Jyllands-Posten

Så enkelt er det: Den 1. juni skal vi svare på, om vi vil have mere EU

- MORTEN MESSERSCHM­IDT

Der findes selvsagt helt rationelle grunde til at ville stemme ja den 1. juni. Mener man eksempelvi­s, at Danmark skal have mere EU, giver det god mening at stemme ja. Mener man tilmed, at Danmarks sikkerhed hviler bedre i EU’s forsvarsko­mmando end i Nato – ja, så giver det også god mening at stemme ja.

Men at lade tvivlen føre frem til et ja – som JP’s leder foreslår den 16. maj – er ude i skoven. Et nej betyder som bekendt, at vi holder fast i det nuvaerende.

Er man i tvivl, ved man altså, hvad man får ved et nej. I sagens natur ved vi ikke, hvad EU’s forsvarsdi­mension udvikler sig til i de kommende år. Vi ved derfor heller ikke med sikkerhed, hvad vi får, hvis vi stemmer ja – ligeså lidt som vi i 2000 vidste, hvad euroen siden skulle udvikle sig til.

Ja-siden har travlt med at råbe skraemmeka­mpagne. Men et ja den 1. juni vil formodentl­ig føre til den største aendring af dansk forsvarspo­litik siden Anden Verdenskri­g, der ledte til vores medlemskab af Nato. Det har nu fungeret godt i 73 år, og det er selvsagt ikke uden grund, at det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, advarer imod, hvordan EU’s militaere ambitioner vil udfordre Nato.

I EU taler man helt åbent om »strategisk autonomi« – altså uafhaengig.

Macron naevner direkte amerikaner­ne som en af EU’s modsaetnin­ger. Så hvordan kan ja-partierne sikre, at et EU-militaersa­marbejde ikke splitter Nato, når endog Jens Stoltenber­g har luftet samme bekymring?

I Nato handler vi ind sammen og sørger for, at vores militaere er interopera­ble. Derfor har vi i Danmark valgt at købe F-35-fly, fordi vi gerne vil stå skulder ved skulder med amerikaner­ne. Og det gaelder både i luften og nede i skyttegrav­en, hvor vores soldater er mere sikre, når man har amerikansk­e og britiske efterretni­nger i øret.

Forsvarsfo­rbeholdet har på intet tidspunkt forhindret Danmark i at føre den udenrigspo­litik, vi ønsker. Det har selv Mette Frederikse­n bekraeftet.

Og Danmark er både engageret – og højt respektere­t – blandt vore allierede. Gentagne amerikansk­e praesident­er har kvitteret positivt for vores bidrag og vores indsats for en tryggere og friere verden. Det er ikke alle aktioner, der er gået, som vi i Folketinge­t havde håbet eller troet – tag bare Irak og Afghanista­n.

Men vi har stået last og brast med både briterne og amerikaner­ne. Og det bliver selvsagt vanskeligt, hvis Danmark fremover skal have flere militaere missioner under EU-stjerner end Nato-flag.

MF, formand for Dansk Folkeparti

Om vi så får en EU-haer, beror i vidt omfang på, hvad vi selv og de andre EU-lande vil – og hvad vi laegger i begrebet. Enhver, der googler “EU army”, kan få et righoldigt indblik i, hvordan debatten om netop en EU-haer kører i de europaeisk­e hovedstaed­er. Det er derfor en tilsnigels­e, når Venstres Marie Bjerre i JP den 15. maj påstår, at en sådan haer intet har på sig.

For siden hvornår har EU holdt sig tilbage, når Frankrig, Tyskland, EU-Kommission­en og Europa-Parlamente­t har sat sig for noget? Og dermed er vi tilbage ved det centrale: Ønsker vi mere EU – ja eller nej?

Det er det helt grundlaegg­ende spørgsmål, vi skal besvare den 1. juni. Mener man, at Danmark har gavn af at vaere en del af EU’s militaerko­mmando, og at vores soldater skal sendes i krig med 12 stjerner på skulderen – ja, så skal man naturligvi­s stemme ja.

Men ønsker man at fastholde status quo og sikre, at vores soldater først og fremmest udsendes via Nato eller FN – ja, så skal man naturligvi­s stemme nej.

Svaerere er det faktisk ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark