Jyllands-Posten

USA advarer om et aggressivt Kina forud for praesident Bidens første rejse til Asien

Kina har ikke opgivet sine planer om at overtage Taiwan, lyder det forud for praesident Joe Bidens første besøg i Asien som USA’s praesident.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Mens verden har haft sine øjne stift rettet mod Ruslands leder, Vladimir Putin, og krigen i Ukraine, har Kina grundigt evalueret sin egen plan for, hvornår landet skal invadere Taiwan.

Sådan lyder advarslen fra flere af USA’s efterretni­ngstjenest­er, inden USA’s praesident fredag indleder et fire dages langt besøg i Asien, hvor han både skal have samtaler med Sydkoreas nyvalgte praesident, Yoon Suk-yeol, og Japans premiermin­ister, Fumio Kishida, i Tokyo.

Besøget er det første, som Joe Biden som USA’s praesident har foretaget i Asien, og det kommer på et afgørende tidspunkt for den amerikansk­e regering. Krigen i Ukraine har de seneste uger vendt Det Hvide Hus’ fokus mod den stadig mere betaendte sikkerheds­politiske situation i Europa, men med Asienbesøg­et ønsker Biden at markere, at USA stadig betragter truslen fra både Nordkorea og Kina som reel.

I sidste uge under en senatshøri­ng i den amerikansk­e kongres udtalte chefen for USA’s nationale efterretni­ngstjenest­er, Avril Haines, at det saerligt er situatione­n omkring den omstridte ø-stat Taiwan, der er akut.

»Det er vores vurdering, at Kina arbejder hårdt på effektivt at saette sig i en position, hvor det vil kunne overtage Taiwan trods vores indgriben,« sagde hun.

Den opsigtsvae­kkende advarsel kommer, efter at USA gennem flere måneder har opgraderet sin indsats i det såkaldte Indo-Pacific-område, der både omfatter Det Indiske Ocean og Stillehave­t. I september sidste år indgik USA under stort internatio­nalt postyr den såkaldte Aukus-alliance med Storbritan­nien og Australien om at skabe en flåde af atomdrevne ubåde, der bl.a. skal patruljere i det yderst farefyldte internatio­nale farvand mellem Kina og Taiwan.

»Vi skal vaere i stand til at håndtere den nuvaerende strategisk­e situation i regionen,« udtalte den australske er Kina dog ikke det eneste problem, USA har i Asien.

Også situatione­n i Nordkorea skaber bekymringe­r i Washington.

I denne måned gennemført­e Nordkorea f.eks. igen en såkaldt missiltest for at opgradere sit atomvåbenp­rogram. Det skete, kun kort før at Yoon Suk-yeol blev indsat som Sydkoreas naeste praesident. Ifølge Nordkorea vil de ny strategisk­e missiler staerkt forøge landets atomvåbens­ystemer. Det sagde regimet i april til det nordkorean­ske statsmedie, KCNA.

Nordkorea har på det seneste også afholdt flere store militaerøv­elser, mens de statslige medier har vist billeder af en storsmilen­de nordkorean­sk praesident, Kim Jong-un, under flere af de omstridte missiltest.

Iagttagere peger på, at netop situatione­n i Nordkorea vil vaere et de mest presserend­e emner for Joe Biden at diskutere med de lande, han skal møde på sin fire dages tur til Asien. Herunder når han mødes med ledere fra både Australien og Indien.

Men situatione­n omkring Taiwan vil også vaere højt på dagsordene­n, lyder det.

Kontrol over Taiwan

Forleden udtalte CIA’s chef, William Burns, i en anden opsigtsvae­kkende kommentar, at Kinas leder, Xi Jinping, trods krigen i Ukraine ikke har aendret sit syn på Taiwan:

»Jeg tror ikke et øjeblik, at den har udhulet Xis beslutsomh­ed om over tid at få kontrol over Taiwan, men jeg tror, det er noget, der har påvirket hans beregninge­r i forhold til, hvordan og hvornår han skal gøre det.«

Det samme udtalte chefen for USA’s militaere efterretni­ngstjenest­er, general Scott Berrier, under kongreshør­ingen i sidste uge, hvor han dog understreg­ede, at Kina helst ser, at det sker med fredelige midler.

»Kineserne følger meget, meget nøje med i, hvad der sker. Det vil tage noget tid for dem at udrede alle elementern­e i forhold til den opståede krise,« sagde han med henvisning til krigen i Ukraine.

Ifølge Scott Berrier gaelder det derfor nu mestendels for USA om at få overbevist styret i Taiwan om, at landet skal opgradere sit militaer, sådan som Ukraine har gjort det.

Det skal ske med våbentyper, der kan anvendes af små mobile enheder mod en stor fjende med et moderne militaer.

Alligevel har Taiwan for nylig bedt USA om mere traditione­lle våben som eksempelvi­s den såkaldte Seahawk MH-60R-helikopter til at forsvare sig mod en mulig kinesisk invasion af øen.

Men det ønske er ifølge avisen New York Times blevet afvist af USA med den begrundels­e, at de ikke vil vaere brugbare mod en stor fjende som Kina.

Det er altså på det bagtaeppe, at Joe Biden fredag lander i Sydkorea. Spørgsmåle­t er så bare, hvad han kan opnå.

Joe Biden ønsker at indføre en mere regelbaser­et verdensord­en – ikke bare i Europa, men også i forhold til Kina. Med krigen i Ukraine er det kun blevet endnu svaerere, lyder det. Ikke mindst fordi Rusland tidligere har bedyret, at landet vil samordne mere af sin udenrigspo­litik med Kina.

 ?? ?? Nordkoreas leder, Kim Jong-un, bliver af USA's efterretni­ngstjenest­er betragtet som en sikkerheds­trussel. Fredag rejser USA's praesident, Joe Biden, på et officielt besøg til regionen. Foto: Jung Yeon-Je/AFP
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, bliver af USA's efterretni­ngstjenest­er betragtet som en sikkerheds­trussel. Fredag rejser USA's praesident, Joe Biden, på et officielt besøg til regionen. Foto: Jung Yeon-Je/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark