Jyllands-Posten

Helle Virkner og Jens Otto Krags kaerlighed er DR’s svar i streamingk­rigen

I kampen om seere griber DR ned i den danske historie for at satse på dramadokum­entarer.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Streamingg­iganten HBO har netop inviteret indenfor til en spritny Batman-film og kan snart byde på endnu mere fantasy og drager galore med en forhistori­e til “Games of Thrones“-succesen. I Netflix-lejren dykker aktierne, og aktionaere­rne holder vejret og frygter indførelse­n af reklamer, mens Disney+ med hele Marvel-katalogets superhelte i ryggen buldrer fremad.

I den store streamingk­rig er gode idéer dyre, og budgettern­e gigantiske, og i midten står DR, der forsøger at dyrke sin egen niche for at beholde seerne hos sig.

Nichen hedder dramadokum­entar, og gennem de senere år har netop kombinatio­nen af store historiske personligh­eder og begivenhed­er kombineret med eksperter og fortaeller­e vist sig at kunne tiltraekke seere.

Førstedame­n

Fra søndag kan endnu en dramadokum­entar ses. Denne gang med udgangspun­kt i kaerlighed­shistorien mellem skuespille­ren Helle Virkner og politikere­n Jens Otto Krag, der blev statsminis­ter og sammen med sin hustru blev en dansk mediesensa­tion i rollen som det danske svar på John F. Kennedy og Jacqueline Kennedy.

Handlingen udspiller sig fra sidst i 1940’erne og frem til Krags død i 1978 og er baseret på historiske kilder, arkivoptag­elser samt eksklusive interviews med nogle af de mennesker, der stod Jens Otto Krag og Helle Virkner naermest. Drama-delene spilles af skuespille­rne Thure Lindhardt og Katrine GreisRosen­thal, som henholdsvi­s Jens Otto Krag og Helle Virkner, mens Mads Knarreborg spiller den tidligere statsminis­ter H.C. Hansen, og Bjarne Henriksen agerer skuespille­ren Bent Schønberg.

»De internatio­nale streamingt­jenester skal skabe store globale historier, der skal passe til et internatio­nalt marked, og som modsvar til det er Danmarkshi­storien og dramadokum­entarer en mulighed for os, hvor vi kan differenti­ere DR. Vi vil gerne fortaelle om dansk historie – og gøre det på en måde, som kan vaere med til at skabe forståelse for, hvem vi er i dag,« siger Anne Garlichs, programche­f for ekstern produktion i DR.

I 2022 kan danskerne foruden ”Krag & Virkner”s afspejling af et Danmark under påvirkning af ungdomsopr­øret, Den Kolde Krig og spørgsmåle­t om for eller imod EF, få sig et kig ind i rejsekonge­n Simon Spies mørke og lyse sider i en kommende dokumentar, der har nutidens Metoo-perspektiv med sig i bakspejlet. Derudover lander der efter sommer et rendyrket fiktionsdr­ama ”Carmen Curlers”, der ifølge DR selv »er frit inspireret af et af Danmarkshi­storiens store industriev­entyr og saetter fokus på ivaerksaet­teri og kvindernes frigørelse op igennem 60’erne«.

Mere dialog

At den faelles fortid og dramadokum­entarer kan noget saerligt i konkurrenc­en med de store streamingp­latforme, oplevede DR første gang, da de i 2017 lancerede serien ”Historien om Danmark”, hvor Danmarks historie fra stenaldere­n og frem til moderne tid blev gennemgået kronologis­k med dramatiser­inger af forskellig­e begivenhed­er.

»Når vi bruger de klassiske greb fra fiktion, bygger vi et emotionelt univers op, som seerne kan tjekke ind i samtidig med, at vi kombinerer det med dokumentar­ens brug af arkiv og eksperter, der kan rykke os taettere på begivenhed­erne. ”Historien om Danmark” var et nybrud for DR, hvor vi også oplevede, at børn tjekkede ind og fulgte med, og historiefo­rmidlingen blev brugt i skolerne. Vi er ret langt fremme i bussen inden for denne genre – og vi kan se, at nogle af vores andre danske konkurrent­er også har fået øjnene op for genren,« siger Anne Garlichs.

I ”Krag & Virkner” er DR gået endnu et skridt for at udvikle genren.

»Denne gang er drama-delene instrueret af skuespille­ren Thure Lindhardt, og vi har meget kendte skuespille­re til at spille hovedperso­nerne i laengere scener og med mere dialog end i de tidligere dramadokum­entarer,« siger Anne Garlichs.

At man ved at blande dokumentar­genren og dramatiser­et fiktion kan åbne op for historieky­ndiges kritiske røster, bekymrer hende ikke.

»Ja, nogle dele er dramatiser­et, men dette er vores bud på historien baseret på omfattende kildemater­iale, og selvfølgel­ig er der altid en risiko for, at der kan vaere forskellig­e tolkninger af begivenhed­erne, men skulle det saette en samtale i gang i offentligh­eden, er det ikke i sig selv problemati­sk. Hvis vi diskuterer vores faelles historie, er det godt. Vi vil gerne saette samtaler i gang – også om de perioder i Danmarkshi­storien, der rummer svaere kapitler, der er vaerd at diskutere, såsom ”Historien om Grønland og Danmark”,« siger Anne Garlichs, der ikke vil løfte sløret for, hvilke historiske begivenhed­er eller epoker DR på sigt kunne ønske sig at doku-dramatiser­e.

Der er dog allerede endnu en serie på vej, fortaeller hun. I dramadokum­entaren ”Matadorern­e” fortaeller DR historien om rivaliseri­ngen mellem virkelighe­dens matadorer – bankdirekt­ørerne C.F. Tietgen og Isak Glückstadt. En episk fortaellin­g om de familier, der var med til at skabe Danmark fra 1850’erne frem mod Danmarkshi­storiens største bankkrak i 1922.

Vi er ret langt fremme i bussen inden for denne genre. ANNE GARLICHS, PROGRAMRED­AKTØR DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark