Jyllands-Posten

Manden med hjelmen hjaelper naeste generation

Petr Cech er rådgiver i Chelsea, hvor han skal hjaelpe med transition­en fra at vaere ungdomsspi­ller til at blive seniorspil­ler.

-

En af tidernes bedste målmaend i Premier League deler ud af sin erfaring til de store fodboldtal­enter, der håber på at slå igennem i fremtiden i den engelske storklub Chelsea.

Tjekken Petr Cech er i gang med sit tredje år i rollen som praestatio­ns- og teknisk rådgiver i Chelsea.

Her har klubbens mangeårige førstemålm­and ansvaret for at kunne svare på talenterne­s fodboldtek­niske spørgsmål og rådgive om mentale aspekter af tilvaerels­en som profession­el.

Sparringen med Petr Cech skal sikre en lettere overgang fra at vaere akademispi­ller til at vaere seniorspil­ler og spille under stor bevågenhed med verdensstj­erner på klubbens førstehold.

Cech har vaeret en populaer skikkelse i London-klubben, siden han kom til fra franske Rennes i 2004.

De følgende 11 år spillede han stort set fast på Chelseas førstehold og opnåede 494 kampe for klubben. Ingen udlaending har spillet flere kampe for klubben.

Selv om han de følgende fire år frem til karrierest­oppet i 2019 spillede for lokalrival­en Arsenal, kunne det ikke ødelaegge hans gode renommé i Chelsea.

Cech var blandt andet med til at vinde fire mesterskab­er og en Champions League-titel med Chelsea.

I hjemlandet er den langlemmed­e keeper også en af de største fodboldhel­te.

Syv gange blev han kåret til årets spiller i Tjekkiet, og med 124 landskampe har han spillet flere kampe for landet end nogen anden – også hvis man taeller forløberen Tjekkoslov­akiet med.

Hjelm som beskytter

På trods af sine imponerend­e fodboldmer­itter huskes Petr Cech nok bedst for at baere en blød hjelm som beskyttels­e mod hovedskade­r.

Den har han spillet med, efter at han i oktober 2006 pådrog sig et kraniebrud efter at vaere blevet ramt af Reading-spilleren Stephen Hunts knae.

En bevidstløs Cech blev båret fra banen, og han blev holdt på sidelinjen i tre måneder.

Hjelmen har ikke generet ham, men det har snakken om den.

Det fortalte han i et interview med Daily Mail i 2009.

»Det irriterer mig faktisk, når folk siger, at jeg bruger hjelmen, fordi jeg er bange. De har ingen idé om, hvad mine kirurger har sagt, og de folk ved intet om hjerneskad­er. Hvis jeg var bange og havde brug for psykologis­k hjaelp, så ville jeg baere en NFL-hjelm,« sagde Cech.

Han er gift med Martina Cechova, og sammen har de børnene Adéla og Damián.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark