Jyllands-Posten

Gigantisk dansk brintproje­kt kan stå klar i 2030 uden statsstøtt­e

Copenhagen Infrastruc­ture Partners, en af verdens største grønne kapitalfor­valtere, fremlaegge­r visionen om endnu en dansk energiø i Nordsøen, hvor strømmen skal omdannes til grøn brint.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Blaekket er dårligt tørt på den historiske Esbjerg-erklaering om at tidoble havvind i Nordsøen, før en af verdens største grønne kapitalfor­valtere melder sig på banen med et slagtilbud til den danske regering.

Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) er klar med et koncept for, hvordan man allerede nu kan saette gang i endnu en dansk energiø på 10 gigawatt (GW), der vil kunne stå klar i 2030.

Den kunstige ø skal placeres på Doggerbank­e ca. 300 kilometer ude i Nordsøen, hvor der er ideelle forhold til havvind. Her vil CIP omdanne strømmen til grøn brint, som skal bruges til at erstatte olie og gas til fly, skibe, lastbiler og den tunge industri.

»Hvis Danmark kan komme til at forsyne store dele af Europa med grøn brint, er det jo noget, som kan sikre arbejdspla­dser og velstand til Danmark i generation­er,« siger Thomas Dalsgaard, partner i CIP.

Det kraever til gengaeld, at man finder i naerheden af 200 mia. kr., som det formentlig kommer til at koste at bygge et projekt af den størrelse.

Den gode nyhed er, at det ikke er noget, politikern­e behøver at bekymre sig om.

Private aktører

Ifølge Thomas Dalsgaard er efterspørg­slen på den grønne brint så stor, at private investorer vil kunne påtage sig hele risikoen for projektet, uden regeringen behøver at spaede til med statsstøtt­e eller garantier.

»Det, vi oplever i markedet, er, at der vil vaere en stor betalingsv­ilje for den grønne brint, som gør, at det kan haenge sammen uden støtte. Vi mener, at det er de private aktører, som skal tage risikoen for at opføre projektet og finde aftagere rundt omkring i Europa,« siger Thomas Dalsgaard.

Forslaget om en energiø 2.0 kommer i kølvandet på onsdagens topmøde i Esbjerg, hvor regeringsl­ederne fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien underskrev erklaering­en om at udbygge havvindkap­aciteten i Nordsøen til 150 GW i 2050, hvoraf Danmark vil byde ind med 35 GW.

Klar til at bygge

Thomas Dalsgaard roser politikern­es ambitioner og forsikrer, at CIP står klar til at føre ambitioner­ne ud i livet.

Kapitalfor­valteren er allerede dybt involveret i den første danske energiø i Nordsøen, hvor CIP danner konsortium med pensionsse­lskaberne PFA og Pensiondan­mark samt energisels­kabet Andel.

Og da brintøen på Doggerbank­e bygger på mange af de samme teknologie­r og metoder, kan det gå hurtigt, hvis politikern­e søsaetter idéen.

»Vi er klar i startbokse­n. Vi har en masse penge fra interesser­ede investorer. Vi har entreprenø­rer, der kan bygge øen. Og vi har et projekttea­m, der kan løfte opgaven. Det vil andre aktører også have, så politikern­e skal bare give os et godt signal at løbe efter,« siger Thomas Dalsgaard.

Ligesom ved første energiø vil CIP bygge en kunstig ø, som omringes af en masse store havvindmøl­ler.

Men i stedet for at sende strømmen i land for at forsyne elbiler og varmepumpe­r, skal al strømmen – eller i hvert fald langt det meste – omdannes til brint på store såkaldte elektrolys­eanlaeg, der er placeret på øen.

Vaesentlig­t billigere

Den teknologi kraever ferskvand, og derfor påtaenker CIP at bruge overskudsv­armen fra elektrolys­eanlaeggen­e til

eje majoritete­n af øen, som de skal med den første energiø. Det betyder også, at staten kan tage en mere tilbagetru­kken rolle,« siger Thomas Dalsgaard.

Koncession­smodel

CIP foreslår en koncession­smodel, som man f.eks. har haft succes med i England. På den måde udbyder staten retten til at udvikle et bestemt område over en periode.

Det giver f.eks. mulighed for at bygge øen, vindmøller­ne og infrastruk­turen i en sammenhaen­gende sekvens, hvorved man både kan spare penge og tid.

»Statens interesser skal selvfølgel­ig sikres. Det kan f.eks. ske ved, at de private aktører betaler for adgangen til et bestemt område, ligesom man også kan lave aftaler om, at staten får andel i upsiden, hvis det viser sig at gå rigtig godt,« siger han.

Klimaminis­ter Dan Jørgensen er begejstret for at se, at dansk erhvervsli­v rykker på de enorme erhvervsmu­ligheder, der er åbnet for med onsdagens aftale. Han ønsker dog ikke at tage stilling til det konkrete forslag fra CIP på nuvaerende tidspunkt.

»Vi skrev historie i Esbjerg i onsdags, da vi indgik aftaler med nabolande om at forfølge realiserin­g af mindst 150 GW havvind, nye energiøer og samarbejde om brint. Markedsakt­ørerne

var med i Esbjerg, og jeg er glad for at se, at vigtige aktører også er klar til at bidrage og hører gerne mere om deres konkrete idéer,« svarer Dan Jørgensen i en mail.

Ud over planerne for energiøer i den danske del af Nordsøen er CIP også i gang med at undersøge muligheder­ne for at bygge en energiø i den tyske del af Nordsøen. Det sker i samspil med tyske Allianz Investment Management.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark