Jyllands-Posten

De største padelstjer­ner spiller i Danmark, men ingen kender dem

Flere og flere danskere spiller padel. Til Danish Padel Open spiller sportens verdenseli­te, og blandt tilskuerne sidder amatørspil­lere, der håber at kunne tage nogle tricks med hjem.

- LAURA NISSEN laura.nissen@jp.dk

Et glasbur lyser op i midten af hallen. Når man ikke kan høre den rytmiske lyd af en tennisbold, der rammer et hårdt glasfiber-materiale, brager remixes af kendte pophits ud af højtalerne.

Den første danske turnering på den verdensoms­paendende World Padel Tour er i gang, og de bedste padelspill­ere i verden er fløjet ind for at kaempe om de vigtige point i Danish Padel Open.

I Royal Stage i Hillerød sidder tilskuerne som dryppet rundt på saederne, og der er langt til en fyldt hal. På den ene kortside sidder de to venner Andreas Duus og Samuel Lund. De har vundet billettern­e i en Facebook-konkurrenc­e, og det er første gang, de ser en profession­el padelkamp i virkelighe­den.

De havde håbet, der ville vaere lidt flere tilskuere til at bidrage til stemningen, men glaeder sig over at kunne aflure nogle tricks til deres eget spil.

»De bevaeger sig meget på banen. Det kan vi nok godt laere noget af. Og så taber de ikke koncentrat­ionen på samme måde, som vi gør. Man kan godt blive lidt for aggressiv og ivrig efter at afgøre kampen,« siger Andreas Duus, der til dagligt er vikar på specialins­titutionen Kofoedsmin­de.

Pludselig flyver en tennisbold ud over bagvaeggen og over hovederne på de to venner uden at ramme banens gulv først, som reglerne foreskrive­r.

»Det var sådan en, vi godt kunne lave,« siger Andreas Duus og griner.

Et svensk højdepunkt

Samuel Lund og Andreas Duus er 20 og 21 år og kender hinanden fra handelssko­len. I begyndelse­n af 2021 åbnede en padelbane i Nykøbing Falster, hvor de studerede, og siden da har de dyrket den populaere ketsjerspo­rt.

»Det fede ved padel er, at alle, vi kender, er startet på samme tid. Det betyder, at der ikke er nogen, der er meget bedre end andre,« siger Samuel Lund.

På banerne i Hillerød er der dog tydeligt forskel på niveauet. De to svenskere Ida Jarlskog og Åsa Eriksson taber 6-0, 6-1 til spanske Claudia Fernández og argentinsk­e Julieta Bidahorria. Det er ingen hemmelighe­d, at selv de allerbedst­e skandinavi­ske padelspill­ere stadig har langt til toppen, hvor isaer spanske og argentinsk­e spillere dominerer.

Alligevel er der én, der godt kan følge med denne eftermidda­g i Hillerød. Det er svenske Daniel Windahl. Han er den bedste skandinavi­ske herrepadel­spiller, og det er tydeligt, at hans kamp er et højdepunkt. Han ligger nummer 98 på verdensran­glisten og er blevet tildelt et wildcard til turneringe­n sammen med sin makker Cristian Gutierrez, der er nummer 74.

Klyngerne med tilskuere vokser maerkbart op til kampen, og selv om intet tyder på, at hallen bliver fyldt, lyder klapsalver­ne af mere. Da den afgørende matchbold bliver sendt i nettet af modstander­ne, bliver der trampet i gulvet og viftet med svenske flag. Eftermidda­gens positive overraskel­se er i hus.

Ukendte verdensett­ere

De fleste med en interesse for sport har hørt om Novak Djokovic, Rafael Nadal og Roger Federer, nogle af verdens bedste tennisspil­lere. Men for langt de fleste er navnene på de bedste padelspill­ere i verden endnu helt ukendte.

De to bedste padelspill­ere på herresiden hedder Juan Lebrón og Alejandro Galán. Selv om padel efter sigende er verdens hurtigst voksende sport, har de to stadig langt op til tennistopp­ens popularite­t.

På det sociale medie Instagram har de hhv. 345.000 og 286.000 følgere. Novak Djokovic har over 10 millioner.

Millioner til forskel

Også indtjening­en viser, at der endnu er stor forskel på de to ketsjerspo­rtsgrene. Ifølge ATP-tourens officielle hjemmeside har Djokovic tjent knap 1,4 mio. dollars i praemiepen­ge i 2022, svarende til cirka 9,9 mio. kr. Ifølge mediet World Padel Insider tjente de to toppadelsp­illere hver 135.000 dollars, svarende til knap 1 mio. kr., i hele 2021.

Heller ikke Samuel Lund og Andreas Duus i hallen i Hillerød kender nogle af padelspill­erne inde på banen. Det betyder noget for oplevelsen, mener de.

»Det fede ved tennis er, at man kender spillerne, og at man for eksempel holder med Holger Rune, når han spiller. Sådan er det ikke helt her,« siger Samuel Lund og fortsaette­r:

»Men det er alligevel sjovt at se live, fordi man kommer helt taet på. Sådan er det jo med alt sport.«

Det fede ved tennis er, at man kender spillerne, og at man for eksempel holder med Holger Rune, når han spiller. Sådan er det ikke helt her. SAMUEL LUND, TILSKUER TIL DANISH PADEL OPEN

 ?? ?? Til dagligt er Samuel Lund (t.v.) studerende, og Andreas Duus er vikar på Kofoedsmin­de. Denne formiddag er de taget til Hillerød for at se padel. Foto: Gregers Tycho
Til dagligt er Samuel Lund (t.v.) studerende, og Andreas Duus er vikar på Kofoedsmin­de. Denne formiddag er de taget til Hillerød for at se padel. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark