Jyllands-Posten

Ukraine forstyrrer Lukasjenko­s balanceakt mellem øst og vest

Aleksandr Lukasjenko har ekvilibris­tisk i årtier holdt balancen mellem Moskva og Vesten, men krigen har elimineret hans manøvrerum, vurderer eksperter.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det kraever sin mand at følge med i Aleksandr Lukasjenko­s udenrigspo­litiske kurs.

Diktatoren i Belarus (Hviderusla­nd) har de seneste måneder givet russiske styrker fri adgang til landet, og den har de brugt flittigt til at angribe Ukraine fra landjorden såvel som med missiler affyret fra belarussis­k territoriu­m.

Men selv om der jaevnligt har vaeret rygter om mobiliseri­ng og Minsks mulige militaere indgriben, har Lukasjenko hver gang afstået fra at gå direkte ind i krigen – selv om Moskva må formodes at have presset på.

Hvad angår Lukasjenko­s verbale signaler, skal man ligeledes stå tidligt op, hvis man vil prøve at finde den røde tråd.

»Jeg vil gerne endnu engang understreg­e: Min følelse er, at denne operation har varet laenge,« sagde Lukasjenko i et interview med nyhedsbure­auet AP den 5. maj.

»Vi accepterer kategorisk ikke nogen krig,« sagde enehersker­en, der mellem linjerne lod forstå, at Kreml nok burde standse sine angreb.

Fem dage senere, den 10. maj, var det en ganske anden Lukasjenko, som lod høre fra sig: Her meddelte regeringen i Minsk, at den sender tropper og materiel til landets graense mod Polen for at daemme op for påstået aggression fra Natos side.

Og minsandten om han ikke slog bak igen fredag i sidste uge, da han roste den ukrainske krigsførel­se og opfordrede det belarussis­ke forsvar til at tage ved laere heraf.

Forvirret? Det er ekspertern­e også.

»Lukasjenko­s svimlende modsatrett­ede ord og gerninger er en følge af hans faenomenal­e instinkt for overlevels­e, der nu fungerer i en situation praeget af krigens tåge,« skriver Brian Whitmore, Belarus-analytiker hos den amerikansk­e taenketank Atlantic Council.

Sabotage og dødsstraf

At kalde Aleksandr Lukasjenko en ekvilibris­t, når det gaelder overlevels­ens kunst, er ingen overdrivel­se: siden 1994 har den 67-årige enehersker, der begyndte sin karriere som formand for et sovjetisk statsbrug, haft et jerngreb om magten i Minsk.

Stort set lige så laenge har han balanceret mellem Rusland – som Belarus siden landet ifølge ngo’en Viasna), mens Moskva agerede diskret sikkerheds­garanti bag kulisserne. Kapringen af et Ryanair-fly i maj 2021 for at kidnappe en systemkrit­iker ombord og sidste sommers iscenesatt­e flygtninge­krise på graensen til Polen og Baltikum har yderligere bidraget til at isolere Belarus.

Så nok har Lukasjenko reddet sit skind, men samtidig fik Kreml den klemme på ham, som muliggjord­e, at man kunne indlede offensiven mod Kyiv i februar fra belarussis­k territoriu­m.

Alt tyder på, at idéen om at føre krig i Ukraine, ikke er nogen vindersag i Belarus:

»Lukasjenko forstår, at Putins krig går skidt og er upopulaer i Belarus,« skriver Brian Whitmore.

Det er usikkert, hvor omfattende og militant modstanden mod Ruslands krigsførel­se i Belarus er, men der har vaeret flere eksempler på sabotage af det belarussis­ke jernbanene­t.

I slutningen af april truede parlamente­t i Minsk med at udvide brugen af dødsstraf for at hindre angreb på landets infrastruk­tur.

»Destruktiv­e kraefter fortsaette­r deres terroristi­ske og ekstremist­iske aktivitete­r ved at forsøge at rokke ved situatione­n i Belarus og fremprovok­ere intern ustabilite­t og konflikter,« sagde parlaments­formanden Vladimir Andrejtjen­ko, ifølge Reuters.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark