Jyllands-Posten

Oliefelt og hjerter i brand: Frisk katastrofe­film på norsk

Uden de store økonomiske midler og uden megen logik drøner en flok friske norske filmfolk derudad med en dejligt vidtløftig katastrofe­film. Der er spaending og skumsprøjt for alle pengene.

- Kultur@jp.dk

Det er gået min naese forbi, men ”Nordsøen” er åbenbart den tredje katastrofe­film fra Fantefilm Fiksjon efter ”Bølgen” i 2015 og ”Skaelvet” 2018.

Filmselska­bet og folkene bag går uimponeret til sagerne, og de har tydeligvis set både alle Roland Emmerichs overlaesse­de film i genren, men også alle de gode gamle fra 1970’erne som for eksempel ”The Poseidon Adventure” og ”Backdraft”, når det gaelder ild og gnister selvfølgel­ig.

For at redde sig ud af situatione­n må de involvered­e nemlig kaempe sig gennem et oliehav, der saettes i brand. Og meget mere til.

KATASTROFE­FILM NORDSØEN NORGE, 2021 Instruktør: John Andreas Andersen 1 time og 44 minutter

Huller i schweizero­sten

”Nordsøen” er ambitiøs og dejligt langt ude, som en god katastrofe­film skal vaere. Sofia (Kristine Kujath Thorp) er en heltinde til tiden, nu da hun er kvinde. Selv om det ikke aendrer synderligt på genren som sådan, er det nu meget forfrisken­de.

Hun kan nemlig fjernstyre en undervands­robot, hvilket kommer hende til gavn, da det viser sig, at Jorden er ved at forsvinde under et område så stort, at der ligger

JACOB WENDT JENSEN

350 olieborepl­atforme i området. Nordmaende­ne har boret for mange huller i schweizero­sten, som det siges i filmen.

Selv om budgettet ikke har amerikansk størrelse, er effekterne ret gode, og der er en dejlig dommedagsa­gtig stemning i vandmasser­ne og masser af spaending. Vi ligger ikke og roder på almindelig­t oktan 95 eller 98 – vi er langt højere oppe. I mine øjne burde der således vaere fri bane til en tur i biografen og en amerikansk remake.

 ?? ?? ”Nordsøen” er ambitiøs og dejligt langt ude, som en god katastrofe­film skal vaere. Foto: Nordisk Film
”Nordsøen” er ambitiøs og dejligt langt ude, som en god katastrofe­film skal vaere. Foto: Nordisk Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark