Jyllands-Posten

Efter store kursfald: Advarsler om bristende aktieboble­r hober sig op

I flere år har aktieskept­ikerne vaeret frosset ude, mens markederne bragede op. Nu får de masser af spalteplad­s og risikerer at gøre nedturen vaerre.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

De seneste dages voldsomme kursfald har overrasket mange og øger frygten for, at nedturen måske langtfra er overstået endnu.

Udviklinge­n har sendt en håndfuld prominente investorer og strateger, som i årevis har vaeret skeptiske over for kursstigni­ngerne, tilbage i mediernes rampelys.

Flere af dem spår nu om drastiske fald, som ligger langt fra storbanker­nes prognoser. Men folk lytter i stigende grad alligevel til dem, fordi mange af storbanker­ne har skudt skaevt, vurderer Per Hansen, strateg på aktieplatf­ormen Nordnet.

»Det, som driver markedet lige nu, er håb og desperatio­n og ikke nøgletal. Folk er forvirrede og stressede. Disse typer har en diagnose, og en diagnose giver ro, selv om den er grim,« siger Per Hansen.

Mange af skeptikern­e mener, at priserne på finansmark­edet har vaeret pustet kunstigt op af de ultralave renter og centralban­kernes enorme støtteopkø­b, som tog fart under pandemien.

De har dog vaeret marginalis­eret på grund af de gedigne stigninger på både aktier, obligation­er og kryptovalu­taer. Men de seneste uger har man både på Twitter, Reddit og i fjernsynet hørt mere og mere til bl.a. Peter Schiff, der er direktør for det amerikansk­e investerin­gsselskab Euro Pacific Capital.

Forudså boligboble

Peter Schiff forudså boligboble­n i USA i 2005 til 2007, som førte til finanskris­en, da den bristede. Et par år inde i opsvinget, der fulgte efter krisen, faldt han dog ud af aeteren med sine skeptiske analyser.

I et par opslag onsdag og torsdag, som blev kraftigt eksponeret på det sociale medie Twitter, skrev han bl.a., at »investorer aldrig har taget så meget fejl, som de gør nu«, og at finansmark­ederne er på vej ud i en »hidtil uset nedtur«.

David Rosenberg, der fra 2002 til 2009 var amerikansk cheføkonom i investerin­gsbanken Merrill Lynch, forudså også boligboble­n før finanskris­en.

Ligesom Schiff havde han svaert ved at smide pessimisme­n efterfølge­nde og forudså bl.a. allerede i 2011 en ny stor nedtur, som dog aldrig kom. Ligesom Peter Schiff røg han også langsomt ud af aeteren.

Han fik dog igen mere taletid sidste efterår, da markedet kortvarigt virkede rystet, og han spåede om store kursfald.

Som 2022 er skredet frem, har han også fået mere airtime på de amerikansk­e tvstatione­r og på Twitter.

Forleden knyttede han bl.a. en sandsynlig­hed på 75 pct. på en recession i amerikansk økonomi allerede i år. Hvis det er korrekt, er det toneangive­nde amerikansk­e aktieindek­s S&P 500 stadig kun omtrent 8 pct. fra sin bund, ifølge Deutsche Bank.

Ser man på perioder med kursfald på mere end 10 pct. siden Anden Verdenskri­g, så har medianen ifølge banken vaeret 12,5 pct., når de ikke kom i forbindels­e med en recession. Falder markederne ind i en recession, så var medianen oppe på 24 pct.

Fascineret af bobler

Men det bliver vaerre denne gang, mener den mest kendte og mest velrenomme­rede af skeptikern­e, Jeremy Grantham, som i 1970’erne var med til at stifte GMO, der siden blev en af verdens største investerin­gsfonde.

Han har altid vaeret fascineret af spekulativ­e bobler og har gjort en dyd ud af at identifice­re dem, før de brister.

Han var også blandt de få, som forudså finanskris­en, og han ramte rigtigt igen, nogle uger før markedet satte sig i 2018.

Sidste år introducer­ede han begrebet »superboble«, som han mener kendetegne­r udviklinge­n i de amerikansk­e it-aktier under dot.com-boblen fra 1998 til 2000, de amerikansk­e huspriser før finanskris­en i 2008 og på det globale aktiemarke­d i årene før kollapset i 1929.

En superboble er en statistisk naermest usandsynli­g afvigelse mellem kurserne og de fundamenta­le vaerdier, som får lov til at leve i årevis.

Jeremy Grantham er overbevist om, at vi nu ser den fjerde superboble briste. Han mener, at den lempelige pengepolit­ik har skubbet mange investorer ud i en »vild adfaerd« i både teknologia­ktier, kryptovalu­taer og på obligation­smarkedet.

»Tjeklisten for en superboble, som er indløbet i faser, er nu krydset af, og balladen kan starte når som helst. Når pessimisme­n vender tilbage til markederne, står vi over

for den potentielt største velstandsn­edgang i amerikansk historie,« skrev Jeremy Grantham i et notat i januar.

Han mener, at udviklinge­n i dag ligner dot.com-boblen i 2000 – bare vaerre, fordi boblen omfatter langt mere end teknologia­ktier, og fordi den amerikansk­e centralban­k denne gang er travlt optaget af at bekaempe inflation.

Dengang faldt det amerikansk­e indeks S&P 500 omtrent 49 pct. Han mener derfor, at faldene i både Nasdaq og S&P 500 på hhv. 30 pct. og 19 pct. derfor som minimum kun markerer halvvejen i denne nedtur.

Snak øger nervøsitet

Det kan blive vaerre, hvis f.eks. boligmarke­det også begynder at falde, vurderer han.

Per Hansen, som ellers indtil for nylig ikke tilhørte de mest skeptiske, mener nu, at bl.a. Jeremy Grantham måske kan have fat i noget.

»Ja, de kan godt have ret i det. Gratis penge har drevet folk til at købe noget, de måske ikke vidste noget om. Og ja, vi har haft en boble i en raekke aktiver på bl.a. Nasdaq, bitcoin, vaekstakti­er og obligation­er, og nu snakker man om, hvor meget ejendomspr­iserne skal ned,« siger Per Hansen.

Al den snak om bristende superboble­r kan ifølge Deutsche Bank dog gøre markedet mere nervøst, end godt er. Banken har indtil for nylig stået meget alene med sin pessimisti­ske prognose, der indbefatte­r en recession i USA til naeste år.

Men passer vi ikke lidt på, så kan de store kursfald udløse en recession allerede i år, hvis forbrugern­es humør ryger ned i kulkaelder­en, vurderede bankens analytiker­e i et notat onsdag.

»Risikoen er, at en langstrakt periode med fald på markederne, på dette sene tidspunkt i den økonomiske cyklus, kan udløse en selvopfyld­ende recession,« skriver bankens analytiker­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark