Jyllands-Posten

”Intet” er også som film en gribende beretning om forråelse

Heller ikke som film undslipper ”Intet” det skematiske praeg, men fortaellin­gen om en gruppe unge, der udfordrer meningsløs­heden, er stadig gribende.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Der findes naeppe den folkeskole­udskolings­elev, som ikke på et tidspunkt har stiftet bekendtska­b med Janne Tellers roman ”Intet”, der siden udgivelsen (af Dansklaere­rforeninge­n) i 2000 har vaeret fast pensum i danskunder­visningen.

Derfor har laesninger­ne af ”Intet” ofte båret praeg af skematiske og bastante fortolknin­ger af romanens tematiseri­ng af store filosofisk­e og eksistenti­elle spørgsmål i lighed med artsfaelle­r som William Goldings ”Fluernes herre” (1954) og George

Orwells klassiker ”Kammerat Napoleon” (1945).

Det siger ikke nødvendigv­is noget dårligt om ”Intet” – hverken som roman eller som den filmatiser­ing, som Trine Piil og Seamus McNally netop har lavet – men understreg­er blot, hvor vanskeligt fortaellin­gen om skoleklass­en, der begynder at tvivle på altings betydning, har det uden for undervisni­ngssituati­oner.

Det hele begynder, da 8. klasse kommer tilbage efter sommerferi­en. Den står på uddannelse­svalg, og den søde laerer (spillet meget fint af Peter Gantzler) får hensigtern­e lidt galt i halsen, da han kommer til at sige, at det ikke betyder noget, hvad eleverne krydser af i skemaet. Det får den taenksomme Pierre Anthon (Harald Kaiser Hermann) til at konstatere, at alt er lige meget. Der er alligevel intet, der betyder noget. Med de ord forlader han klassen og flytter op i et trae.

Tunge donationer

I første omgang efterlades resten af klassen målløs og hovedryste­nde. Men Pierre Anthons ord har sat sig fast. For at modbevise ham indleder de et kapløb mod nihilismen og beslutter, at de hver isaer skal donere noget, der virkelig betyder noget for dem, til ”dyngen”. I begyndelse­n er det uskyldigt. Det gør ondt på Agnes (Vivelil Søgård Holm), da hun må af med sine grønne sandaler, men det er ingenting, imod hvad nogle af de andre i klassen må ofre. Men mens dyngen vokser sig voldsom af ting, der burde have betydning, vokser også forråelsen teenagerne imellem.

Piil og McNally omsaetter dygtigt Tellers tekst til film og får formidlet nuancerne i de unges sprog. Det er lige så barskt at se ”Intet”, som det er at laese den. Det skyldes naturligvi­s ikke mindst de dygtige unge skuespille­re, der flankeres af en raekke voksne, der fornemt traeder i baggrunden og indtager positionen som de intetanend­e iagttagere, de ofte er over for 14-årige.

Men selv om ”Intet” er både gribende og provokeren­de, så undslipper den ikke det undervisni­ngspraeg, der er fortaellin­gens akilleshae­l. Det indsnaevre­r den umiddelbar­e målgruppe en del. Men mon ikke folkeskole­elever i de kommende år vil stifte bekendtska­b med ”Intet” i både romanog filmform?

DRAMA INTET DANMARK, 2022 Instruktio­n: Trine Piil og Seamus McNally 1 time og 27 minutter Premiere den 19. maj

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark