Jyllands-Posten

Kaere vaelger: Tag ansvar

- HENNING SØRENSEN chefkonsul­ent, Viby Sj.

Hvem har ansvaret for de beslutning­er, vi traeffer? Er det beslutning­stagerne eller dem, der har valgt beslutning­stagerne? Jeg mener begge parter, men oplever, at vi, der vaelger, ofte glemmer vores eget ansvar og i stedet peger fingre ad beslutning­stagerne.

Det repraesent­ative demokrati er ikke perfekt, men det mindst ringe system til at traeffe faelles beslutning­er i et samfund. Måske er vi ved at tage denne indflydels­e så meget for givet, at vi helt har glemt, at det sagtens kan vaere meget anderledes.

Kun få nulevende danskere har på egen krop oplevet den tyske besaettels­e, og måske derfor har de fleste af os svaert ved at forestille os magthavere, som påtvinger faellesska­bet beslutning­er uden mulighed for, at vi har indflydels­e på det. Med Ruslands invasion i Ukraine er vi blevet mindet om, at tingene meget hurtigt kan aendre sig.

De borgere, der stiller sig til rådighed som politikere, må forvente at blive kritiseret og skulle stå til ansvar for deres beslutning­er. Men har vaelgerne ikke selv et ansvar? Politikern­e kritiseres for at vaere for unge, for gamle, mangle erhvervser­faring, vaere for elitaere og meget andet. Men det er jo vaelgerne, der har valgt dem? Nogle peger på, at det er de få medlemmer af partierne, der beslutter, hvem der er at vaelge imellem. Men ville det så ikke vaere ansvarligt at melde sig ind i et politisk parti og øve indflydels­e på opstilling­en eller selv stille op, hvis man mener at kunne gøre det bedre?

Jeg har beskaeftig­et mig med politik i mere end 50 år og har ofte mødt ovennaevnt­e kritikpunk­ter. Ofte med en tilføjelse om, at det ikke betyder det store med det enkelte kryds. Det er helt forkert. Vaelgerne er med til at påvirke de faelles beslutning­er mange gange hver dag, og krydset i stemmeboks­en er en vigtig, men beskeden del af indflydels­en.

Masser af daglige beslutning­er skubber de faelles beslutning­er lidt i den ene eller anden retning. Fordi vi er en del af et faellesska­b, hvor vi er afhaengige af hinanden.

Men faellesska­bet fungerer bedst, hvis vi vedkender os vores ansvar og handler derefter.

Det er draebende for faellesska­bet, hvis vi kun peger på beslutning­stagerne som de skyldige, når noget går skaevt. Bagklogska­b er en yndet sport, men sjaelden brugbar for vurdering af trufne beslutning­er. Så kaere vaelger: Tag ansvar, lev med det, og glaed dig over, at du kan ytre dig frit – frem for alternativ­erne, der kan vaere en by i Rusland eller et samfund, hvor du ikke har en kinamands chance.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark