Jyllands-Posten

Alle taber på Hjort-sagen

-

Den vaerst taenkelige udgang på en i forvejen forfaerdel­ig sag. Alle taber på, at der nu formentlig alligevel ikke kan rejses tiltale mod Claus Hjort Frederikse­n, fordi et flertal i Folketinge­t indtil videre siger nej til at ophaeve hans parlamenta­riske immunitet: Folkestyre­t, retsfølels­en, tilliden til retsstaten­s baerende institutio­ner.

Rigsadvoka­ten har indstillet, at der rejses tiltale mod den tidligere forsvarsmi­nister for overtraede­lse af en paragraf i straffelov­en om uberettige­t videregive­lse af højt klassifice­rede oplysninge­r. Straframme­n er 12 års faengsel. Sagen handler om potentielt landsforra­ederi. Men justitsmin­ister Mattias Tesfaye vil kun orientere partileder­ne og ikke alle folketings­medlemmer af frygt for, at de følsomme oplysninge­r siver. Så berettiget den frygt kan vaere, når man nu kender til livets gang på Christians­borg, lige så utilfredss­tillende er det, at Folketinge­ts medlemmer skal stemme om noget, som de ikke ved noget om – og dét i en så ekstraordi­naer sag. Isoleret set er det eneste rigtige derfor at sige nej til at haeve Claus Hjort Frederikse­ns immunitet.

Men det åbner for, at sagen nu bare bliver pakket ned. De alvorlige anklager vil blive haengende i luften og kan ikke afgøres juridisk. Ikke alene står en tidligere forsvarsmi­nister og førende politiker gennem generation­er mistaenkt for en af de alvorligst­e forbrydels­er i fredstid. Det gør også Lars Findsen, der har vaeret chef for både PET og FE, og som har siddet naesten to måneder i faengsel og fortsat venter på, om den alvorlige sigtelse, som er rettet mod ham, ender med en tiltale. Hertil kommer de menige medarbejde­re, som også i flere måneder har måttet leve med en sigtelse.

Det er ikke svaert at få øje på regeringen­s dilemmaer i denne sag, hvor hensynet til en naer samarbejds­partner, USA, spiller en afgørende rolle, og hvor mistanken mod så tunge personer som Hjort og Findsen forudsaett­er ekstra både politisk og juridisk fingerspid­sfornemmel­se. Men sagen er så spektakula­er, at den må flyttes ud af den politiske osteklokke og over i det juridiske system. Sagen må simpelt hen gå sin gang ved domstolene; gerne for dobbelt lukkede døre. Også for at undgå, at der kan opstå et indtryk af, at der tages saerlige hensyn til en mand som Claus Hjort Frederikse­n. Hvis rigsadvoka­ten virkelig mener, at der skal rejses en så alvorlig tiltale mod ham, så bør det uden videre ske, og der er ingen grund til at anstille uvaerdige konspirati­onsteorier. Danmark er en retsstat. Det indebaerer, at kun domstolene kan afgøre, om han er skyldig.

Men det forudsaett­er naturligvi­s, at de MF’ere, der skal berede vejen ved at fjerne hans immunitet, kender grundlaget. Risikoen for laek er en del af demokratie­ts pris. Problemet vil vaere den MF’er, der ikke kan agere ansvarligt. Sådan vil det altid vaere. Det er urimeligt af regeringen at forlange, at politikere, der ifølge grundloven kun er bundet af deres overbevisn­ing, skal afgive deres stemme i blinde. Man kan sagtens fundere over regeringen­s motiver til at køre processen så hemmelighe­dsfuldt, men den skal vide, at prisen kan blive høj. Endnu vaerre er dog udsigten til, at der rejses tiltale mod Claus Hjort Frederikse­n, når han efter naeste valg ikke laengere er medlem af Folketinge­t. En retssag mod ham må og skal køre, mens han endnu er aktiv.

Der er høje principper på spil, og det er alt for letkøbt af regeringen at henvise til det følsomme efterretni­ngssamarbe­jde med USA. Respekten for folkestyre­t tilsiger, at regeringen bøjer af og indvier Folketinge­ts medlemmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark