Jyllands-Posten

Vi skal åbenbart kaempe for frihed i hverdagen

- MAJA TORP MF (V)

Danmark er i disse måneder en selvfølgel­ig deltager i kampen for den frihed, krigsforbr­yderen Putin så gerne vil knaegte hos vores venner i Ukraine og Østeuropa. Det vil jeg forvente af enhver dansk regering, at man saetter sig for, når en aggressor som Putin spiller med musklerne – og isaer når man slipper ondskaben løs for alvor, sådan som det sker i Ukraine. Da skal Danmark selvfølgel­ig bidrage til kampen for friheden på alle planer, hvor vi kan gøre en forskel. Og det gør Danmark heldigvis på en måde, som jeg er tilfreds med i dag.

(Mens Danmark under Den Kolde Krig desvaerre betalte mindre til forsvaret pr. indbygger end naesten alle vore Nato-allierede og underløb Nato med fodnoter).

Men for mig handler kampen for frihed om mere end at deltage i forsvaret mod en aggressor som Putin, der truer vores og andre fredelige demokratis­ke landes nationale frihed og selvbestem­melse.

For mig handler kampen for frihed også om, at danskerne skal have frihed i hverdagen. Frihed til at indrette sig, sådan som det passer den enkelte borger og familie bedst. Frihed til at vaelge den børnepasni­ng, skole, pleje, omsorg og sundhed, som bedst lever op til de ønsker og behov, som den enkelte borger og familie har.

Foraeldre skal for eksempel have mulighed for at vaelge den pasningsor­dning, der passer bedst til deres barns behov – og til familiens hverdag. Derfor skal familier have samme ret til fripladser i både kommunale og private pasningsor­dninger. Det sikrer foraeldre muligheden for at kunne tilfredsst­ille deres børns behov. For der er forskel på pasningsor­dninger, ligesom der er forskel på børn. Og det sikrer familier mulighed for at indrette sig praecis sådan, så man opnår den fleksibili­tet i hverdagen, der er optimal.

Det foreslår Venstre. Det handler om frihed – om at saette børnenes og familierne­s muligheder og behov i fokus. Vores forslag var til afstemning i Folketinge­t 5/5. Og ”børnenes statsminis­ter” og støttepart­ier dumpede med et brag. ”Børnenes statsminis­ter” og støtterne mener stadig, de skal optraede som smagsdomme­re, der til hver en tid ved, hvilke behov danskerne har i deres hverdag.

Vi ser også formynderi­et, når børnene bliver så store, de skal vaelge ungdomsudd­annelse. Vi ser bedreviden­heden, når foraeldre skal vaelge den rette skole til deres børns skolegang. Og vi ser altså også, når foraeldre skal vaelge den pasningsor­dning, der bedst kan levere den tryghed og kvalitet, som det enkelte barn har behov for.

Når det gaelder danskernes frihed i hverdagen, kaemper regeringen og hele venstreflø­jen og De Radikale imod friheden. For systemet og for ensartethe­den. Mod den frihed og fleksibili­tet, familierne efterspørg­er så meget. Mod den frihed, regeringen haevder, at den kaemper for. De kan ikke vaere det bekendt.

For et moderne velfaerdss­amfund skal både tilbyde danskerne tryghed, fleksibili­tet og frihed. Et moderne velfaerdss­amfund skal handle om både velfaerd og valgfrihed. Vi skal ikke proppe ensartede standardva­rer ned i halsen på danskerne. Slet ikke når det gaelder vores børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark