Jyllands-Posten

Skal vi bare droppe sygeplejer­skerne?

Mine fagfaeller har gjort det klart for omverdenen, at det er ligeløn, der skal til. Hvornår begynder Christians­borg og eliten at tage det seriøst?

- STINE ROLDGAARD sygeplejer­ske, medlem af regionsråd­et, Region Hovedstade­n, Hvidovre

Sygeplejer­sker er en uddøende race – jeg begynder at frygte det.

Forleden var jeg på besøg i

Dansk Sygeplejer­åd, hvor jeg var inviteret ind i kraft af min position som regionsråd­spolitiker og sygeplejer­ske. At jeg er med i udvalgene for det naere og sammenhaen­gende sundhedsva­esen og fastholdel­se og rekrutteri­ng, passede jo også rigtig godt til emnet. Jeg havde en interessan­t samtale med kredsforma­nd Kristina Robins og hendes kollega, politisk konsulent Mette Skouboe. De havde begge med stor interesse og nogen bekymring naerlaest Region Hovedstade­ns udspil med de fem punkter, der handler om et bedre og mere sammenhaen­gende arbejdsliv for regionens ansatte.

De havde selvfølgel­ig haft sygeplejer­skebriller­ne på, og jeg kunne sagtens forstå, hvad de mente, når de undrede sig over, at der ikke var endnu mere fokus på fastholdel­se af allerede ansat og ofte erfarent sygeplejep­ersonale. For hvad hjaelper det at skaffe en masse studerende og nyuddanned­e, hvis der ikke er erfarne sygeplejer­sker med overskud til at laere fra sig ude i praksis?

Holdningen til vagtarbejd­e i regionens udspil gav også årsag til bekymring, og igen var jeg meget enig, for når man selv er sygeplejer­ske og har arbejdet i skiftende vagter og ved, hvad det gør ved ens krop og psyke, så skal der simpelthen vaere masser af muligheder for at passe et arbejde til en løn, man kan leve godt med, også uden vagtbyrde.

For vagtarbejd­e er bare ikke for alle – ej heller selv om man er en formidabel sygeplejer­ske, og det vil vaere at skyde sig selv i foden som offentlig arbejdsgiv­er at tro, at alle bare kan indordne sig der. Det har virkelighe­den for laengst vist os ikke at vaere tilfaeldet. Spørgsmåle­t er bare, hvornår djøffere og alle dem med administra­tivt ansvar uden praktisk erfaring med sygeplejer­skernes virkelighe­d forstår det og begynder at handle derpå.

I 80’erne, da jeg var skolebarn, taenkte jeg en del over, hvad jeg skulle vaere, når jeg blev stor. Jeg overvejede mest tandlaege og laege ligesom min morfar og far. Kvinderne i min familie har ikke haft tradition for laengere uddannelse­r, og derfor var det et pejlemaerk­e for mig, at jeg skulle finde en uddannelse, hvor jeg ville kunne forsørge mig selv og ikke blev afhaengig af en partners indtaegt.

Jeg fornemmede tydeligt, at kvindernes opgaver i hjem og på arbejdspla­dser, hvor der var behov for omsorg og pleje, ikke blev vaerdsat saerlig højt af samfundet. Måske hos den enkelte, men ikke på lønseddel og pensionsop­sparingen. Det ville jeg gerne have lavet om på. Og allerede dengang fornemmede jeg, at det var et spørgsmål om samfundspo­litik og menneskesy­n langt mere end fagforenin­gspolitik.

At jeg så alligevel endte som sygeplejer­ske, er lidt ironisk at taenke på, men sådan blev det, fordi et arbejde med mulighed for at rejse ud i verden og også at gå ned i tid og prioritere familieliv vejede tungere end udsigten til en god løn.

I mit arbejde som sygeplejer­ske har jeg haft mulighed for at vaere med i livets største og vigtigste øjeblikke. Ved fødslen af et barn, hvor jeg som sygeplejer­ske har vejledt, gjort den vordende mor klar til kejsersnit, hjulpet med amning og ikke mindst vaeret der for at tale med og samtidig observere, at alt var godt.

I afslutning­en af livet, hvor både den døende og pårørende har haft behov for støtte, informatio­n og tilstedeva­erelse. Jeg kan både give medicin, vurdere patientens tilstand og vaere der som medmennesk­e, og den kombinatio­n er fantastisk og gør, at jeg i saerlige øjeblikke har haft følelsen af, at jeg virkelig har verdens bedste job.

For mig er der ingen tvivl om, at hele debatten om manglende ligestilli­ng i løn mellem typiske kvinde og mandefag og problemer med mangel på arbejdskra­ft i den offentlige sundhedsse­ktor skyldes, at de typiske kvindefag med omsorg, pleje og lindring ikke lønnes på lige fod med andre typer arbejde af samme vigtighed og vaerdi for samfundet.

Man kan bryde sig om det eller lade vaere, men løn er i samfundets øjne lig med anerkendel­se og giver individet frihed til at arbejde mindre og stadig kunne få de goder, som penge kan købe.

Jeg oplever i den offentlige debat og i mit arbejde som politiker, at folk, som ikke har personlig erfaring med de lavtlønned­e ”kvindefag”, ofte har enslydende løsninger på ligelønspr­oblematikk­en. De taler meget om, at arbejdsgla­ede og arbejdsfor­hold er betydnings­fulde. Men os, der rent faktisk har vaeret derude og arbejdet som de berygtede ”varme haender”, ved, at lønnen er afgørende på sigt. Hverken mere eller mindre. Og søgningen skal nok komme, hvis lønnen også er vaerd at gå efter.

Vores største og vigtigste udfordring og den, som sygeplejer­skerne modigt og vedholdend­e og meget ensomt strejkede for i sommer, var et lønløft, fordi vi har voldsom mangel på ligeløn. Vi blev tromlet og trynet og ignoreret på det groveste, men efterhånde­n kom jordemødre, social- og sundhedsas­sistenter, socialrådg­ivere, paedagoger, fysioterap­euter, bioanalyti­kere med flere på banen, og vi blev også bakket op af skolelaere­rne og laeger, som alle kunne se idéen i, at vores samfund vaerdsaett­er og lønner fag af mellemlang uddannelse lige og ordentligt.

Mange mener, at de unge ved, hvad de går ind til, når de søger ind på de mellemlang­e videregåen­de uddannelse­r, men det passer ikke. Man ved ikke, hvad det vil sige at arbejde med pleje og omsorg i timevis hver dag, før man står i det.

Vi skal kunne se på lønsedlen, at det er lige så fint og dyrebart at vaere uddannet til at passe et barn, en nyopereret patient eller en gammel og syg i eget hjem som at have papir på, at man kan reparere en motor eller bygge et hus.

Mange mener, at de unge ved, hvad de går ind til, når de søger ind på de mellemlang­e videregåen­de uddannelse­r, men det passer ikke. Man ved ikke, hvad det vil sige at arbejde med pleje og omsorg i timevis hver dag, før man står i det. Man ved ikke, hvad det vil sige at blive brugt og efterspurg­t, så man til sidst føler sig aedt op eller helt tom indvendig. Der er en grund til, at mange sygeplejer­sker og jordemødre siger op kort tid efter en ansaettels­e. Man kalder det praksischo­k. Det er måske et meget godt udtryk, men det er også en voldsom falliterkl­aering.

I fag, hvor det er meningen, at man skal arbejde med menneskeli­ge relationer i rigtig mange år, er det vigtigt, at der er plads til personlig udvikling. Til videreudda­nnelse og mulighed for arbejde mere og mindre alt afhaengig af privatliv, lyst og evner. I det hele taget skal vi huske at leve, imens vi arbejder, og ikke bare glaede os til pensionen eller naeste barsel, som mange sygeplejer­sker bruger som springbrae­t til en anden livsstil og uddannelse. Det har jeg også selv gjort. Endda flere gange.

Som tingene ser ud i dag, griber mange ansatte i de klassiske kvindefag det mest naerliggen­de alternativ, når vi får nok, og det er at sige fra vores stillinger i det offentlige. Vi søger vaek. Og vi aergrer os over dem, der sidder med regnearken­e og tabellerne og indflydels­en og ikke vil lytte til os.

Giv os ligeløn, Christians­borg! Det er der, det begynder, og kun der.

Og se så en bevaegelse starte, en aegte omsorgsrev­olution. Hvor stoltheden ved at yde omsorg og passe på hinanden blomstrer i takt med vores pensionsop­sparinger. Hvor vi får frihed til at arbejde med det, vi kan lide, i det antal timer, vi kan holde til. Samtidig med at vores familier og venner kan se os, når de selv har fri fra arbejde og skole. Vi skal kunne holde ferie med vores kaere og ikke have dårlig samvittigh­ed over, at vagtplanen igen ikke haenger sammen. For tro mig, det vil den gøre den dag, alle tjener en ordentlig løn, både til hverdag og fest.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark