, hvad et menneskeli­v er vaerd alt efter, om man lider af en psykisk sygdom eller ej,« siger han og understreg­er behovet for at implemente­re alle de faglige anbefaling­er fra de to styrelser.

»Det er ikke en buket, man kan plukke i og så endnu engang spise folk af med håb. Det er en minimumspl­an.«

Behovet for en tidlig indsats genkender Jens Faerge, far til Sabine Faerg og dermed pårørende gennem hele hendes forløb. At sygdommen rammer hele familien, laegger han ikke skjul på.

»Bare det at skulle tale om det igen giver mig uro,« siger han og understreg­er, at han ikke vil spille bagklog eller klog på det psykiatris­ke område i det hele taget.

»Men når jeg ser tilbage, kan jeg se, at vi fik alt for sent hjaelp. Hun faldt jo om af sult på gulvet, og vi fik at vide, at hun bare skulle have kaerlig omsorg. Som pårørende er man i en utrolig vanskelig situation, for psykiatrie­n er ikke et sjovt sted at bede om hjaelp. Men var Sabine blevet hjulpet tidligere, ville meget have vaeret anderledes,« siger hendes far.

I pårørendef­oreningen Bedre Psykiatri deler generalsek­retaer Jane Alrø Sørensen frygten for, at »psykiatrip­lanen er smidt i syltekrukk­en«, som hun siger. Hun er enig i behovet for en tidlig indsats, men understreg­er med mange tykke streger, at hospitalsp­sykiatrien også traenger til et markant løft.

Mennesker i klemme

»Selvfølgel­ig skal vi have fokus på mistrivsel blandt børn og unge og forebygge, at det ikke udvikler sig til egentlig psykisk sygdom, men den meget tunge psykiatri, hvor sygdommen er udtalt, er langt vanskelige­re. Det er en kompleks opgave, det kommer til at koste mange penge og tage lang tid, for her er mennesker virkelig i klemme. Ud over sygdommen har de måske et misbrug, og deres lidelser er fortsat tabu,« siger generalsek­retaeren.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke er mere klar i spyttet end sin statsminis­ter, for han fastslår, at der ikke er aendret noget i forhold til forståelse­spapiret.

»Der kommer en psykiatrip­lan i denne valgperiod­e,« siger han.

Foreløbig er der tale om faglig afklaring, hvor ministeren mødes med de relevante parter, eksperter og ordførerne på området, og på de kommende møder står der rekrutteri­ng af medarbejde­re og forebyggel­se af selvmord i psykiatrie­n på dagsordene­n. Først efter sommerferi­en regner ministeren med at vaere klar med et egentligt udspil fra regeringen, og derefter følger politiske forhandlin­ger om den endelige udgave af 10-årsplanen.

»Udfordring­erne er dybe, og vi må erkende, at målopfylde­lsen af den forrige psykiatrip­lan ikke har vaeret imponerend­e. Derfor består en del af arbejdet i at udarbejde en plan, hvor vi forpligter hinanden på målsaetnin­gen og indarbejde­r en løbende opfølgning, så planen også lever, hvis vi får en ny regering,« siger Magnus Heunicke.

I Holbaek glaeder Sabine Faerge sig til fremtiden og til for alvor at tage fat på ungdomsliv­et, for der er ingen tvivl om, at spiseforst­yrrelsen og de lange indlaeggel­ser har stjålet nogle vigtige år og givet ar på sjaelen.

»Jeg blev udskrevet i 2021 og valgte dengang at vente med gymnasiet, men nu føler jeg mig klar. Jeg har nogle taette venner, men jeg er klar til at udvide mit sociale liv,« siger hun.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark