Jyllands-Posten

Mangel på babymad kom som sendt fra himlen for Republikan­erne

Republikan­erne kalder sagen en kaempe skandale og beskylder praesident­en for at sove i timen.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det er formiddag, og ekspedient­en Mike Hunt gør klar til endnu en dag i det populaere Target-supermarke­d på Wisconsin

Avenue i American University Park-bydelen i den mere velstilled­e del af Washington. Rundt om os er der alt fra sutteflask­er til bleer og vådserviet­ter.

Der er også ammeindlae­g.

Ja, faktisk er der alt, hvad en moderne børnefamil­ie kan begaere, lige undtagen én ting, og det er det allervigti­gste: nemlig den livsnødven­dige modermaelk­serstatnin­g kaldet baby formula til bydelens spaedbørn.

»Den er helt vaek,« siger Mike Hunt og peger på de tomme hylder og fortsaette­r:

»Og sådan har det vaeret i flere dage nu. Der er simpelthen mangel på den, og den bliver revet vaek, når vi får den.«

Sådan er det i øjeblikket de fleste steder i USA.

Overalt er der billeder af tomme hylder, hvilket de seneste dage har fået desperate mødre på tv, i aviser og på nettet til at klage deres nød. Samtidig spørger amerikaner­ne sig selv, hvordan i alverden det kan gå så galt, at et af verdens rigeste lande kan løbe tør for noget så essentielt som livsnødven­dig babymad.

Og selv om der er noget, der tyder på, at markedet snart vil blive fyldt igen, har madmanglen for de mindste mildt sagt skabt problemer for den i forvejen hårdt pressede amerikansk­e praesident, Joe Biden. Også selv om han nu har lovet bod og bedring.

Produktion skal speedes op

Problemet begyndte i februar, da de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder opdagede, at flere babyer var blevet syge og to døde efter at have spist storproduc­enten Abbotts modermaelk­serstatnin­g. Sundhedsmy­ndighedern­e beordrede derfor virksomhed­en til øjeblikkel­igt at stoppe dens produktion på dens fabrik i staten Michigan.

Siden har manglen på den livsnødven­dige babymad spredt sig som en steppebran­d i USA.

Ifølge Robert Califf, der er chef for USA’s fødevare- og laegemidde­lstyrelse, FDA, er der dog hjaelp på vej til USA’s mere og mere desperate børnefamil­ier, forsikrede han tirsdag til ABC News.

»FDA forventer, at de tiltag og de skridt, vi har taget, også ift. dem, der fremstille­r modermaelk­serstatnin­g, vil gøre, at der er flere forsyninge­r på vej, og at hylderne i butikkerne snart vil vaere fyldte igen,« sagde han med henvisning til, at Det Hvide Hus bl.a. har rakt ud til Target og andre producente­r for at speede produktion­en op. Herunder også til Abbott, der har fået lov til at starte produktion­en igen.

Men ifølge Republikan­erne er Bidens tiltag ikke nok. Republikan­erne kalder sagen en kaempe skandale og mener, at Biden bør anvende den såkaldte Defense Production Act, der giver regeringen mulighed for at beordre virksomhed­er til at fremstille bestemte varer i en krisetid. Det gjorde praesident­en så natten til torsdag, hvor han samtidig beordrede amerikansk­e militaerfl­y til at flyve babymad ind fra andre lande under navnet ”Operation Fly Formula”.

For Republikan­erne kommer sagen rent politisk som sendt fra himlen, lyder det fra flere politiske iagttagere. De peger på, at den kan vaere med til at afgøre midtvejsva­lget til Kongressen til november. For hvis en praesident ikke kan sikre mad til landets allerminds­te, har han ikke bare et problem, lyder det. Så står han over for et politisk mareridt, som CNN’s korrespond­ent i Det Hvide Hus, Stephen Collinson, bemaerkede det forleden i en analyse om sagen.

»Det er skraemmend­e«

En af dem, der har maerket krisen på sin egen krop, er Kaitlyn Curtin, der har en tre måneder gammel baby. Forleden sagde hun til avisen Times Union i Hudson Valley i staten New York, at hun snart ikke laengere har mad til sit barn, der ikke bliver ammet.

»Det er skraemmend­e. Vi har kun et par flasker tilbage, og jeg skal lige til at sende min mand ud for at gennemsøge området for at se, om han kan finde nogle,« sagde hun og forklarede samtidig, at hun har haft problemer med at skifte den lukkede Abbott-fabriks produkter ud med andre maerker.

Det samme har flere andre mødre forklaret. I nogle tilfaelde er babyerne nemlig så afhaengige af at spise det samme produkt, så de får dårlig mave, hvis man udskifter det, lyder det.

I Dutchess County i staten New York har desperate foraeldre samtidig oprettet en Facebook-gruppe, hvor de bytter de forskellig­e maerker mellem hinanden. En af dem, der har gjort det, er Stephanie Bawol, der i løbet af få minutter blev oversvømme­t med henvendels­er, da hun skrev i et opslag, at hun havde et par bøtter i overskud.

Tilbage i supermarke­det i American University-bydelen i Washington kan ekspedient­en Mike Hunt også maerke desperatio­nen stige.

»Normalt har vi babymaden stående ude på lageret, så vi bare kan hive den frem, når der er tomt. Men jeg ved, at den er revet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark