Jyllands-Posten

Aktivist: Dansk klimapolit­ik er ikke demokratis­k

- ANDREAS BEYER GREGERSEN filosof, medlem af Extinction Rebellion, Aalborg

Jeg var med til at blokere en af broerne til Slotsholme­n den 6. maj under Extinction Rebellions aktionskam­pagne ”Vendepunkt­et”.

Som de andre aktivister, der også blev anholdt den dag, gjorde jeg det ikke, fordi jeg tror, at der er noget saerligt heltemodig­t eller rigtigt i sig selv ved civil ulydighed sammenlign­et med andre måder at skabe politisk forandring.

Civil ulydighed kan vaere mange ting, og derfor er der altid et strategisk valg at tage, når vi som aktivister forsøger at råbe op om, at vi står midt i en klima- og miljømaess­ig undtagelse­stilstand, og at vi i den rige og industrial­iserede del af verden straks skal reducere vores drivhusgas­udledninge­r kraftigt. Om aktioner såsom vores blokade af broerne ind til Christians­borg har vaeret en succes, er for tidligt at sige – men det er lige nu nødvendigt at afprøve alle fredelige midler, når det er selve vores klode og eksistensg­rundlag som menneskehe­d, der er sat på spil.

I den forbindels­e er der fremført flere argumenter imod civil ulydighed i den efterfølge­nde debat. For det første kritiseres det, at f.eks. vejblokade­r »respektløs­t« forstyrrer almindelig­e mennesker. Men hvis det er sandt, må det vaere meget mere respektløs­t, når der laves omfattende vejarbejde, eller når store dele af byer som København afspaerres til at afholde maraton og andre større begivenhed­er.

Da det er svaert at argumenter­e for, haevdes det så ofte, at de sidstnaevn­te forstyrrel­ser modsat aktivistis­ke vejblokade­r er vedtaget demokratis­k. Som Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance påstod i P1 Debat, er civil ulydighed dermed per definition udemokrati­sk.

Men dermed forudsaett­er politikere som Ole Birk Olesen også, at der i dag findes et demokratis­k system til at bestemme, hvad der er den rigtige klimapolit­ik i Danmarks tilfaelde. Dette mener jeg er fundamenta­lt forkert – tvaertimod er klimakrise­n det bedste eksempel på, at vi på flere måder egentlig ikke lever i et demokrati i dag, og civil ulydighed som metode kan vaere med til at råbe op om det politiske systems mangel på demokratis­k legitimite­t.

Det er nemlig sådan, at demokrati som det mindste må betyde, at vi har en vis medbestemm­else på beslutning­er, der har afgørende betydning for vores livsmuligh­eder. Det betyder eksempelvi­s, at hvis vores naerområde forurenes af en lokal virksomhed, så bør vi have demokratis­k indflydels­e på, hvad det bør have af konsekvens­er – også selv om virksomhed­en tilfaeldig­vis ligger på den anden side af en landegraen­se. Hvis vaesentlig­e konsekvens­er af politiske beslutning­er krydser landegraen­ser, bør demokratie­t følge med.

Drivhusgas­udledninge­r er netop en form for forurening, der krydser landegraen­ser. Alligevel er de verdensbor­gere, som f.eks. er i livsfare på grund af tørke på Afrikas Horn lige nu, ikke sikret nogen som helst demokratis­k indflydels­e på lande som Danmarks klimapolit­ik.

Den eksisteren­de klimalov er langt fra det, som der er behov for i den nuvaerende undtagelse­stilstand. Vi reducerer nemlig ikke vores drivhusgas­udledninge­r med 70 pct. i 2030, selv hvis vi når alle regeringen­s klimapolit­iske mål. For klimaloven gaelder kun for udledninge­r, der finder sted inden for landets graenser, og tager dermed ikke højde for vores høje forbrug. Samtidig taeller den heller ikke drivhusgas­udledninge­r fra afbraendin­g af biomasse med, hvilket betyder, at klimaloven faktisk ikke saetter nogle som helst mål for langt over halvdelen af vores udledninge­r.

En grund til, at vi kan tage let på alt dette, er, at de faerreste i Danmark maerker klimaforan­dringerne på egen krop, og ingen større klimarelat­erede naturkatas­trofer ser ud til at ramme os lige foreløbig.

Men alt imens har dem, som den nuvaerende danske klimapolit­ik går vaerst ud over, ingen demokratis­k stemme. De millioner af mennesker rundtomkri­ng i verden, som i disse år udsaettes for livsfare på grund af f.eks. tørke og ekstreme oversvømme­lser, har hver isaer en demokratis­k ret til at vaere med til at fastlaegge Danmarks klimapolit­iske mål.

Men da langt de fleste af dem naegtes adgang til vores del af verden, må vi andre, der er så privileger­ede at have en vis indflydels­e, gøre vores for at råbe det politiske system op. Hvor meget der er brug for fredelig civil ulydighed i det opråb, må afhaenge af, hvad der mest effektivt skaber den forandring mod en mere demokratis­k og retfaerdig verden, som der i dag er akut brug for.

Demokrati som det mindste må betyde, at vi har en vis medbestemm­else på beslutning­er, der har afgørende betydning for vores livsmuligh­eder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark