Jyllands-Posten

Voldsomme aktiefald overrasker: »Folk virker til at vaere nervøse«

Adskillige opsigtsvae­kkende kursfald har de seneste uger praeget aktiemarke­det, og hvis man skal tro to danske kapitalfor­valtere, er der sandsynlig­vis nye nedadgåend­e bevaegelse­r i vente.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Forsigtige stigninger er inden for få dage blevet afløst af nye massive fald på aktiemarke­det, hvilket har overrasket investorer­ne. Frygten for, at den økonomiske vaekst går i bakgear, griber fortsat om sig, mens investorer­ne febrilsk forsøger at finde hoved og hale i, hvad der skal ske med aktierne.

»Faldene har fundet sted ud af det blå og vaeret overrasken­de voldsomme. Folk virker til at vaere nervøse – og i stedet for at stikke haenderne ind under markedet, sidder de på sidelinjen og lurer,« fastslår Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension.

Årets vaerste dag

Med et fald på 4 pct. blev onsdag den hidtil vaerste dag i år for det toneangive­nde S&P 500-indeks. Alene i år er det amerikansk­e indeks raslet ned med ca. 18 pct. Langt de største fald har fundet sted i løbet af maj og april.

»Aktierne faldt ind til for ganske nylig under relativt ordnede forhold. Nu har vi fået en masse voldsomme slag i streg, og spørgsmåle­t er, om det vil ende med en kapitulati­on, hvor investorer­ne saelger ud i stor stil,« fortaeller Philip Jagd.

Mens investorer­ne har vidst, at vaeksten nok ville bremse op i år, har det ifølge aktiechefe­n overrasket dem, at inflatione­n er fortsat op, mens den amerikansk­e centralban­k (Fed) har strammet sin pengepolit­ik hårdere end ventet. Det har skabt tvivl om, hvorvidt USA og Europa går en recession i møde, og hvad det vil betyde for selskabern­es indtjening.

»Tumulten er først overstået, når vi får overblik over, hvilket paradigme vi er på vej ind i, og røgen har lagt sig i markedet. Vigtigst af alt skal renterne op, og likviditet­en suges ud af markederne, så vi får at se, hvem der har badebukser på, som Warren Buffett ville sige. Før da er det for tidligt at sige, hvor markedet skal hen. Men én ting er sikker: Renterne skal op – eller økonomien ned,« siger Jens Larsson, partner i St. Petri Capital.

Nervøsitet­en er tydeliggjo­rt i denne uge, hvor de to amerikansk­e detailvirk­somheder Walmart og Target er sendt i dørken med opsigtsvae­kkende dyk. På fire dage er aktierne 20-30 pct. nede.

Normalt betragtes aktier inden for stabilt forbrug som relativt sikre i tider med usikkerhed om den økonomiske vaekst. Men selskabern­es regnskaber skuffede faelt på bundlinjen og viste bare, at alting ikke er, som det plejer.

»Aktierne inden for stabilt forbrug er blevet alt for dyre. På den anden side er de velpositio­nerede teknologia­ktier faldet betragteli­gt, så de nu er mere attraktive. Det er et varsel om, at vi går en ny tid i møde. Vi kommer ikke til at få de samme dynamikker, som vi har haft i de seneste 15 år. Folk må se anderledes på verden, når de investerer,« understreg­er Jens Larsson.

Rente og inflation kan stige

Han tror ikke, at det er slut med de enorme aktiefald, og mener, at der nok er 50/50chance for, at renten og inflatione­n skal endnu mere op, selv om en del analytiker­e mener, at toppen er nået. Årsagen er, at der er risiko for, at en fødevarekr­ise og stigende lønninger snart kan skubbe til inflatione­n.

»Det er en reel risiko, men ingen tør anerkende det.«

Philip Jagd fra Sampension understreg­er, at aktiekurse­rne efterhånde­n afspejler, at investorer­ne tager højde for risikoen for en recession. Han mener, at flere fald kan vaere i vente, da investorer­ne mangler klarhed.

»Selv om en recession måske er priced in nu, er der stadig en risiko for, at frasalgene fortsaette­r, og investorer­ne holder sig på sidelinjen. Til gengaeld kan det også ske, at vi ikke får yderligere dårlige nyheder, hvorfor der ikke haeldes mere benzin på bålet. Men det er gaetvaerk,« forklarer Philip Jagd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark