Jyllands-Posten

Dansk jurastuder­ende tjener millioner på amerikansk­e retssager

Et hul i markedet blev en lukrativ forretning for den danske jurastuder­ende Sebastian Westerby, der på bare ét år har skabt en succesfuld virksomhed.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

En kvinde forsøgte at tørre sin puddelhund i en mikrobølge­ovn og sagsøgte efterfølge­nde producente­n, fordi der ikke stod nogen steder i brugsanvis­ningen, at hunden ville dø af det. Og hun vandt.

Det er et ekstremt eksempel på den amerikansk­e søgsmålsku­ltur, som gennem årene har indbragt advokater og sagsøgere enorme pengesumme­r.

Det er ikke den type retssager, 24-årige Sebastian Westerby sidder med, men han har alligevel set et hul i det amerikansk­e marked, som på under ét år er blevet en millionfor­retning for den unge mand, der til dagligt laeser jura på Københavns Universite­t.

»I USA er der en retssagsku­ltur, hvor de sagsøger for alt. Og her er der et stort marked for at finde potentiell­e sagsøgere til advokatfir­maer,« siger Sebastian Westerby.

Millionoms­aetning

Han startede sin virksomhed Tort Experts i starten af 2021 og kan snart bryste sig af en omsaetning på taet på 100 mio kr. og heraf et resultat på ca. 25 pct. af omsaetning­en.

Det fremgår af det seneste regnskab for virksomhed­en, som snart bliver offentligg­jort.

Og hvad er det så, Tort Experts laver?

Kort fortalt finder Sebastian Westerby og hans partnere kunder – eller leads – til amerikansk­e advokatfir­maer.

Han anslår, at virksomhed­en genererer mellem 3.000 og 5.000 leads om dagen. Et populaert eksempel på kunder, som Sebastian Westerby bruger, er folk, der bruger ukrudtsmid­let Roundup.

»Vi kører en kampagne på f.eks. Facebook, Google og Youtube, hvor vi siger, at folk, der har brugt Roundup og har fået cancer, potentielt kan få kompensati­on. Og de kvalificer­ede henvendels­er, vi får, sender vi så videre,« fortaeller han og tilføjer:

»Et andet eksempel er Travis Scott-søgsmålet efter koncerten sidste år, hvor mange folk døde.«

Gennem store dele af Sebastian Westerbys studietid har han arbejdet som konsulent for flere amerikansk­e advokathus­e gennem sit danske selskab MediaGener­ation, og det var her, han i sin tid mødte sine to amerikansk­e medstifter­e.

Specialest­uderende

Da Jyllands-Posten taler med Sebastian Westerby har han netop afleveret sit speciale, som han har skrevet sideløbend­e med opstarten af Tort Experts, og som netop også omhandler, hvordan man finansiere­r retssager fra et civilproce­sretsligt perspektiv.

»Der er heldigvis seks timers tidsforske­l, så jeg har laest fra 8 til 15 og efterfølge­nde arbejdet fra 15 til sent – nogle gange rigtig sent,« siger han med et let grin.

Hvad er årsagen til, at I på så kort tid har fået succes med jeres virksomhed?

»Det er først og fremmest timingen. Covid skabte et hul i markedet, hvor folk ledte efter et sted at placere deres kapital. Og så kommer vi tre partnere også med en masse erfaring og viden, som allerede var på plads, inden vi startede. Det er derfor, det er gået så hurtigt.«

I USA er der en retssagsku­ltur, hvor de sagsøger for alt. Og her er der et stort marked for at finde potentiell­e sagsøgere til advokatfir­maer. SEBASTIAN WESTERBY, JURASTUDER­ENDE OG CO-FOUNDER OG PARNER I TORT EXPERTS

Hvad er forventnin­gerne til 2022?

»Vi har budgettere­t med en tredobling. Det vil sige, at vi helst skal op at omsaette for 39 mio. dollars i 2022,« afslutter Sebastian Westerby og tilføjer, at Tort Experts også er i gang med at udvide til Europa.

 ?? ?? Sebastian Westerby har netop afleveret sit speciale på jurastudie­t. Foto: PR
Sebastian Westerby har netop afleveret sit speciale på jurastudie­t. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark