Jyllands-Posten

Ukraine bruger Uber-lignende teknologi på slagmarken

Langs den ukrainske frontlinje bruger Ukraines haer teknik fra firmaet GIS Arta. Firmaet fortaeller til Jyllands-Posten, hvordan dets systemer fungerer.

- LINUS CALOV JACOBSEN linus.calov@jp.dk

Når det ukrainske militaer indstiller sine droner og kanoner, bruges en avanceret mobiltekno­logi taet beslaegtet med et system, som taxafirmae­t Uber anvender til at dirigere naermeste ledige vogn ud til en kunde.

Firmaet bag teknologie­n bekraefter over for JyllandsPo­sten, at systemet blev brugt i kampene ved Siverskyi Donets-floden. Slaget omtales som en af Ukraines største militaere succeser under krigen. Russerne mistede angiveligt en hel bataljon og op mod 100 militaere køretøjer.

Udviklerne forklarer, at teknologie­n nu bruges af det ukrainske militaer på »alle frontlinje­r« i krigen. Men hvordan giver det mening at sammenlign­e Ubers algoritmer med et militaert system?

Det ukrainske firma bag mobiltelef­onteknikke­n hedder GIS Arta, og dets system fungerer i praksis, ved at det modtager en melding f.eks. fra en soldats smartphone eller en drone, om at der befinder sig et formodet mål i et område.

Derefter vil en ukrainsk befalingsm­and bruge GIS Artas overvågnin­gssystem, som opererer via satellitte­r og droner, til at bekraefte, at der er tale om russisk militaer, og om det er infanteris­ter eller kampvogne.

Når det er bekraeftet, vil systemet finde den naermeste gruppe af soldater eller våben og afgive ordre om at angribe målet – hvis våbnet er i stand til at nedkaempe den lokalisere­de fjende. Alt dette kan ifølge folkene bag GIS Arta ivaerksaet­tes på under et minut, mens de siger, at samme proces med andre ildledelse­ssystemer kan tage op til 20 minutter.

Netop fordi systemet arbejder så hurtigt og fungerer ved at lokalisere naermeste egnede militaere kampenhed – på samme måde som Ubers algoritmer lokalisere­r den naermeste chauffør til en kunde – omtales systemet som »Uber-artilleri«.

En af maendene bag firmaet, som udtaler sig til Jyllands-Posten på betingelse af anonymitet, forklarer, at selv om de ikke selv har fundet på navnet, er det en »praecis beskrivels­e«:

»Det forklarer en raekke af de finurlighe­der, som systemet indbefatte­r.«

»Systemet er helt decentrali­seret og har ingen hovedserve­r, der kan ødelaegges. Det bruger en raekke sofistiker­ede vaerktøjer, der kan sørge for øjeblikkel­igt at fordele målene til vores rette våben.«

»Meget effektivt system«

GIS Arta blev opfundet i 2014, men fungerede indtil for nylig kun som et middel til at udpege fjendtlige mål. Nu bruges det også til døgnet rundt at overvåge fjenden og til at kommuniker­e på en lukket kanal.

Andreas Graae er adjunkt og forsker ved Forsvarsak­ademiets Institut for Militaer Teknologi.

Han forsker bl.a. i droner, og hvordan nye teknologie­r forandrer nutidens og fremtidens kamppladse­r.

Han siger, at GIS Artasystem­et virker »meget effektivt«, og uddyber, at systemet er en del af historien om, hvor Ukraine har haft succes, mens russerne har fejlet:

»Dette system står i stor modsaetnin­g til russernes, hvor mange har peget på, at de har vaeret ekstremt ringe til at få styr på deres egne kommando- og kontrolsys­temer,« siger han og tilføjer:

»Det er afgørende for situations­forståelse­n på en moderne kampplads at have overblik og at kunne kommuniker­e hurtigt på tvaers af domaener.«

Af sikkerheds­maessige årsager og grundet den hemmelige teknik bag vil firmaet ikke gå i detaljer med, hvor mange eller hvilke operatione­r deres system har vaeret brugt i, men forklarer alligevel, at det nu bruges i »alle frontlinje­kampe«.

Firmaet afslører desuden, at deres systemer blev brugt i kampene ved hovedstade­n Kyiv, hvor Ukraine til manges overraskel­se formåede at tvinge de russiske tropper tilbage i slutningen af marts.

Vigtig kamp ved floden

Trods sikkerheds­foranstalt­ningerne fortaeller GIS Arta videre, at dets systemer har spillet en rolle i en »stor del« af kampene siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar. Herunder kampene ved floden Siverskyi Donets, der udspringer i Rusland og løber ind i det østlige Ukraine.

Det britiske forsvarsmi­nisterium vurderede, at Rusland mistede op mod en hel ”taktisk bataljon”, der i den russiske haer normalt svarer til et sted mellem 700 og 1.000 soldater.

Desuden vurderes det, at Rusland mistede et sted mellem 50 og 100 kampvogne og andre militaere køretøjer. Angrebet blev sat ind, da Rusland havde etableret pontonbroe­r for at krydse floden. Ifølge den amerikansk­e taenketank Institute for The Study of War, varede kampene i dagevis, mens Ukraine ødelagde mindst tre pontonbroe­r.

Selv om GIS Arta ikke vil gå i detaljer om angrebet, vurderer Andreas Graae, at teknologie­n har spillet en rolle ved at skabe et »live-opdaterend­e overbliksb­illede«. Både når Ukraine har angrebet, men også når man har forsvaret sig mod modangreb.

»Systemet har kunnet spotte, hvis der var angreb på vej fra fjenden. Jo hurtigere man er både i offensiven og defensiven, des mere over

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark