Jyllands-Posten

Rejsebrev fra Narva: Sluk ilden i din nabos hus

- LYKKE FRIIS direktør for Taenketank­en Europa

Følelsen sidste weekend var dybest set den samme, som da jeg i gymnasieti­den stod i Vestberlin og stirrede over Berlinmure­n. Helt som dengang kunne jeg i det fjerne skimte mennesker, der lever i ufrihed. Denne gang løber jerntaeppe­t dog ikke ned gennem Tyskland, men mellem Narva i det nordligste Estland og Ivangorod i Rusland. Pudsigt nok er det ikke en mur, men en bro, der hedder Venskabsbr­oen, der skiller øst og vest.

Besøger man Narva, bliver det pludselig lysende klart, hvorfor finsk og svensk Nato-medlemskab er så afgørende – også for Estland. Eller som landets Nato-ambassadør udtrykte det på den store Lennart Meri-konference, som jeg deltog i: »Vi hopper op og ned ad begejstrin­g.«

Uden finsk og svensk Nato-medlemskab vil de tre baltiske lande vaere ekstremt sårbare over for at blive afskåret fra omverdenen, saerligt ved et russisk angreb sydfra. Den knap 100 kilometer lange litauiske graense ved den såkaldte Suwalki-korridor mellem det russiske Kaliningra­d på den ene side og Belarus på den anden side er nemlig det eneste sted, hvor de tre baltiske lande er landfaste med resten af Nato. Realistisk set må Baltikum derfor forsvares nordfra, laes Finland og Sverige.

Nu kunne man selvfølgel­ig mene, at Putin har mere end rigeligt at gøre på landjorden i Ukraine. Ikke desto mindre mindede mange baltere mig i weekenden om, at Rusland på bare én dag i starten af Ukraine-krigen erobrede, hvad der langt overgår Estlands territoriu­m. Mange frygter også, at Narva kan blive stedet, hvor Putin vil teste Nato. For er Nato virkelig villig til at risikere en atomkrig for en by, hvor over 85 pct. af indbyggern­e er etnisk russiske?

I Estland er der i hvert fald ikke mange, der tør vide sig sikre. Tusindvis melder sig til det estiske hjemmevaer­n, og regeringen ligger helt i top i våbenlever­ancer til Ukraine. Eller som statsminis­ter Kaja Kallas udtrykker det: »Når din nabos hus står i flammer, er det bedre at slukke ilden end at vente på, at flammerne når dit hus.«

Med samme klare stemme er Kallas arg modstander af, at kansler Olaf Scholz og praesident Emmanuel Macron bliver ved med at ringe til Putin: »Hvis vi skal have beskeden om, at han er isoleret, til at traenge igennem, så lad vaere med at ringe ham op. Det er der ingen grund til. Hvorfor tale med ham? Han er en krigsforbr­yder.« Bag afvisninge­n gemmer sig mistanken om, at Scholz og Macron i sidste instans alligevel vil presse Ukraine til at indgå en aftale med Putin – en aftale, som belønner aggression­en og dermed vil give ham yderligere blod på tanden.

Og hermed er vi tilbage i Narva. Som den tidligere svenske statsminis­ter Carl Bildt fremførte på konference­n, vil det forhold, at alle lande om Østersøen med ét er medlemmer af Nato (og måske også EU’s forsvarsdi­mension) bringe Norden taettere sammen, end den har vaeret siden Kalmarunio­nen. Det skaber helt nye samarbejds­muligheder og måske erkendelse­n af, at sikkerhed kun kan opnås, hvis naboerne er sikre – og at frihed aldrig må tages for givet.

Da jeg var ved Venskabsbr­oen i weekenden, gik tankerne i hvert fald tilbage til en tale, som Kallas for nylig holdt i Berlin. Stort set samtidigt med at jeg besøgte Berlinmure­n i slutfirser­ne, stod hun åbenbart som 11-årig på den anden side med sin far, der sagde: »Traek vejret. Det er frihedens luft, som kommer fra den anden side.«

Dengang forstod hun ikke budskabet, da hun aldrig havde oplevet frihed. »Nu kan jeg stå her i Berlin og indånde den samme frihedens luft. Hvis vi gør alt, hvad vi kan, for at hjaelpe Ukraine, vil der ikke laengere vaere en 11-årig, for hvem luften af frihed kun er noget, man kan opleve på distancen.«

Bag afvisninge­n gemmer sig mistanken om, at Scholz og Macron i sidste instans alligevel vil presse Ukraine til at indgå en aftale med Putin.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark